Чому рівненські монахи не розголошують секрету виготовлення дивовижних сирів
У Свято-Воскресенському чоловічому монастирі, що знаходиться в селі Мости Здолбунівського району в урочищі Гурби на Повстанських могилах, ченці не тільки моляться, допомагають нужденним, зміцнюють національний дух, але й ведуть сільське господарство
Це історичне місце, де в 1944 році відбувся найтриваліший та найбільший за весь час існування УПА бій українських повстанців із каральними загонами НКВС. Монахи, які оселилися тут, бережуть місце паломництва патріотів, доглядають Пантеон Героїв — поховання полеглих упівців, ведуть просвітницьку діяльність.
Жителі обителі взяли в оренду 17 гектарів землі та вирощують тут екологічно чистий урожай. Поміж братією суворого поділу обов’язків немає — кожен робить те, що вміє. Головний помічник у монастирському господарстві — трактор «Беларус» з усім необхідним реманентом: плугом, культиватором, сівалками, дисковою фрезою. Придбали також і вантажівку, щоб можна було возити врожай.
Утримують ченці декілька курей та худобу: наразі є п’ять корів, теличка, 14 бичків, 12 свиней, коза. А нещодавно відкрили сироварню.
— Один із наших монахів Нектарій за національністю грузин. Він родом з кавказького села і цьому ремеслу навчився ще в дитинстві, від своєї матері, — розповідає намісник Гурбинського монастиря, отець Онуфрій (Ляда). — Сироварня — це не лише процес виготовлення самого сиру. Вона починається з догляду за худобою, яку треба і нагодувати, і напоїти, і за нею поприбирати. Тому до справи залучені всі насельники. Ну а вже сам процес сироваріння веде та контролює отець Нектарій.
Сир натуральний, без ГМО, консервантів, ароматизаторів та емульгаторів.
Унікальний давній рецепт виготовлення продукту тримають у таємниці, головне, кажуть, він натуральний, без ГМО, консервантів, ароматизаторів та емульгаторів. Наразі готують три види сирів. Роблять їх зі свіжого незбираного екологічно чистого молока.
— Впевнено можу сказати, що в Україні саме такого більше не знайдете, — зазначає архімандрит Онуфрій. Придбати сири можна на Здолбунівському ринку або замовити телефоном (067) 670–84–47. Також в монастирі пропонують сметану, молоко, домашній йогурт мацоні.Отець Онуфрій зазначає, що ченці Гурбинського монастиря доносять людям і слова Євангельської проповіді, й водночас історію нашої державності та боротьби за неї. А ще реалії сучасного світу змусили освоїти сучасні технології — в умовах карантину запустили на монастирському сайті прийом записок і за цей час кількість прочитаних імен за богослужіннями сягає не однієї тисячі. Раді насельники і гостям. Усі, хто бажає відвідати Свято-Воскресенський монастир на повстанських могилах, побувати на богослужіннях, ознайомитися з історією монастиря та криївкою, оглянути мальовничі краєвиди, можуть зробити це в будь-який час, не переживаючи, що когось немає в монастирі.
За матеріалами інтерв’ю архімандрита Онуфрія (Ляди) для часопису «Благовіст Млинова».