«Сію, вію, посіваю, З Новим роком вас вітаю!»: найкращі рецепти для святкового столу
Січень щедрий на свята, а отже, на гостини й частування. Аби празникове меню було цікавим і різноманітним, господині намагаються щоразу приготувати щось нове, оригінальне, особливе. Пропонуємо добірку оригінальних смаколиків
Салат «Натхнення»
Швидкий у приготуванні, ситний і свіжий, він стане окрасою святкового столу
Інгредієнти: 300 г вареної яловичини, 1 цибулина, 2 ст. л. оцту (9%), 2–3 мариновані огірки, 6–8 помідорів чері, пучок листя салату, 4–5 гілочок петрушки, 2 ст. л. олії, сіль, перець — за смаком.
Приготування. Відварене м’ясо нарізати соломкою. Цибулю почистити, покраяти півкільцями, скласти в миску, залити оцтом і залишити на 10–15 хвилин, після чого маринад зцідити. Огірки нарізати соломкою. Змішати в мисці м’ясо, цибулю й огірки, посолити, поперчити за смаком, заправити олією. Листя салату промити, обсушити і встелити ним пласку тарілку чи блюдо. На нього гіркою викласти салат, прикрасити помідорами чері та петрушкою.
Читайте також: Найкращі рецепти пісних вареників на Святвечір: з гречкою, квасолею, квашеною капустою.
Салат «Гармонія»
Усього з кількох простих компонентів виходить справжнє кулінарне диво
Інгредієнти: 400 г курячого філе, по 150 г твердого сиру та бринзи, 2 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. медової гірчиці, 4 ст. л. оливкової олії, 1 пачка сухариків, листя салату.
Приготування. Замариновану у спеціях курячу грудку запекти, охолодити. Нарізати м’ясо і сири великими кубиками, перемішати. Для заправки змішати гірчицю, лимонний сік та олію до однорідного стану. Пласку тарілку встелити листям салату, на нього викласти курятину і сир, полити заправкою і посипати сухариками.
Свинина з чорносливом
Поєднання м’яса із сухофруктами — це завжди цікаво, оригінально і неймовірно смачно
Інгредієнти: 1 кг свинини, 200 г чорносливу без кісточок, 6 зубочків часнику, 150 г майонезу, 3 ст. ложки гірчиці (меленої або в зернах), 0,5 ст. л. паприки, 0,5 ст. л. меленого духмяного перцю, чорний мелений перець та сіль — за смаком.
Поєднання м’яса із сухофруктами — це завжди цікаво, оригінально і неймовірно смачно.
Приготування. Чорнослив помити і залити теплою водою на 20 хвилин. М’ясо помити, позрізати плівки й сухожилля, обсушити. Часник пропусти через прес, додати сіль, перець і перемішати. Половину чорносливу відкласти цілим, а другу половину подрібнити. М’ясо змастити часниковою масою, зробити глибокі надрізи, нафарширувати їх подрібненим чорносливом та часниковою сумішшю і залишити на 2–3 години, щоб просочилося. Змішати майонез із гірчицею та паприкою. Покласти свинину на фольгу, обмазати гірчично-майонезним соусом, зверху викласти цілий чорнослив, загорнути у кілька шарів фольги і залишити як мінімум на 5–6 годин для маринування, після чого покласти на деко і запікати при 200 °C у духовці близько години. Потому зняти або розрізати фольгу і пекти ще 20 хвилин до рум’яної скоринки.
Варено-печений курячий рулет зі спеціями
Ніжний і ароматний рулет готується без начинки, виключно з м’яса із додаванням спецій.
Інгредієнти: 0,5 кг курячого філе, 2 зубки часнику, 2 лаврові листки, коріандр, чорний мелений перець та сіль — за смаком.
Приготування. Куряче філе відбити, щоб воно мало рівномірну товщину. Натерти м’ясо сіллю та спеціями і залишити на годину, щоб замаринувалося. Тоді згорнути його в рулети, замотати у фольгу, скласти у високу форму для запікання і налити води, щоб вона покрила м’ясо приблизно на дві третини. У воду додати порізаний скибочками часник, лавровий лист і сіль. Пекти у розігрітій до 200 °C духовці 1–1,5 години. Остудити готові рулети, не дістаючи їх із форми, а потому поставити на 2–3 години в холодильник. Перед подачею на стіл фольгу зняти, а м’ясо нарізати тонкими скибочками.