Гній нині дорогий, а мінеральні добрива чимало дачників намагаються не використовувати. Їх замінюють, так би мовити, природними.
Гній нині дорогий, а мінеральні добрива чимало дачників намагаються не використовувати. Їх замінюють, так би мовити, природними. Скажімо, виготовленими з кропиви. Таке добриво оздоровлює садові й городні культури, підживлює їх. До того ж землю, политу настоєм кропиви, дуже люблять дощові черв’яки. Отож, якщо у вас на дачі кропива вимахала, як кажуть, по пояс, не викидайте її. З неї вийде поживна “бражка” для рослин. Посічіть кропиву, складіть її у дерев’яний, пластиковий посуд, залийте водою, яка добре відстоялася і нагрілася на сонці. Наливайте не доверху, оскільки при бродінні рідини її об’єм збільшується. “Бражку” треба щодня перемішувати. Щоб зменшити неприємний запах, у добриво можна додати м’яту. Коли розчин набере темного кольору і перестане пінитися — готовий до вживання. Як правило, “дозріває” він два тижні. Таке добриво смакує всім городнім культурам. Для поливу під коріння виливають непроціджений розчин, розводячи його водою у співвідношенні 1:10. А для некореневого підживлення – проціджений, розведений у співвідношенні 1:20. n