«На пості не ходять у гості»: топ-5 рецептів смачних страв, якими можна посмакувати вдома
Принаймні так каже народна приказка. Але ж це не означає, що під час посту не можна готувати смачно, тим паче в Пилипівку, коли ще вдосталь зібраних восени овочів, фруктів, грибів. Завдяки їх комбінуванню страви з простих і доступних продуктів будуть поживними й різноманітними
Картопляні «кошички»
Бульба знайдеться у кожному домі. Якщо маєте ще й гриби — чудово, якщо ні — можна обійтися цибулею та морквою, додати волоських горіхів чи квашених грибів. Одним словом, фантазуйте
Інгредієнти: 6 великих картоплин, 100–150 г печериць (якщо використовуєте сушені лісові гриби, то попередньо намочіть і відваріть), 1 велика цибулина, 100–150 мл пісного майонезу, 2 ст. л. соєвого соусу, щіпка меленого мускатного горіха, трохи кропу або іншої зелені за власним уподобанням, сіль та перець — за смаком.
Приготування. Картоплю ретельно миємо, складаємо в каструлю і варимо до готовності. Тим часом готуємо начинку. Цибулю нарізаємо кубиками, висипаємо на розігріту сковороду з олією. Гриби також подрібнюємо, додаємо до цибулі і, періодично помішуючи, тушкуємо до золотистого кольору. Солимо, перчимо, посипаємо мускатним горіхом і ретельно перемішуємо. З відвареної й остудженої картоплі акуратно зрізаємо вершечки-«кришечки», з більшої частини («кошика») чайною ложечкою обережно виймаємо середину, подрібнюємо її і змішуємо з грибами та цибулею, додаємо 3–4 ложки пісного майонезу, перчимо, солимо і вимішуємо. Наповнюємо «кошики» цією сумішшю. Для заправки кілька ложок майонезу збиваємо з 2 столовими ложками соєвого соусу, додаємо дрібку меленого мускатного горіха і посічену зелень. Поливаємо начинені картоплини, закриваємо їх зрізаними «кришечками» і ставимо в духовку на 30–40 хвилин, запікаємо при температурі 180ºС. Для оздоблення можна скористатися зеленню петрушки або помідорами.
Гречані тюфтельки в підливі
Якщо вам приїлася звичайна гречка, «заховайте» її в обсмажені й протушковані кульки — вона матиме зовсім інакший смак
Інгредієнти: 700 г печериць, 5 ст. л.
томатного соусу, 1 скл. гречаної крупи, 2 цибулини, панірувальні сухарі, спеції, сіль, перець, олія, борошно.
Приготування. Відваріть гречку в підсоленій воді. Гриби наріжте невеликими шматками. Спасеруйте на олії дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору, додайте гриби, смажте протягом 15 хвилин на великому вогні. Посоліть і поперчіть до смаку, додайте улюблені спеції. Коли трохи вистигнуть, пропустіть через м’ясорубку, вимішайте з гречаною кашею і сформуйте невеликі кульки. Обкачайте кожну в борошні, потім — у панірувальних сухарях. Обсмажте тюфтельки на олії до легкої скоринки, тоді складіть у чавунок, додайте томатний соус, влийте води і тушкуйте 10–15 хвилин на середньому вогні.
Сербський пребранац
Страви з квасолі полюбляють не лише українці. Пропонуємо випробувати один із традиційних рецептів сербської кухні
Інгредієнти: 0,5 кг великої білої квасолі, 1 кг цибулі, 150 мл олії, 5 зубків часнику, 2 ст. л. томатної пасти, лавровий лист, мелена гостра і солодка паприка, чорний мелений перець, сіль за смаком.
Приготування. Квасолю залити водою на 10–12 годин, потім промити, залити свіжою водою і варити з 1 цибулиною і лавровим листом до м’якого стану приблизно годину (±залежно від сорту), потому відкинути на друшляк, воду зберегти для подальшого готування. Нарізану тонкими півкільцями цибулю пасерувати на олії до м’якості. Наприкінці додати товчений часник і паприку. У вогнетривку посудину, змащену олією, пошарово чергуючи, викласти квасолю і цибулю. У відварі з квасолі розвести томатну пасту і залити квасолю так, щоб вона покрилася приблизно на палець, поставити форму в розігріту до 180 °C духовку і запікати приблизно годину. Страва вважається готовою, коли рідина випарується і вона загусне, але не має бути сухою. Пребранац смачніший, коли він охолоне.
У піст можна також готувати смачно, тим паче в Пилипівку, коли ще вдосталь зібраних восени овочів, фруктів, грибів. Завдяки їх комбінуванню страви з простих і доступних продуктів будуть поживними й різноманітними
Рулетики з маринованого оселедця
Особливий маринад робить звичайний оселедець неймовірно смачним
Інгредієнти: 2 солоні оселедці,
1 велика цибулина, 2 морквини,
60 мл оцту, 100 мл води, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. цукру, 1 лавровий листок, 3 бутони гвоздики, кориця на кінчику ножа, чорний перець до смаку, зелень для оздоблення.
Приготування. Цибулю й моркву почистіть і тонко наріжте. Закип’ятіть в каструлі воду, покладіть цибулю, моркву, лавровий листок, гвоздику, корицю, щіпку чорного перцю, цукор й варіть 15 хвилин. Додайте оцет і кип’ятіть ще 5 хвилин. Охолодивши, вийміть із маринаду моркву та цибулю. Оселедець розробіть на філе, видаліть кісточки. Розкладіть філе на дошці, накрийте харчовою плівкою і злегка відбийте. Змастіть відбитий оселедець олією. Покладіть зверху шматочки моркви та цибулі. Скрутіть кожне філе в рулет і закріпіть зубочисткою. Складіть рулети у скляний посуд, залийте маринадом, закрийте щільно кришкою і поставте на добу в прохолодне місце. Подаючи на стіл, розріжте кожен рулетик на
2 частини, викладіть на блюдо і прикрасьте.
Суп-пюре з коренеплодів
Тарілка гарячої першої страви така необхідна холодної пори
Інгредієнти: 400 г картоплі, 200 г моркви, 200 г ріпи, 100 г кореня селери, 1 цибулина, 3–4 гілочки петрушки, 2 ст. л. оливкової олії, 2 лаврові листки, сіль та чорний мелений перець – за смаком, 1,5 л води.
Приготування. Овочі помити, почистити, порізати великими кубиками, скласти в чугунок, залити водою, додати лавровий лист, сіль та перець і довести до кипіння.