Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
ВБИВСТВО СІМ’Ї ДОВЖИКІВ:

Волинь-нова

ВБИВСТВО СІМ’Ї ДОВЖИКІВ:

БАГАТО ЗАПИТАНЬ ЩЕ БЕЗ ВІДПОВІДЕЙ У минулому номері в нашій газеті було повідомлення про ще одну смерть у родині Довжиків. У селі Волиця Камінь-Каширського району покінчив життя самогубством племінник Степана Довжика (про трагічну загибель чоловіка і членів його сім’ї ми нещодавно розповідали)...

багато запитань ще без відповідей...

У минулому номері в нашій газеті було повідомлення про ще одну смерть у родині Довжиків. У селі Волиця Камінь-Каширського району покінчив життя самогубством племінник Степана Довжика (про трагічну загибель чоловіка і членів його сім’ї ми нещодавно розповідали). Чорний колір трауру, яким позначене село ось уже впродовж більш як двох місяців, не хоче покидати його. Неважко уявити психологічний стан людей. З приводу останньої трагедії, яка в багатьох мимоволі пов’язується із розкриттям страшного злочину , ми говорили із заступником прокурора області Валерієм Невірським

Катерина ЗУБЧУК

— Ще одна смерть в родині Довжиків — вона якось пов’язується із злочином — знищенням сім’ї Довжиків?
— На сьогоднішній день передчасно щось говорити з цього приводу. Безумовно, ми досліджуємо питання про причетність племінника до смерті сім’ї Довжиків. Даних, які б свідчили «за» чи «проти», поки що нема.
— Чи можуть почуватися безпечно члени великої родини Довжиків?
— У нас немає такої інформації, що їх життю щось загрожує. Виходячи з того, який характер має вбивство членів сім’ї Довжиків, не можна говорити про зв’язки вбивці з іншими родичами. Боятись можуть ті, хто був причетний до злочину. І це не обов’язково можуть бути родичі.
— Після того, як було затримано підозрюваного у вбивстві, доводилось не раз чути від людей, що один чоловік не міг знищити цілу сім’ю та ще й порозкидати свої жертви на такій відстані одна від одної. Справді, в це важко повірити. Що ви скажете з цього приводу?
— Так, ця думка мусується. Але з того, що затриманий пояснив, як все відбувалось, його дії мають логіку. І цю «логіку» ми ще і ще раз перевіряємо.
— А чи міг вбивця одночасно стріляти з різної зброї — «Вальтера» і ТТ?
— А хто сказав, що він одночасно стріляв?
— І далі опрацьовується одна версія злочину — боргове зобов’язання перед Степаном Довжиком? На думку багатьох, трохи не в’яжеться: кажуть, що кредитора можна було просто «забрати», для чого нищити всю сім’ю?..
– Розглядаються й інші версії.
— Наприклад.
— Вбивство з метою заволодіння грошима.
— Такого злочину не було давно не те що на Волині, а й в Україні. Він жахнув усіх своєю жорстокістю. А для правоохоронців він теж особливий?
— Я пропрацював слідчим понад вісім років — від слідчого районної прокуратури до слідчого в особливо важливих справах прокуратури області, але такого злочину (і за кількістю жертв, і за взаємостосунками, які були раніше між вбивцею та його жертвами) ще не зустрічав. Ми теж були шоковані характером злочину, мотивами, які спонукали до знищення всіх членів сім’ї.
— Сьогодні відомо, що найстарший син Довжиків — Ігор, – зник (тобто був вбитий) на десять днів раніше за інших членів сім’ї. Як ви думаєте, чому батьки не заявляли про це у правоохоронні органи?
— Є дані, які грунтуються на свідченнях рідних, що Довжики вважали нібито син поїхав у справах. Лише згодом стало зрозуміло, що син пропав. Тоді й розгорнулись трагічні події. 27 грудня минулого року Степана Довжика ще бачили ввечері в селі, 28-го вночі сім’я зникла.
— Чи проходитиме підозрюваний у вбивстві психіатричну експертизу?
— Така експертиза проводиться в усіх випадках. І тут психіатр скаже своє слово. Хоча, судячи з поведінки Володимира М., не можна говорити, що в його психіці є якісь відхилення. Я був у складі слідчо-оперативної групи, яка виїжджала для проведення слідчих дій. Володимир М. спокійно, чітко розповідав і показував, де закопані його жертви, де знаходиться зброя. Правда, зброя була захована в такому примітному місці, яке легко знайти, — очевидно, чоловік збирався прийти сюди, щоб її забрати. А ось у лісі він трохи плутався в пошуках тих місць, де закопав свої жертви. Про них він, мабуть, хотів би забути.
— І все-таки, чи з’явиться поряд із підозрюваним у вбивстві ще хтось?
— Відповідь на це запитання буде дана в ході розслідування. Поки що я не можу цього ні ствердити, ні заперечити.
Telegram Channel