«Колядую, колядую, ковбасу чую…»
М’ясне асорті
Це чудова альтернатива магазинним делікатесам
Інгредієнти: 1,5 кг свинячого ошийка, 700 г яловичини (вирізки), 2 курячі грудки, 100 мл олії, 1,5 ст. л. солі, 1 головка часнику, 2 ст. л. желатину, 1 ч. л. приправи «Чилі гострий», 1 ч. л. приправи до м’яса. Знадобляться також нитки, марля, рукав для запікання.
Приготування. Змішайте в чашці олію, сіль, спеції, часник (потертий на дрібній тертці або пропущений через прес) і желатин. Тим часом шматок свинини понадрізайте впоперек з інтервалом 1,5–2 см, чергуючи надрізи — у вигляді
гармошки послідовно зверху і знизу, але не доводячи їх до краю. Яловичину і курятину поріжте як на відбивні, кожен шматочок змастіть приготованим розчином із желатином і повкладайте їх у надрізи у свинині, перед цим змастивши і їх. Щільно загорніть свинячий ошийок із вставками яловичини й курятини у марлю і перев’яжіть нитками, помістіть у рукав для запікання і готуйте в духовці приблизно 1,5 години. Наприкінці розріжте рукав, а вийнявши м’ясо з духовки, помістіть його під невеличкий прес (наприклад, покладіть зверху кухонну дошку). Перед подачею до столу наріжте навскісними скибочками.
Домашня ковбаса
Ароматна, апетитна, справжня — вона смакуватиме із хроном чи гірчицею
Інгредієнти: 3 кг свинини, 1 кг яловичини, 700–800 г сала, 1 ч. л. цукру, сіль за смаком, чорний мелений перець, жменя гірчиці у зернах, свинячі кишки.
Приготування. М’ясо порізати тонкими шматочками, сало — дрібними кубиками, посолити, поперчити, додати цукор і ретельно вимішати. Всипати промиту гірчицю і ще раз вимішати. Готовим фаршем за допомогою м’ясорубки і спеціальної насадки начинити (не дуже щільно) почищені і добре промиті кишки, кінці позав’язувати. Ковбаси викласти на деко, попроколювати в кількох місцях голкою і спекти у духовці. Ставити одразу в гарячу не можна, щоб не потріскалися кишки. Тому розігрійте її до 100 °C, поставте бляшку з ковбасою, а тоді розігрівайте до 180–200 °C. Випікати приблизно 40 хвилин.
Буженина «Медова»
М’ясо за цим рецептом виходить соковитим і ароматним
Інгредієнти: 1 кг свинини, 350 г моркви, 3 ст. л. меду, 6–7 зубочків часнику, пучок зелені, 5 лаврових листків, сіль, хмелі-сунелі та чорний мелений перець — до смаку.
Приготування. Свинину найкраще вибирати жирну, приміром ошийок. М’ясо промити й обсушити, зробити глибокі надрізи і нашпигувати часником та морквою, нарізавши їх тонкими пластинками. Натерти свинину сумішшю солі, спецій та меду, загорнути у фольгу і маринувати так 1,5–2 години, після чого випікати в попередньо розігрітій до 200 °C духовці приблизно 1,5 години. Охолодити буженину у фользі, тоді зняти її й нарізати м’ясо поперечними скибочками. Подавати, прикрасивши зеленню.