В калейдоскопі зимніх свят...
Справді, січень асоціюється у нас із безперервною вервечкою яскравих і веселих празників, що змінюють один одного. Тож і гостина та частування впродовж цього місяця, здається, не закінчуються. А значить, господиням доводиться проявляти неабияку винахідливість і фантазію, аби щоразу приготувати щось нове, смачне, оригінальне, цікаве
Рулет «Закусочний»
Дуже красива й апетитна страва, що готується просто і з мінімуму продуктів
Інгредієнти: для омлету – 4 яйця, 130 г майонезу або сметани, сіль та перець – до смаку; для начинки – 2 плавлені сирки, 60 г майонезу або сметани, 4 зубчики часнику; для оздоблення – 8–10 чорних оливок без кісточок, пучок петрушки.
Приготування. Плавлені сирки покласти в морозильну камеру на 20–25 хвилин. Оливки покраяти кілечками і викласти довільно на деко, застелене папером для випічки, поміж ними помістити листочки петрушки. Яйця добре збити з майонезом, сіллю та перцем, обережно (щоб не зрушити з місця оливки та зелень) налити ополоником на деко і випікати близько 10 хвилин при 180 градусах. Готовий омлет перевернути на застелений харчовою плівкою стіл, зняти пергамент і згорнути рулетом. Натерти сирки, додати майонез, пропущений через прес часник, добре вимішати, намастити цією начинкою розгорнутий корж і скрутити знову. Перед подачею на стіл охолодити щонайменше годину-півтори.
Печінкові рогалики
Таку закуску гості одноголосно визнають справжнім шедевром
Інгредієнти: для тіста – 350 г печінки, 2 яйця, 250 г молока, 1 ч. л. солі, 0,5 ч. л. перцю, 100 г борошна, 25 мл соняшникової олії; для начинки – 1 морквина, 1 цибулина, 300 г вершкового сиру, 2 зубчики часнику, 50 мл сметани, кріп, сіль, перець, спеції.
Приготування. Цибулю дрібно нарізати й обсмажити до готовності на олії, всипати натерту на грубій тертці моркву й пасерувати разом до м’якості. Покраяну на шматочки печінку подрібнити за допомогою блендера, додати яйця, сіль, перець і борошно, вимішати, влити молоко і збити до однорідності. З цього тіста посмажити на широкій пательні млинці середньої товщини, щоразу змащуючи сковорідку олією. Повинно вийти близько 10 штук. Цибулю з морквою, часником і сметаною перебити блендером до однорідності, змішати із сиром, дрібно посіченою зеленню, сіллю і перцем. Охолоджений млинець змастити цією начинкою, розрізати його на 8 частин і кожну згорнути в рогалик. Красиво викласти їх на блюдо і прикрасити зеленню.
Свинина з яблуками
Спробуйте приготувати на свята таке м’ясо, що має хрустку скоринку і просто тане в роті. Для цього згодиться нежирна грудинка, шийка або шинка. Яблука і вино надають страві неповторний аромат, а сало робить її більш ніжною і соковитою. Попри простоту в приготуванні, вона смачна і презентабельна
Інгредієнти: 900 г свинячої вирізки, 1 зелене яблуко, сало до смаку, 70 мл білого сухого вина, 1 ст. л. чорного перцю, сіль та оливкова олія – до смаку.
Приготування. Зробити в шматку свинини досить глибокі поперечні розрізи, не доходячи до кінця. Яблуко і сало покраяти тонкими скибочками. Начинити кожен розріз шматочком сала і пластинкою яблука, скріпити вирізку бамбуковими шпажками. Викласти м’ясо у форму для запікання, скропити оливковою олією, посолити й поперчити за смаком. Поставити запікатися в розігріту до 200 градусів духовку на 45 хвилин. По закінченні цього часу полити вином і пекти ще 15–20 хвилин у рукаві або накривши фольгою. Вийняти м’ясо з духовки, видалити шпажки і подавати з гарніром.
Анекдоти до теми
Молода дружина чоловікові:
— Мушу засмутити тебе, коханий. Мої кулінарні таланти поки що мінімальні. Я вмію добре готувати лише новорічний торт і рибу…
— Розумію, люба. Не переживай, з часом навчишся. Тільки скажи, будь ласка, те, що ти приготувала, — це торт чи риба?
* * *
— Ну що, святковий настрій уже з’явився?
— На жаль, ні.
— Ну тоді я збігаю за ще одною пляшкою.
* * *
Період «Не чіпайте, це на свято!» закінчився. Зараз у розпалі сезон «Змилуйтеся – їжте, бо ж усе псується!»
Фарширована скумбрія з оригінальною начинкою
Готується швидко і легко, а виходить приголомшливо смачно!
Інгредієнти: 2 середні тушки скумбрії, 1 цибулина, 1 помідор, 1 лимон, 3 ст. л. олії, 1 ст. л. соєвого соусу, майонез, зелень, сіль, чорний перець і спеції для риби.
Приготування. У риби відріжте голову і плавники, вийміть нутрощі і чорну плівку (щоб не гірчила). Змішайте всі приправи, соєвий соус та олію, натріть цією сумішшю скумбрію з усіх боків і всередині. Покладіть її в деко, застелене пергаментним папером, і залиште на 20–30 хвилин. Тим часом поріжте цибулю і пів лимона півкільцями і вкладіть скибочки в скумбрію. Потому змастіть обидві рибини майонезом, вичавіть на них сік половини лимона, присипте подрібненою зеленню і накрийте фольгою. Запікайте в розігрітій до 180° духовці протягом 25 хвилин, тоді зніміть фольгу і готуйте ще 5–8 хвилин, щоб риба зарум’янилася.
Картопляні гніздечка
Навіть звичайну бульбу можна подати оригінально
Інгредієнти: картопля, 1–2 яйця, фарш, гриби, перець чилі і болгарський, вершкове масло, сіль та спеції до смаку.
Приготування. Зварити почищену бульбу, додати яйце, сіль, масло, розім’яти товкачем. Фарш і гриби обсмажити на пательні, посолити, поперчити. Деко застелити пергаментом і викласти на нього картопляне пюре у вигляді гніздечок із дном, заповнити їх начинкою з фаршу та грибів, можна ще додати болгарський перець і чилі. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці упродовж 20 хвилин.
Рулет з оселедця
Цю смачну й цікаву страву буквально розмітають зі святкового столу
Інгредієнти: 2 філе оселедця, 1 плавлений сирок, 1 варена морквина, 1 варене яйце, зелена цибуля, 40 г домашнього майонезу.
Приготування. З філе виберіть кісточки, зріжте нерівності. Обрізки покрайте кубиками. Натріть сир, яйце і моркву на дрібній тертці. Зелень посічіть. На столі розстеліть харчову плівку, викладіть філе, змастіть його майонезом, засипте плавленим сиром, знову змастіть майонезом. Наступний шар – морква, далі – майонез, яйце, майонез, нарізаний кубиками оселедець та зелень. Згорніть філе рулетом і покладіть у морозильну камеру на 60 хвилин. Потому наріжте тонкими шматочками та подавайте до столу.