Піст без молитви — звичайна дієта, а з молитвою — це жертва, яку приносимо Богу
«Повторюйте собі час від часу, що піст — це не тільки і не стільки поняття, пов’язане з харчуванням, скільки всеосяжне поняття, яке змінює людину повністю. Він стосується розуму більше, ніж шлунка. І гастрономія до посту підлаштується при бажанні — навіть у ресторанах уже можна знайти меню із побажанням «Постіть на здоров’я!» — так про період, що настає 15 березня і триватиме до Великодня, сказано в інтернет-спільноті «Благословення». Не сперечатимемося — просто запропонуємо рецепти смачних пісних страв
Фаршировані печериці
Смачна й поживна страва стане ще апетитнішою при гарній подачі
Інгредієнти: для основної страви — 20 великих печериць, 2 цибулини, 100 г волоських горіхів, чорнослив за смаком, сіль, перець, олія; для пісного майонезу — 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. крохмалю, 100 мл холодної кип’яченої води, 100 мл олії оливкової чи соняшникової холодного віджиму, 3 ст. л. лимонного соку, 2 ч. л. готової гірчиці, 1 ст. л. цукру, сіль, часник, перець і трохи улюблених мелених спецій — за смаком.
Приготування. Для майонезу змішайте борошно з крохмалем і просійте разом через сито в невелику каструлю. Влийте воду й ретельно розітріть суміш. Помішуючи, підігрійте масу на водяній бані до бажаного ступеня загустіння. Трохи охолодіть і додайте олію, сік лимона, цукор, сіль і спеції. За бажанням можна влити 1 ст. л. білого вина. Збийте суміш міксером. У печериць відріжте ніжки й дрібно нашаткуйте їх. Цибулю також подрібніть і спасеруйте на олії, всипте шматочки грибів і готуйте до м’якості. Зерна горіхів потовчіть. Чорнослив замочіть, потім дрібно поріжте. Вимішайте горіхи і чорнослив із грибною масою і заповніть нею шапочки печериць. Укладіть на деко і кожен капелюшок полийте пісним майонезом. Запікайте до золотистого кольору в духовці, розігрітій до 180 градусів.
Гречані тюфтельки в підливі
Хочете — вірте, а хочете — перевірте, але навіть без м’яса цю страву можна зробити смачною
Інгредієнти: 700 г печериць, 5 ст. л. томатного соусу, 1 скл. гречаної крупи, 2 цибулини, панірувальні сухарі, спеції, сіль, перець, олія, борошно.
Приготування. Відваріть гречку в підсоленій воді. Гриби наріжте невеликими шматками. Спасеруйте на олії дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору, додайте гриби, смажте протягом 15 хвилин на великому вогні. Посоліть і поперчіть до смаку, додайте улюблені спеції. Коли трохи вистигнуть, пропустіть через м’ясорубку, вимішайте з гречаною кашею і сформуйте невеликі кульки. Обкачайте кожну в борошні, потім — у панірувальних сухарях. Обсмажте тюфтельки на олії до легкої скоринки, тоді складіть у чавунок, додайте томатний соус, влийте води і тушкуйте 10–15 хвилин на середньому вогні.
Суп-пюре з коренеплодів
Тарілка гарячої першої страви така необхідна холодної пори
Інгредієнти: 400 г картоплі, 200 г моркви, 200 г ріпи, 100 г кореня селери, 1 цибулина, 3–4 гілочки петрушки, 2 ст. л. оливкової олії, 2 лаврові листки, сіль та чорний мелений перець — за смаком, 1,5 л води.
Приготування. Овочі помити, почистити, порізати великими кубиками, скласти в чугунок, залити водою, додати лавровий лист, сіль та перець і довести до кипіння. Після цього зняти з плити і поставити в розігріту до 150 °C духовку на 1–1,5 години, щоб овочі розімліли. Влити олію і за допомогою блендера довести суп до стану пюре, налити в тарілки і прикрасити листочками петрушки. Подавати із житнім хлібом або сухариками. n