«Люблю тебе, моє серденько!»
Як часто ви говорите своїм рідним цю фразу? День закоханих – хороша нагода сказати про свої почуття – незалежно від того, чи ви нещодавно зустрілись, чи прожили разом десятки літ. Адже теплі й щирі слова так необхідні кожному з нас. Зрештою, це не обов’язково мають бути слова – іноді вчинки набагато вагоміші й красномовніші...
«Свіжість почуттів»
Помідори, перчик та зелень і справді надають салатові свіжості й легкості. Однак і готувати його слід безпосередньо перед подачею
Інгредієнти: на 2 порції – 3 помідори, 100 г твердого сиру, 1 запечене куряче філе, 1 болгарський перець, зелень, 1 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. діджонської гірчиці, 1 ст. л. лимонного соку, сіль до смаку, сухарики (за бажанням).
Приготування. Помідори вимити, 2 з них відкласти для оформлення страви, один порізати невеликими кубиками. Так само покраяти болгарський перець, твердий сир та м’ясо, дрібно посікти зелень. Змішати всі ці інгредієнти, посолити до смаку, полити заправкою з гірчиці, олії та лимонного соку. Помідори, що залишилися, розрізати навпіл і порізати тонкими скибочками. На окремих тарілках розкласти томати у формі сердець, середину заповнити салатом. За бажанням можна посипати сухариками.
«Гранатове освідчення»
Цей вишуканий і романтичний салат — ідеальний вибір до Дня закоханих
Інгредієнти: 1 гранат, 2 яйця, 300 г копченої або запеченої курячої грудки, 3–4 картоплини, 150 г твердого сиру, 100 г чорносливу, майонез для заправки, сіль та перець — до смаку.
Приготування. Картоплю зваріть у «мундирах» у присоленій воді, охолодіть, почистіть і потріть на крупній тертці. Дрібно поріжте курятину, варені яйця. Сир натріть на середній тертці. Усі інгредієнти викладіть у формі серця, чергуючи пласти: картопля, змащена майонезом, курятина, майонез, яйця, сир, майонез. Зверху посипте зернами граната.
«Ідеальна пара»
Цікаве поєднання двох сердечок, для приготування яких знадобляться форми
Інгредієнти: 200 г відварених креветок, 1 авокадо, 4 варені яйця, 130 г твердого сиру, майонез до смаку, маслини та червона ікра для оздоблення.
Приготування. Варені яйця, креветки та авокадо нарізати невеликими кубиками, сир натерти на грубій тертці. Викладати пластами, злегка промащуючи майонезом, у такій послідовності: креветки, авокадо, яйце, сир. Верх щедро змастити майонезом і прикрасити одне серце дрібно покраяними маслинами і потертим білком (у вигляді смокінга й метелика), друге — червоною ікрою (у вигляді сукні та намиста).
«Троянди» з картоплі і бекону
Дуже красива гаряча закуска на святковий стіл. Приготуйте такий «букет» – ваші рідні, безперечно, це оцінять
Інгредієнти: 3–4 картоплини, 150 г бекону, 50 г твердого сиру, 1 ст. л. панірувальних сухарів, 1 ст. л. олії, сіль та перець – до смаку, листя салату і зерна граната – для оздоблення (за бажанням).
Приготування. Окрім продуктів за списком, знадобляться силіконові форми для мафінів. Картоплю почистити, помити і нарізати дуже тонкими кружечками, бекон – тоненькими скибочками. Сир потерти, змішати з панірувальними сухарями. Розігріти духовку. Формувати троянди з картоплі і бекону можна відразу в формочках, змащених олією. Згорнути смужку бекону, навколо обгорнути кількома кружальцями картоплі, потім знову – беконом. Так чергувати скибочки картоплі і бекону, викладаючи їх по колу, як пелюстки троянди. (Як варіант, можна взяти одну-дві смужки бекону, на них викласти скибочки картоплі, а потім згорнути їх разом, щоб вийшла квітка). Помістити троянди у формочки для мафінів, скропити зверху маслом і посипати сумішшю сиру і сухарів. Поставити в духовку, розігріту до 180–200 градусів, через 15–20 хвилин накрити фольгою і запікати ще 35–40 хвилин. Фольгу наприкінці можна зняти, щоб «пелюстки» підрум’янились. Готову страву прикрасити зернами граната і подати на листках зеленого салату.
Закусочні «Валентинки»
Готувати легко і швидко, а на святковому столі страва матиме шикарний вигляд
Інгредієнти: 1 упаковка листкового тіста, негостра гірчиця, помідори, ковбаса або курятина, сир за власним уподобанням.
Приготування. Лист для випічки застелити пергаментним папером. Розморожене тісто розгорнути, злегка розкачати на присипаній борошном поверхні і за допомогою форми більшого розміру вирізати великі серця, у половині з них формою меншого розміру зробити виїмки-сердечка. Скласти їх попарно, змастити всередині гірчицею, положити по шматочку ковбаси чи м’яса, по скибочці помідора. Випікати за температури 200 градусів до золотистого кольору (близько 8 хвилин). За бажанням перед подачею страву можна посипати подрібненою фетою або іншим видом сиру.
Смачний кулінарний шедевр буде дуже доречним на столі в День святого Валентина, згодиться й просто на романтичну вечерю.
Шоколадні тістечка «Моя любов»
Маєте власний улюблений перевірений рецепт бісквіта – можна скористатися лише ідеєю подачі випічки у формі сердечок
Інгредієнти: 1 скл. борошна, 0,5 ч. л. розпушувача, дрібка солі, 60–70 г чорного шоколаду, 30–40 г розтопленого вершкового масла, 4–5 ст. л. цукру, 2 яйця, 0,5 ч. л. ванільного цукру, цукрова пудра і ягоди для оздоблення.
Приготування. Розігріти духовку до 180 градусів. Змішати борошно, розпушувач і сіль. В каструлі розтопити шоколад і масло на середньому вогні, постійно помішуючи. Зняти з вогню, трошки охолодити і додати борошно, збиті з цукром яйця і ваніль, вимішати. Рівномірно розподілити тісто на змащеній маслом і присипаній борошном формі. Випікати 25–30 хвилин. Охолодити корж на решітці протягом 15 хвилин. Нарізати за допомогою формочок для печива у вигляді сердечок. Перед подачею посипати цукровою пудрою і прикрасити полуницею.
Читайте також: Коли голубці на столі, тоді й свято
«Закохане серце»
Страва проста в приготуванні, але оригінальна в оформленні. Такий смачний кулінарний шедевр буде дуже доречним на столі в День святого Валентина, згодиться й просто на романтичну вечерю
Інгредієнти: 5 варених яєць, 2 курячі стегенця, 1 банка маринованих шампіньйонів, 1 морквина, 1 велика цибулина, 0,5 кг помідорів чері, майонез, сіль, перець — до смаку, чорна редька або дайкон для оздоблення.
Приготування. Моркву і цибулю почистити, подрібнити й обсмажити на сковороді до м’якості. Курятину відварити до готовності, остудити, м’ясо відділити від кісток і нарізати невеликими шматочками. Яйця очистити від шкаралупи і покраяти кубиками. Консервовані печериці нарізати кубиками невеликого розміру. Усі компоненти салату зсипати в миску, посолити, поперчити, заправити майонезом і ретельно перемішати. Салат викласти на пласку тарілку чи блюдо, формуючи з нього серце. Для оздоблення зробити трояндочки зі шкірки помідорів, яку необхідно зрізати по спіралі, а потім закрутити. Зі скибочок редьки також вирізати квіточки, серединки можна зробити зі шматочків моркви чи болгарського перцю. Викласти декор на поверхні серця, доповнити листочками петрушки.