Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Чому відомий на Волині хор «Оранта» мусив колядувати в ангарі (Відео, фото)

Справжнє Диво від гармидерівців і «Оранти».

Волинь-нова

Чому відомий на Волині хор «Оранта» мусив колядувати в ангарі (Відео, фото)

5 лютого колектив, який представляє українську духовну музику, і зазвичай виконує пісні у стінах кафедрального собору Святої Трійці в Луцьку, виступив разом з акторами «Гармидер» в ангар-stage

У Луцьку в «ГаРмИдЕр ангар-stage» презентували програму «ТИША» актори однойменного театру та хористи знаного на Волині колективу «Оранта». Співаки колядували, а актори у ролі божественних істот «перекладали» чарівний спів особливими віршами про Бога, зимову пору і різдвяний Луцьк, глядачі ж тим часом насолоджувалися неймовірним дійством.

Реклама Google

Вперше «Оранта», яку публіка зустрічає у концертних залах або ж у стінах храму, з'явилася, фактично, в ангарі. 

Вперше «Оранта», яку публіка зустрічає у концертних залах або ж у стінах храму, з'явилася, фактично, в ангарі. Артисти - в чорних костюмах й білосніжних сорочках, артистки - в зелених сукнях у такому модерновому приміщенні виглядали приголомшливо. І звучали!

 

 - Вірую у дива, - стиха благоговійно промовляли актори.

- Пречиста діва сина родила, радуйся, радуйся... - підхоплювали хористи.

«А ви знаєте, тут прекрасна акустика! Якщо ми будемо потрібні комусь, то ми готові продовжувати», - відгукнувся художній керівник архієрейського хору «Оранта», заслужений діяч мистецтв Василь Мойсіюк на запитання, як почувається після концерту в стінах ангару.

Реклама Google

Авторка ідеї, начальниця управління туризму й промоції міста Луцька Катерина Теліпська, якій спало на думку об'єднати енергію талановитих людей з обласного центру, поділилася, що дуже хотілося втілити проєкт, який би поєднав духовну музику (академічний стиль виконання) з модерним сучасним театром.

Керівник «Оранти» Василь Мойсіюк погодився на аргументи щодо експериментального колядування в ангарі завдяки своїй доньці Катерині Теліпській. Тож вона щиро дякувала і йому, і хористам за сміливість.

 

 Акторка, одна із Божественних істот, Юлія Савчук теж поділилася враженням: «Це неймовірно. Акустика в цьому залі дуже підходить під те, що тут звучало. Це дивно, незвично, тому що хор «Оранта» тут в ангарі, в такій металевій конструкції, в бляшанці... про таке високе».

 

 Ольга Ольхова, поетеса, яка написала вірші для цієї імпрези, називає свою працю «віддекорувати основне дійство малесенькими поетичними замальовками»: «І для мене головним було показати місто Луцьк в особливому різдвяному настрою. Такого красивого Різдва, як в своєму рідному місті, я ніде більше не мислю, тому це писалося легко, в три передріздвяні ночі, в особливому настрої». 

 

 

Керівниця і режисерка театру «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька розповіла про зміст імпрези: «Це луцьке відчуття Різдва з його ангелами, вулицями. А колядують же до Стрітення. То це такий симбіоз різних мистецтв, різних колективів. Те, до чого ми прагнемо, говорячи, що «Гармидер» - не просто театр».

 
 

 Читайте також: Ковельський театр «10 ряд 10 місце» готує п’єсу за твором Лесі Українки

Глядачам, які цінують такі дійства, варто очікувати відеопрем'єри: гармидерівці організували професійну зйомку. Між тим, театрали щиро дякують усім за підтримку.

 

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel