Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Не розбивши горщика, не з’їси кашки

Фото із сайту dobrijlikar.com.

Не розбивши горщика, не з’їси кашки

Волоський горіх (а саме про нього йдеться у загадці), напевно, найпопулярніший серед своїх «родичів», його здавна полюбляють у всіх куточках планети. У цих плодах — ​маса корисних речовин: поліненасичені жирні та інші цінні кислоти, вітаміни, мінерали, дубильні речовини, фітонциди. Їх рекомендують при безсонні, стресах, хворобах шлунка, підвищеному тиску, колітах, туберкульозі, поганому обміні речовин і багатьох інших захворюваннях. Але не перестарайтеся: більше 7 ядер на день з’їдати не варто

Сациві з куркою

Ця традиційна грузинська страва являє собою соус, який доповнюється різними видами м’яса. Сациві з курятиною — ​один із найбільш популярних варіантів

Інгредієнти: 0,5 кг курячих стегон, 2 цибулини, 1 морквина, 100 г волоських горіхів, 15 гілочок кінзи, 5–6 зубочків часнику, 50 г вершкового масла, 2 ст. л. соняшникової олії, сік половини лимона, 1 ч. л. хмелі-сунелі, по дрібці меленого червоного і чорного перцю, 1 ч. л. меленої кориці, 2 лаврові листки, 0,5 ч. л. коріандру, 3 горошини духмяного перцю, 100 г кореня селери, лаваш для подачі, сіль до смаку.

Приготування. Курячі стегна відваріть до готовності у підсоленій воді з додаванням лаврових листків, духмяного перцю, шматка кореня селери, однієї моркви і однієї цибулини, нарізаних довільно. Тоді вийміть із бульйону, обсушіть паперовим рушником. Бульйон знадобиться трохи пізніше. Другу цибулину наріжте невеликими кубиками, обсмажте на пательні у суміші 50 г масла і 2 ст. л. олії до м’якості та прозорості. Додайте відварені курячі стегна до цибулі та підрум’яньте з обох боків.

Тим часом приготуйте соус. У чашу блендера покладіть волоські горіхи і часник. Додайте відокремлене від гілочок листя кінзи, хмелі-сунелі, сік половини лимона, корицю, коріандр, по дрібці чорного і червоного меленого перцю і сіль за смаком. Влийте трохи бульйону, в якому варилося м’ясо з овочами. Все перебийте на пюре, регулюючи консистенцію бульйоном (має бути як густа сметана). Полийте отриманим соусом курку на пательні та злегка прогрійте протягом 2–3 хвилин. Цю ароматну грузинську страву подають до столу холодною і доповнюють тонким лавашем.

Реклама Google

Горіховий паштет

Споживають його охолодженим, подають із салатами, як намазку на хліб чи в якості соусу до м’яса

Інгредієнти: 400 мл води, 200 г волоських горіхів, 3 маленькі зубчики часнику, 2 ст. л. вершкового масла або олії, кілька крапель лимонного соку.

Приготування. Блендером перебити очищені горіхи на порошок. Влити до них гарячу воду, додати перетертий до стану пюре часник і масло, а також за бажанням трохи соку лимона, сіль та улюблені спеції. Варити суміш на повільному вогні до загустіння, а тоді збити блендером до однорідної консистенції та охолодити.

Чорнослив із горіхами у сметані

У 1980–1990-х роках це був чи не найпопулярніший десерт. Нині ж їх різноманіття вражає. Але чом би не згадати про смаколик за рецептом наших матусь

Інгредієнти: 200 г чорносливу, 100 г горіхів, 600 мл сметани низької жирності, 5 ст. л. цукрової пудри, 1 пакетик ванільного цукру, пів плитки чорного шоколаду.

Приготування. Чорнослив промити та замочити на 10 хвилин у гарячій воді, тоді відцідити й просушити на рушничку. Горіхи підсушити на сковорідці і нафарширувати ними чорнослив. Добре збити сметану з цукровою пудрою та ванільним цукром. Половину крему розподілити в порційні креманки, викласти в них чорнослив з горіхами, залити другою частиною сметани та посипати зверху тертим шоколадом. Перед подачею на стіл десерт бажано на 2–3 години поставити в холодильник. 

Telegram Channel