«Зварю тобі борщику в чарівному горщику!»
Та не тільки ця перша страва вдається доброю й ароматною у глиняному посуді – готують у ньому і печеню, і плов, і каші, і супи, і м’ясо, і гриби... Причому запечені у такий спосіб страви смакують по-особливому, зберігають більше вітамінів та корисних елементів
Пельмені під молочно-сирним соусом
Інгредієнти: 1 кг пельменів, 200 г твердого сиру, 1 л молока, 50 г вершкового масла, 100 г майонезу, чорний мелений перець та сіль — за смаком.
Приготування. Пельмені покладіть у змащені вершковим маслом горщики. Трохи посоліть і поперчіть молоко, але зважайте, що пельмені і майонез уже містять сіль. Залийте молоко в горщики в рівень із пельменями, але не вище, ніж на 2/3 ємності. Зверху посипте потертим на крупній тертці сиром і покладіть по ложці майонезу. Горщики з пельменями накрийте кришечками і готуйте у розігрітій до 220 °C духовці 20–25 хвилин.
Азу по-татарськи
Інгредієнти: 500 г м’яса (свинина, яловичина, баранина), 400 г картоплі, 1 морквина, 2 цибулини, 4 солоні огірки, зелень (петрушка, кріп, кінза), 4 ст. л. олії, 3 ст. л. майонезу, 3 ст. л. кетчупу, 1 ст. л. томатної пасти, 4 лаврові листки, 8 горошин духмяного перцю, мелені спеції (чилі, коріандр, чорний перець), а також цукор та сіль — за смаком, 1 скл. бульйону або води.
Приготування. М’ясо поріжте невеликими шматочками. Цибулю, моркву, картоплю й огірки поріжте кубиками. Дрібно посічіть зелень. Змішайте майонез із кетчупом. М’ясо обсмажте в олії на великому вогні з усіх боків, наприкінці посоліть і поперчіть. На дно горщиків викладіть огірки, на них — обсмажене м’ясо. Додайте спеції і полийте соусом. На великому вогні обсмажте в олії картоплю 5 хвилин, посипте меленим чилі і всипте у горщики. Обсмажте цибулю з морквою в олії на середньому вогні, залийте розведеною в бульйоні томатною пастою, додайте сіль та цукор до смаку, перемішайте і тушкуйте ще 2–3 хвилини, тоді перелийте в горщики, накрийте їх і готуйте азу в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 45–60 хвилин. Перед подачею посипте зеленню.
Цибулевий суп у горщиках
Інгредієнти: 6–8 середніх цибулин, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. борошна, мускатний горіх, сіль, мелений перець, дрібка солі, 100 мл білого сухого вина, 5 скл. бульйону (м’ясного чи овочевого), 100–120 г твердого сиру, грінки.
Приготування. Цибулю нарізати кубиками або півкільцями й смажити на олії або вершковому маслі на великому вогні доти, поки не виділиться багато соку. Тоді зробити мінімальний вогонь і пасерувати якнайдовше (приблизно півгодини), періодично помішуючи. Тоді всипати сіль, перець та цукор, перемішати й пасерувати ще 10 хвилин, після чого додати борошно, обсмажити декілька хвилин. Якщо хочете, щоб шматочки цибулі зовсім не відчувалися, а суп мав ніжну консистенцію, то збийте суміш блендером. Влити до пюре вино, ретельно перемішати, присмачити мускатним горіхом, залити бульйоном і варити на повільному вогні протягом 20 хвилин, далі розлити у глиняні горщики. На сухій сковорідці обсмажити шматочки батона або французького багета. Сир натерти на тертці. У кожен горщик із супом покласти по столовій ложці сиру. На нього — грінку й знову столову ложку тертого сиру. Запікати в духовці у горщиках до розплавлення сиру.