Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Весна, кажете? А оселедець – під шубою!

Фото із сайту hozaika.online.

Весна, кажете? А оселедець – під шубою!

Ця страва для нас давно звична, і навряд чи хтось замислювався, кому ж спала на думку така геніальна ідея — ​сховати під овочі дрібні шматочки філе оселедця

Салат з історією

За однією з версій, автором салату є купець і власник кількох московських трактирів Анастас Богомолов. Відвідувачі його закладів початку ХХ століття нерідко напивалися, сперечалися про революційні події і, звичайно, не обходилося без бійок та биття посуду і псування меблів. Тоді Анастас задумався про створення народної закуски, яка б стала символом єднання.

Страву вперше подали напередодні 1919-го Нового року. Головним її інгредієнтом був улюблений продукт трудящих — ​оселедець, доповнений цибулею, картоплею та морквою і вкритий шаром буряків. Гості оцінили цю просту, але поживну і смачну закуску. Щодо назви, то багато хто вважає слово «шуба» абревіатурою, яка російською розшифровується так: «Шовинизму и Упадку — ​Бойкот и Анафема».Щоправда, редакторка проєкту «Смачно» Ірина Маслова переконана: «ніякого Анастаса з його трактирами не існувало, це лише інтернетна байка». На її думку, «Оселедець під шубою» — ​винахід радянських господинь середини 1960-х. Подібної подачі — ​складених пластами картоплі, моркви, оселедця, буряка і майонезу — ​доти не було. Схожа страва відома у скандинавських країнах більш ніж 300 років як Sillsallad (оселедцевий салат), однак його не викладають шарами, а перемішують і заправляють гірчицею та олією.

Хай там як, але «Оселедець під шубою» не лише не втрачає популярності — ​навпаки, доповнюється новими компонентами, з’являються цікаві варіанти оформлення й подачі салату (порційно в маленьких формочках або прозорих салатницях, рулетом, на канапках тощо). Тож і ми пропонуємо добірку рецептів цієї страви.

 

Секрети ідеального салату

«Оселедець під шубою» не соромно поставити на святковий стіл, якщо він смачний, ніжний, аж тане в роті. Як досягти такого результату?

1. Майонезу має бути достатня кількість, аби салат не здавався сухим.

2. Овочі слід зварити заздалегідь і нарізати повністю охолодженими. Теплі можуть зіпсувати салат.

3. Нарізка всіх інгредієнтів має бути акуратною. Для моркви і буряка можна використовувати дрібну або крупну тертку, для картоплі – тільки велику. Цибулю необхідно різати якомога дрібніше. Оселедець також слід покраяти невеликими шматочками і обов’язково ретельно вибрати всі кістки.

4. Класична послідовність шарів така: оселедець, цибуля (або/і яблуко), картопля, морква, буряк. Всі пласти потрібно промащувати майонезом. При бажанні можна порушити черговість шарів, наприклад покласти вниз натерту картоплю, затим оселедець, цибулю, моркву і буряк.

5. Перед подачею страва має настоятися як мінімум 3 години – завдяки цьому салат просочиться, набуде ніжного і м’якого смаку.

 

Без буряка

 

 Інгредієнти: 1 слабосолений оселедець, 1 середня цибулина, 50 г зеленої цибулі, 4 курячі яйця, 120 г сиру жирністю 50%, 3–4 середні картоплини, 200 г майонезу, сіль, чорний перець за смаком.

Приготування. Оселедець розробити на філе, вибрати кісточки, нарізати тонкою соломкою. Картоплю почистити, зварити у підсоленій воді до готовності (але щоб не розварилася), покраяти невеликими кубиками. Варені яйця розділити на білки та жовтки, білки натерти на крупній тертці, жовтки — ​на дрібній. Сир (краще вибрати жирний, так буде смачніше) також потерти. Посікти зелену цибулю, ріпчасту порізати дуже дрібно. У класичну тарілку для оселедця викласти приблизно третину ріпчастої цибулі, трохи змастити її майонезом. Зверху рівномірно розподілити філе оселедця, висипати решту цибулі, посолити і поперчити до смаку, змастити майонезом. Далі викласти нарізану або натерту на крупній овочевій тертці картоплю, яєчний білок, рясно змастити майонезом, щоб шар яєчних жовтків, що йде слідом, не розсипався. Жовтки розрівняти, посипати тертим сиром і поставити закуску в холодильник (на 2–3 години, можна довше). Перед подачею на стіл покрити салат шаром майонезу, посипати зеленою цибулею і трохи притиснути її. Не забудьте вставити у край салату хвостик оселедця, щоб гості розуміли, що ховається під «шубою».

 

Класичний

 

 Інгредієнти: 1 оселедець, 3–4 картоплини, 3 середні буряки, 2 морквини, 1 цибулина, 1 ст. л. оцту, 3 ст. л. води, 500 г майонезу, сіль за смаком.

Приготування. Оселедець почистити, відрізати голову, зняти шкірку і вибрати кістки. Філе покраяти кубиками і викласти на дно салатника. Цибулю дрібно порізати, всипати в маринад із води й оцту і потримати хвилин 15–20. Картоплю, моркву і буряк відварити, охолодити й почистити. Викласти цибулю поверх оселедця. Далі натерти картоплю так, щоб вона повністю покрила цибулю, посолити, щедро змастити майонезом. Наступний пласт – потерта морква, її також посолити і помазати майонезом. Останнім натерти буряк, зверху полити майонезом і рівномірно розподілити його по всій поверхні. Готовий салат прикрасити на свій смак і поставити в холодильник на 5–6 годин.

 

Рулет

Інгредієнти: 2 середні буряки, 5 середніх картоплин, 2 варені морквини, 4 варені яйця, 1 оселедець, 1 цибулина, 100–150 г майонезу, оцет, сіль, цукор.

Приготування. Цибулю почистити й порізати тонкими напівкільцями. Додати трохи оцту, цукру та солі. Залишити маринуватись, доки готуються інші інгредієнти. Буряк, моркву, картоплю та яйця зварити, охолодити, натерти на дрібній тертці в окремі ємкості. Якщо з буряка виділився сік, то злити його. В кожну ємкість додати 1–3 ложки майонезу, посолити, перемішати. На робочу поверхню в декілька шарів вистелити харчову плівку. Розподілити на ній буряк пластом завтовшки приблизно 1 см у формі прямокутника, на нього – шар картоплі. Якщо ложкою складно розрівняти картоплю, то притисніть руками. Наступний шар – морква, потім – яйця. Ближче до краю прямокутника викласти шматочки оселедця та мариновану цибулю. За допомогою плівки згорнути рулет і поставити в холодильник. Перед подачею зняти плівку й порізати на порційні шматочки.

 

По-новому

 

 Інгредієнти: 1 оселедець, 2–3 плавлені сирки, 150 г соленої сьомги, 5 варених яєць, 1 цибулина, 1 варений буряк, 2 варені морквини, 20 г желатину, 0,5 скл. води, майонез або сметана, зелень.

Приготування. Желатин замочіть у холодній кип’яченій воді, залиште на 30 хвилин для набухання. Невеликими кубиками наріжте рибу і цибулю. Моркву, буряк, яйця, сирки натріть на крупній тертці. Желатин нагрійте, але не кип’ятіть (можна поставити в мікрохвильовку на 2 хвилини), змішайте з майонезом або сметаною. Далі в силіконову форму викладайте пластами червону рибу, цибулю, яйця, сирки, моркву, буряк, рясно промазуючи кожен шар сметанною масою. Натерті буряк і моркву бажано спочатку вимішати з желатиновою сумішшю, а тоді викладати у форму. Пласти необхідно притискати, ущільнювати. Салат поставте в холодильник до повного застигання. Перед подачею на стіл акуратно дістаньте з форми, переверніть на сервірувальну тарілку або блюдо і прикрасьте зеленню.

Реклама Google

Читайте також: Легше рибку з’їсти, ніж упіймати: рецепти смачних страв з морепродуктів на вихідні (Фото).


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel