Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Як жила і яким бачила Луцьк: у музеї оновили «Лесину вітальню» (Фото)

Яким Леся бачила Луцьк?

Фото Волинської ОДА.

Як жила і яким бачила Луцьк: у музеї оновили «Лесину вітальню» (Фото)

Волинь відзначає 150-річчя від дня народження Лесі Українки

У Луцьку в Державному історико-культурному заповіднику, сьогодні, 24 лютого презентували оновлену «Лесину вітальню». Ексозицію не оновлювали з 2007 року. Зробили це працівники музею з нагоди ювілею поетеси. 

Через предмети побуту тодішньої шляхетської родини, копії рукописів, фотографії, історичні пам’ятки організатори експозиції намагаються показати, як жила Леся Українка, якою вона була, та яким вона бачила Луцьк. 

До «Лесиної вітальні» додали нові фотографії, які знайомлять з оточенням родини Лесі Українки, та показують як тодішні часи перегукуються із сьогоденням.

Нагадаємо, в області готуються до відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки.  У день народження геніальної поетеси, 25 лютого, урочистості розпочнуться вшануванням пам’яті Лесі Українки на Театральному майдані обласного центру, потому продовжаться мистецьким театралізованим дійством «Під Лесиним небом».

«Леся Українка – мужня та сильна жінка, яка з дитинства відчула фізичну біль. Але це не заважало їй бути інтелігентною та освіченою, – сказала заступниця голови ОДА Людмила Тимощук, яка прийшла на захід. Вона акцентувала, що знаючи десяток мов, Леся розмовляла українською. «Виховання в поліській глибинці дало їй сили вистояти та з гідністю прийняти всі життєві випробування. І, мабуть, написання «Лісової пісні» на чужині – це свого роду тяга до Волині, де вона відчувала себе щасливою та радісною», – мовила посадовиця.

Реклама Google

«Слабка, але водночас сильна жінка довела всьому світу, що й у складні часи можна бути патріотом та справжнім українцем. Наш теперішній обов’язок зберегти та передати нащадкам величну сторінку історії мужності, витримки та сили духу. Оновлена «Лесина вітальня» є доказом того, що ми маємо, що передати прийдешнім поколінням», – закликала Людмила Тимощук.

Під час зустрічі директор Державного історико-культурного заповідника в Луцьку Павло Рудецький презентував ілюстрований путівник «Луцьк родини Косачів», надрукований за сприяння Волинської обласної державної адміністрації та Волинської обласної ради.

Читати також: У Луцьку розповіли про листи Лесі Українки, знайдені серед мотлоху

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело: Волинська облдержадміністрація
Telegram Channel