«А кравець за млинець та й пішов у танець!»
Ще б пак! І ви теж затанцюєте з радості, адже за кілька днів розпочнеться Масниця. Для любителів млинців цей тиждень — справжній рай: можна смакувати тоненькими паляничками з найрізноманітнішими начинками: грибами, капустою, сиром, кремом, згущеним молоком… Та й взагалі це настільки універсальний наїдок, що його готують і до свята, і в будень, подають не тільки на десерт чи в якості закуски, а й як другу страву і навіть як компонент першої
Млинці «Апетитні»
Така страва підійде і на святковий стіл, і в будень
Інгредієнти: для тіста — 150 г борошна, 250 мл молока, 100 мл води, 2 яйця, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. олії, для начинки — 1 куряче стегенце, 100 г твердого сиру, 200 г свіжих печериць, 50 г вершкового масла.
Приготування. Стегенце відварити у підсоленій воді до готовності протягом 35 хвилин. Вийняти і дати охолонути. Потім зняти з нього шкірку, відокремити м’ясо від кісток і нарізати його дрібно поперек волокон. Печериці помити, дрібно нарізати й обсмажити на сковороді на невеликій кількості олії на сильному вогні, помішуючи, впродовж 3 хвилин. Твердий сир натерти на крупній тертці. Змішати в мисці куряче м’ясо, гриби і сир.
У миску просіяти борошно, всипати сіль, додати яйця, олію, молоко і гарячу воду. Все ретельно перемішати за допомогою міксера до однорідної консистенції. Тісто можна навіть процідити через ситечко — тоді точно не залишиться грудочок. Розігріти сковороду, влити трішки олії (тільки перед першим млинцем), коли вона добре прогріється, налити ополоником трохи тіста і рівномірно розподілити його по дну, повертаючи сковорідку. Смажити млинці по 30–40 секунд з кожного боку на середньому вогні. На край кожної палянички викласти начинку, звернути рулетом. Перед подачею млинці обсмажити на маслі по 1 хвилині з кожного боку до зарум’янювання, щоб розплавився сир.
Перед подачею млинці обсмажити на маслі по 1 хвилині з кожного боку до зарум’янювання, щоб розплавився сир.
Шоколадні млинці з горіховим соусом
Чудова ідея для прихильників шоколаду — зробити шоколадне тісто для млинців і поєднати із ніжною вершково-горіховою начинкою
Інгредієнти: 750 мл молока, 5 яєць, 120 г цукру, 50 г какао, дрібка солі, 130 г борошна, 1 ст. л. крохмалю, 30 г вершкового масла, 0,5 скл. волоських горіхів, пакетик ванільного цукру, 50 мл соняшникової олії без запаху.
Приготування. Збити яйця із сіллю, цукром і частиною молока, всипати просіяне борошно і какао, розмішати, а тоді потроху підливати молоко, доводячи тісто до потрібної консистенції. Наприкінці додати олію і добре перемішати. На розпеченій пательні випікати млинці, готові викладати на тарілку, змащуючи кожен вершковим маслом. Для приготування крему підігріти 350 мл молока з ваніллю, в кінці додати крохмаль, 30 г масла та горіхи. Охолодженим кремом намастити млинці й згорнути трубочками.
Баварський суп із млинцями
Якщо вашим близьким набридли звичні макарони у першій страві, спробуйте приготувати цікаву й оригінальну новинку — ароматний та ситний курячий суп із млинцями
Інгредієнти: 300 г курячого філе, 1 цибулина, 1 морквина, 1 лавровий листок, 3–4 горошини чорного перцю, 1 гвоздичка, зелень; для млинців — 1 яйце, 2 ст. л. молока, 2 ст. л. посіченої петрушки, 3 ст. л. борошна, сіль, чорний мелений перець — до смаку; 30 г вершкового масла для смаження.
Приготування. М’ясо промити, нарізати соломкою, покласти в каструлю з водою, додати очищену цибулину варити 20 хвилин після закипання. Моркву покраяти кружальцями і всипати до бульйону, кип’ятити ще чверть години, за 5 хвилин до кінця варіння вкинути лавровий лист і гвоздику. Збити яйце й молоко, посолити й поперчити до смаку, змішати з борошном та зеленню, спекти 2 млинці. Згорнути їх щільною трубочкою, остудити, розрізати на невеличкі рулетики. У тарілку викласти шматочки млинців, залити їх бульйоном і посипати зеленню.
Читайте також: Волинянка виготовляє подарункові медово-імбирні пряники
До речі, суп вийде ситнішим і ароматнішим, якщо до нього додати картоплю, порізану кубиками.