Коли голубці на столі, тоді й свято
Здавалось би, хіба ми чогось не знаємо про цю одну з найулюбленіших і найпопулярніших страв?.. Та насправді рецептів її приготування дуже багато, тож завжди можна знайти щось новеньке, особливе, незвичне — таке, що варто скуштувати. Маємо надію, що і якийсь із запропонованих у добірці варіантів припаде вам до смаку
…під «шубою»
Інгредієнти: для голубців — 1 середня головка свіжої капусти, 250 г м’ясного фаршу, 150 г рису, 1 маленька цибулина, 1 невелика морквина, 100 мл води, олія, сіль, перець; для «шуби» — 100 г твердого сиру, 2 помідори, зелень кропу і петрушки, 3–4 зубчики часнику, 2 ст. л. сметани, сіль, перець.
Приготування. Пропарити капусту, розібрати її на листочки, зрізати потовщення. Рис зварити до напівготовності. Цибулю (нарізану маленькими кубиками) та моркву (натерту на крупній тертці) спасерувати, змішати з охолодженим рисом і фаршем, посолити, поперчити до смаку. Сформувати голубці, викласти на змащене деко. Присолити, залити гарячою водою, накрити бляшку фольгою і готувати в духовці при 200 °C упродовж 30 хвилин. Тим часом помідори дрібно нарізати, сир потерти, зелень посікти, часник пропустити через прес. Додати до овочево-сирної суміші сметану, сіль та перець, вимішати. Зняти фольгу, рівномірно розподілити приготовану «шубу» на поверхні голубців, розрівняти і запікати ще 10–15 хвилин.
…з гречкою і грибами
Інгредієнти: 1 капустина, 1 скл. гречки, 1 цибулина, 1 морквина, 0,5 скл. сушених грибів, сіль, перець чорний мелений, олія соняшникова, олія лляна.
Накрити фольгою і випікати в духовці, розігрітій до 190 градусів, 40 хвилин, тоді дістати пиріг, посипати тертим сиром і допекти ще 10 хвилин.
Приготування. Капусту проварити в кип’ятку 7–8 хвилин, розібрати, вирізати потовщені прожилки. Цибулю покраяти кубиками і підсмажити на олії, всипати потерту моркву і тушкувати до готовності. Гриби попередньо вимочити, зварити і змолоти, додати підсмажену цибулю та моркву, змішати все з вареною гречкою, посолити і поперчити. Охолоджене листя начинити фаршем, загорнути і скласти голубці в каструлю, дно якої встелити залишками капусти. Залити окропом із сіллю і варити 30–35 хвилин. Подавати, поливши лляною олією.
Капустяний пиріг «Листковий голубець»
Інгредієнти: 1 капустина білоголова, 600 г свинячого або яловичого фаршу, 300 г помідорів, 200 мл бульйону овочевого, 100 г рису, 1 цибулина, 1 ст. л. селери, 2 зубчики часнику, зелень, кмин, чорний перець, сіль — за смаком.
Читайте також: Що ми їмо замість справжньої кориці і як відрізнити «фальшивку»?
Приготування. З помідорів зняти шкіру, попередньо обливши їх окропом, і нарізати маленькими шматочками. Так само подрібнити цибулю та селеру, а часник розтерти із сіллю або пропустити через прес. Промити рис і змішати його з фаршем. Посолити й приправити. Додати вже підготовлені овочі та 100 мл овочевого бульйону. Все перемішати й залишити у холодильнику на півгодини. Капустину розібрати на листки, відваривши її у воді із сіллю, зрізати великі грубі прожилки біля основи листків. Форму застелити фольгою або папером для випікання (дно і бортики). Викласти листя капусти, потім фарш. Так чергувати пласти, поки не закінчаться інгредієнти. Кожен шар поливати бульйоном. Зверху — листя капусти. Накрити фольгою і випікати в духовці, розігрітій до 190 градусів, 40 хвилин, тоді дістати пиріг, посипати тертим сиром і допекти ще 10 хвилин. Подаючи на стіл, посипати листковий голубець зеленню.