Курси НБУ $ 41.32 € 42.99
І СМАЧНО, І РАЦІОНАЛЬНО

Волинь-нова

І СМАЧНО, І РАЦІОНАЛЬНО

Для учнів Луцької гімназії № 21 і колег по роботі Галина Василівна Ягенська — авторитетний педагог. Вона — переможець Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року—2004», заслужений вчитель України...

Для учнів Луцької гімназії № 21 і колег по роботі Галина Василівна Ягенська — авторитетний педагог. Вона — переможець Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року—2004», заслужений вчитель України. А ось вдома — турботлива дружина і мама двох синів-школярів Сашка і Василька. Для них Галина Василівна не шкодує часу, проведеного на кухні. Намагається годувати їх не тільки смачно, а й раціонально. «У харчуванні наша сім’я дотримується принципу: якомога більше корисних для організму продуктів, — каже жінка.— Скажімо, каш, овочів».
Особливо любить готувати наша співрозмовниця салати. Її кухня має відтінок подільської (звідти родове коріння Галини Василівни по материнській лінії). У ній велика кількість приправ. Ці смакові уподобання, як і талант до куховарства, певне ж, передалися з генами. Знаною на все село була вінницька бабуся Галини Василівни Домна. Добре готувала і мама, свекруха. Дещо перейняла від них, решту — з кулінарних книг. Одну з перших подарував їй після одруження батько. Вибирала з неї рецепти, які сподобалися, трішки модифікувала їх відповідно до смаків членів сім’ї.


САЛАТ ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ
Тремо на тертці один-два плавлених сирки, додаємо майонез, пропущений через часникодавку часник. Викладаємо на тарілку. Наступний шар — натерта і перемішана з ізюмом сира морква, тоді — знову майонез. Верхній шар — натерті відварені буряки, змішані з подрібненими горіхами. Усе заливаємо майонезом. Салат недорогий і смачний.

ЖМЕРИНСЬКИЙ
Його складники — крабові палички, варене куряче м’ясо, мариновані гриби, оливки (без кісток), цибуля, кріп.
Курятину подрібнюємо. Цибулю нарізаємо, запарюємо кип’ятком і кладемо на 10 хвилин у рідину, що залишилася від оливок. Після цього, стверджує Галина Василівна, вона набере специфічного смаку і втратить гостроту. Рідину зливаємо і цибулю додаємо до інших складників. Салат заливаємо майонезом. Перед подачею на стіл перемішуємо.

З СТЕБЛЕВОЇ СЕЛЕРИ
Нарізуємо дрібно селеру стеблову, яблуко очищаємо від шкірки, ріжемо кубиками, додаємо подрібнені шматочки відвареного курячого м’яса і 100 грамів очищеного насіння соняшника (його зараз можна купити у магазині). Всі складники заливаємо торчинським соусом «Пікантний».

ГЛИВА В КЛЯРІ
Цей гриб трохи жорсткий, тож його шапочки готуються як відбивні — добре відбиваємо їх молоточком. А «ніжки» згодяться для приготування соусу. Готуємо кляр — вбиваємо у миску два яйця, додаємо 50 мл охолодженої кип’яченої води, борошно і майонез, дрібку коріандру, перцю, солі. Усе ретельно перемішуємо. Вмочуємо кожну шапочку гливи у кляр і обсмажуємо на олії.
Соус: «ніжки» підсолюємо, обсмажуємо з цибулею у смальці чи маслі, додаємо борошно, спеції, розводимо у бульйоні, вливаємо томатний соус і подавлений часник.

РИБА В ТІСТІ
З червоної мороженої риби (її можна замінити хеком чи будь-якою іншою рибою) витягуємо кістки, солимо за смаком, додаємо спеції: коріандр, перець чи мускатний горіх. Готуємо тісто: пачку маргарину тремо на тертці, додаємо три склянки борошна, склянку пива. Замішуємо тісто. Ділимо його на три частини. Одну частину розкачаного тіста викладаємо на деко, на нього підготовлену рибу, нарізану кільцями і обсмажену цибулю, майонез, тертий твердий сир, загортаємо і ставимо на 30 хвилин у духовку. З двох інших частин тіста готуємо печиво — розкачуємо, вирізаємо формою, кладемо на нього очищені від шкірки і змішані з цукром яблука.
Telegram Channel