Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Пенсіонерка із Житомирщини потрапила на сторінки «Нью-Йорк таймс»

Бабуся Ольга, крім американської газети, з’явилась і в кулінарному артбуці української журналістки Євгенії Кузнєцової.

Фото із сайту Tites.zt.

Пенсіонерка із Житомирщини потрапила на сторінки «Нью-Йорк таймс»

Американська газета опублікувала секрети рецепта борщу від жительки села Борщів Радомишльського району Ольги Габро

Стаття  вийшла  в  листопаді  минулого року.  Бабуся,  звісно,  про  неї  й  не  здогадувалася.  Не знала  б  і  досі, якби   недавно  їй  не  привезли  з  Америки газету з її портретом над  каструлею  з  борщем, за столом разом із синами та внуком.

Автори матеріалу Марічка Варенікова та Ендрю Крамар, пишучи про українсько–російські суперечки довкола цієї страви, процитували слова 77–річної селянки. «Хай думають, що хочуть, але борщ — український», — сказала вона журналістам і поділилася секретами приготування. Фотографка Оксана Парафенюк зазнімкувала для газети, як пані Ольга готує його. Так би мовити, зафіксувала весь процес. Таким чином житомирська пенсіонерка несподівано для себе стала відомою не лише в рідному селі, а й у світі. 

Автори матеріалу, пишучи про українсько-російські суперечки довкола цієї страви, процитували слова 77-річної селянки: «Хай думають, що хочуть, але борщ – український».

о хати бабці зачастили журналісти. Допитуються, як потрапила на шпальти однієї із найтиражніших американських газет, чому вирішила пригостити туристів саме борщем. Готувати ж його клопітно. Тож своїй славі, яка несподівано звалилася на неї, жінка вже й не рада. Не звикла бути в центрі уваги. А ось гостей завжди радо зустрічала, і хоча й живе сама (5 років тому помер чоловік) скромно, на невеличку пенсію, зароблену у колгоспі, знаходила чим пригостити.

«Місіс» Габро (так називає пенсіонерку американське видання) із подарованим примірником газети.
«Місіс» Габро (так називає пенсіонерку американське видання) із подарованим примірником газети.

 А зіркою «Нью-Йорк таймс» пані Ольгу зробив випадок. Торік восени до неї зайшли іноземні туристи, які подорожували Україною, цікавилися пам’ятками старовини, історією міст і сіл, зокрема Борщева. Ймовірно, екскурсовод завів їх у першу-ліпшу хату — ​не виженуть ж господарі незнайомих поважних людей. У мами якраз гостював син Віктор із братом. Діти пані Ольги живуть окремо, а того дня, наче на замовлення, зібралися в рідній домівці. Прийшли провідати неньку, щось допомогти по господарству. Так робили не раз.

Гості ж розпитували про назву села Борщів. Чи, бува, не пов’язана із відомою національною українською стравою, поцікавилися і рецептом її приготування. Сказали, що десь там про нього розкажуть.

Реклама Google

— А нам що, шкода? Ми і самі один з одним, зі знайомими ділимося рецептами, — розповідали рідні жінки, котрі й не здогадувалися, що серед присутніх є журналісти.

Син пані Ольги Віктор каже, що на такому борщі вони, четверо дітей, виросли.

Тож повідали все і навіть показали, як вариться український борщ. Пані Ольга готує його так, як робила її мама і бабуся. Рецепт передавався у сім’ї з покоління в покоління. До речі, готується він дещо незвично для сучасних господинь.

І обов’язково у печі. Причім м’ясо, квасоля, картопля варяться в одній каструлі, морква, буряк — ​в іншій. Усі інгредієнти перед подачею на стіл змішуються.

Син пані Ольги Віктор каже, що на такому борщі вони, четверо дітей, виросли. Смакували ним завжди із часником і салом.

— Раніше його готували в печі, він тоді виходить іншим, більш наваристим. Але палити у ній довго. Це цілий процес. Тому тепер мама частіше варить на газі.

Читати також: Держава забирає у селян на Волині землю за постановою 1946 року (Відео)

Бабуся є і на цій романтичній листівці.
Бабуся є і на цій романтичній листівці.

 Рецепт борщу від Ольги Габро

Приготувати м’ясний бульйон у заздалегідь розтопленій печі. Окремо відварити буряк, моркву (не до готовності), потім натерти і обсмажити їх на сковороді з олією. У бульйоні відварити по черзі квасолю, картоплю, капусту, змішати. Перед тим, як ставити на стіл, покласти у страву буряк і моркву. Подавати з часником і салом.

За матеріалами БукІнфо, «КП в Украине», Tites. ZT.
Євгенія ЖУРАВСЬКА

Telegram Channel