Маленькі кульки із секретом. Круті рецепти
Звісно, страва ця не святкова, проте на щодень згодяться для сніданку, обіду чи вечері м’ясні чи рибні фрикадельки. Ці маленькі кульки знані й любимі майже на всій земній кулі: німецькі фляйшбельхен, іспанські альбондігас, шведські шетбуляр... Саму ж назву «фрикаделька» вважають похідною або від італійського «frittatella» – смажене, або від німецького «frikadellen» – котлети із січеного м’яса. Кухня кожної країни має свої особливості цієї страви. Наприклад, у нас фрикадельки зазвичай додають у суп. А от у Європі, навпаки, вони є доповненням до гарніру – їх спочатку обсмажують, а потім тушкують у соусі. Для приготування фрикадельок можна змішувати різні види м’яса – головне, щоб воно не було надто жирним. А готові фрикадельки дуже зручно заморожувати наперед – такий спосіб заощаджує час, коли потрібно швидко приготувати смачну страву.
Фрикадельки у сметанному соусі
Інгредієнти: 400 г м’ясного фаршу, 1 цибулина, 1 яйце, 150 г сметани, 2 скибочки білого хліба, 50–70 мл молока, 2,5 скл. води, перець, сіль до смаку.
Приготування. Хліб залити молоком, згодом відтиснути і додати його до фаршу. Всипати нарізану дрібно цибулю, вбити яйце, посолити, поперчити і все ретельно вимішати. З готового фаршу скачати кульки завбільшки з волоський горіх, викласти їх у сковорідку. Залити фрикадельки гарячою водою до половини, накрити кришкою і готувати на невеликому вогні протягом 20 хвилин. В окремому посуді змішати сметану з водою, залити цим соусом фрикадельки, посолити, додати улюблені спеції і тушкувати ще 10–15 хвилин. Подавати до будь-якого гарніру, поливаючи соусом.
Ці маленькі кульки знані й любимі майже на всій земній кулі.
Лобіо із стручкової квасолі з фрикадельками
Інгредієнти: 500 г стручкової квасолі (можна замороженої), 300 г м’ясного фаршу, 1,5 скл. томатного соку, 1 скл. волоських горіхів, свіжа або сушена зелень (кріп, петрушка, базилік), спеції (коріандр мелений, корінь селери), сіль до смаку.
Приготування. Квасолю промийте. З фаршу приготуйте невеликі фрикадельки й обсмажте їх трохи з усіх боків на сковороді з невеликою кількістю олії. Залийте томатним соком, додайте корінь селери і доведіть до кипіння. Всипте на пательню стручкову квасолю та горіхи (попередньо поламайте їх на шматочки) і разом із фрикадельками тушкуйте хвилин 10–15 (до готовності квасолі). У готове лобіо додайте сушену або свіжу зелень і залиште, щоб страва настоялася 3–5 хвилин перед подачею на стіл.
Картопля із м’ясними кульками в духовці
Інгредієнти: 400 г м’ясного фаршу, 0,7–0,8 кг картоплі, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 1 ч. л. приправи до картоплі, 1 ч. л. приправи до шашлику, 1 яйце, 100 г сметани, 200 мл води, сіль, перець до смаку, олія для змащення форми.
Приготування. У миску викласти фарш, додати сіль, перець і приправу до шашлику або іншу (на свій смак), дрібно покраяні 1 цибулину і зубок часнику, а також яйце. Все ретельно перемішати, добре відбити і відставити.
Тим часом почистити картоплю, нарізати скибочками. Другу цибулину покраяти соломкою, подрібнити зубок часнику. Картоплю посолити і посипати приправою, полити сметаною і перемішати. Форму змастити олією, розподілити на ній бульбу. Фарш іще раз перемішати, сформувати фрикадельки і викласти їх зверху. Влити гарячої води, щоб вона майже покрила картоплю, накрити форму фольгою і поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Запікати 40 хвилин, потім зняти фольгу і дати фрикаделькам підрум’янитися ще чверть години.
Фрикадельки «Родичі гарбузові»
Інгредієнти: по 300 г фаршу яловичого і курячого, 2 цибулини, 3 зубчики часнику, 250 г гарбуза, 100 г батона чи білого хліба, 100 мл соняшникової олії, 150 мл сметани, сіль та чорний мелений перець — до смаку.
Приготування. Ці фрикадельки — з гарбузом і в гарбузовому соусі. Сметана відмінно поєднується із солодкуватим овочем. Страва є дієтичною, може бути рекомендована для дитячого харчування.
У мисці змішати м’ясний фарш, подрібнені ріпчасту цибулю і часник, а також вимочений у холодній воді батон чи білий хліб. 150 грамів гарбуза вимити, нарізати шматочками і запекти в мікрохвильовій печі 3–5 хвилин при найбільшій потужності (або можна просто відварити), тоді потовкти або перетерти його на пюре. Охолодити і додати його в миску з м’ясним фаршем, цибулею, часником і батоном, посолити й поперчити до смаку і ретельно вимішати. 100 грамів гарбуза потерти на середній тертці, цибулину дрібно покраяти, висипати на пательню з олією і тушкувати майже до готовності, тоді додати сметану, посолити й поперчити, вимішати, влити трохи води й довести до кипіння. З фаршу сформувати фрикадельки і викласти в киплячий соус, накрити кришкою і тушкувати на невеликому вогні 30 хвилин. Подавати на стіл із будь-яким гарніром.
Альбондігас із баклажанами
Інгредієнти: 500 г фаршу (з баранини чи телятини), 1 скибка черствого білого хліба, 4 цибулини, 3 баклажани (невеликі), 1 яйце, 1 ст. л. томатної пасти, 2 зубчики часнику, 3–4 гілочки петрушки, 4 ст. л. олії, сіль та чорний мелений перець – за смаком, 1 щіпка кумину, 1 ст. л. меленого мигдалю.
Приготування. Під цією загадковою назвою «заховалися» фрикадельки по-іспанськи. І хоч зараз не сезон на синенькі, та рецепт вартий уваги.
Духовку розігріти до 180 градусів. Баклажани помити, зробити на них 2–3 проколи виделкою, помістити в духовку й запікати приблизно 25 хвилин до м’якості, дати охолонути. Цибулю дрібно порізати й обсмажити в сотейнику на олії до м’якості. М’ясний фарш змішати з яйцем, кумином, сіллю і меленим перцем, додати половину смаженої цибулі, масу ретельно відбити й поставити в холодильник на 20 хвилин. Часник подрібнити, хліб покришити. Окремо обсмажити мелений мигдаль, часник і хліб на 1 ст. л. олії протягом 5 хвилин. У запечених баклажанів надрізати шкірку, вибрати м’якоть і, не подрібнюючи її, перекласти в сотейник до цибулі, додати обсмажену горіхово-хлібну суміш, томатну пасту, посолити й поперчити. Влити склянку води, накрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні 10–15 хвилин. Поки баклажани готуються, виробити з фаршу маленькі фрикадельки та обсмажити їх в олії до рум’яної скоринки, потім викласти до баклажанів і протушкувати все разом ще чверть години. За 5 хвилин до готовності посипати посіченою зеленню.
Читайте також А яка ваша улюблена піца?
Щоб фрикадельки вдалися смачними
Головний секрет – добре підготовлений фарш, його потрібно ретельно вимішати. Особливо м’якими фрикадельки стануть, якщо у фарш додати трохи манної крупи або хліба. На 0,5 кг м’яса можна взяти 1 ст. л. манки, додати за потреби трохи рідини й залишити на 20–30 хвилин, щоб крупа розбухла. Також манка вбере в себе м’ясний сік – і страва вийде дуже ніжною. Манку можна замінити кількома шматочками черствого пшеничного хліба без скоринки: його потрібно вимочити у воді або молоці й додати у фарш.
Соковитості фрикаделькам також додасть дрібно нарізана цибуля – причому як сира, так і обсмажена.
Хоча в деяких рецептах і рекомендується додавати яйце, але досвідчені кулінари замість цього радять пропустити фарш через дрібну решітку на м’ясорубці двічі та ретельно вимісити – завдяки цьому фрикадельки не будуть розвалюватися. А щоб вони зберегли свою форму, краще їх робити дуже маленькими – завбільшки із волоський горіх.