Приготуйте до Різдва... німецький штолен
Цей смаколик готують за 2–4 тижні до свята і витримують у прохолодному місці, щоб він набув особливого смаку й аромату. Традиційним вважається виріб із дріжджового тіста. Проте й сирний заслуговує уваги, та й готувати його швидше
Інгредієнти: для тіста — 600 г борошна, 15 г розпушувача, 250 г цукру, 400 г жирного сиру, 200 г вершкового масла (82,5%), 200 г смажених горіхів, 2 яйця, 100 г цукатів, 1 лимон (сік і цедра), по 0,5 ч. л. кориці, коріандру, меленої гвоздики, мускатного горіха, імбиру, кардамону, дрібка солі, ваніль, 3–4 ст. л. мигдального борошна (можна перемелений мигдаль); для начинки — 400 г сухофруктів, 200 мл ароматного алкоголю (ром, коньяк, бренді, лікер, віскі); для оздоблення — 100 г вершкового масла, цукрова пудра.
Як мінімум за день до випікання сухофрукти варто вимити, скласти в банку, залити алкоголем, щільно закрити і сховати в холодильник.
Приготування. Як мінімум за день до випікання сухофрукти вимити, скласти в банку, залити алкоголем, щільно закрити і сховати в холодильник (Алкоголь за бажанням можна замінити свіжовичавленим апельсиновим соком). Настояну начинку відкинути на сито, щоб стекла зайва рідина. Сир протерти до однорідності. Горіхи підсмажити й подрібнити. Масло кімнатної температури збити з цукром та ваніліном, по одному вводити яйця, додати спеції, сіль, перець, лимонний сік і цедру. Все добре збити міксером. Потому вкинути сир, всипати мигдальне борошно і вимішати до однорідності. Додати горіхи, цукати й сухофрукти. Просіяти борошно з розпушувачем і замісити тісто, воно має бути м’яке, шовковисте; якщо липне до рук, то підсипати борошна на стіл і домісити. Розділити тісто на 3 або 4 частини, сформувати батони. Розкачати кожен шматок в овальну паляничку завтовшки 1 см, скласти вдвоє, тоді округлий край ще раз загорнути догори. Викласти штолени на деко, застелене пергаментом (змащеним маслом). Випікати близько години в розігрітій до 180°C духовці. Гарячий штолен щедро змастити м’яким (але НЕ розтопленим!) маслом. Коли воно увійде в гарячий кекс, посипати товстим шаром цукрової пудри. Охолодити, упакувати в кілька шарів пергаменту і винести в прохолодне місце на 2–4 тижні.
Читайте також: Просто і смачно: рецепти солоної випічки до борщу та бульйону.