Чим небезпечні березневі овочі для волинян
На початку весни, коли ще немає на деревах жодного листочка, полиці магазинів рясніють ранніми дарами теплиць. Крім того, що ці овочі нерідко позбавлені смаку, вони ще й поступаються за кількістю вітамінів своїм побратимам із відкритої грядки. Але ж так хочеться скуштувати свіженького, тож і купуємо і огірочки, і кріп, і салати…
Однак красива зовні зелень та овочі нерідко містять у собі шкідливі для організму речовини. Адже раннє дозрівання не що інше, як результат використання штучних стимуляторів росту. Більше того, пестициди, які застосовують для захисту від шкідників, зазвичай розкладаються під час природного дозрівання рослин. Тому у ранніх овочах, вирощених у теплицях, через його прискорені темпи хімікатів може бути більше. Як убезпечитися від них?
У жодному разі не слід їсти ранні овочі дітям до трьох років, вагітним, жінкам, які годують грудьми.
Відомо, що найбільше нітратів накопичується в салаті і листовій капусті, кропі, шпинаті, редисці та зеленій цибулі. Крім того, в різних частинах рослин міститься неоднакова їх кількість. Найбільше — у корінцях, стеблах, жилках і в основі листя, в шкірці і поверхневих шарах овочів.
Читайте також: Що розповідає про людину її «апчхи»: спостереження психолога.
Тому редиску і огірки перед вживанням бажано очищати, а також зрізати хвостик і плодоніжку. Знизити рівень шкідливої хімії допоможе замочування в холодній воді. Особливо це актуально для листових овочів і коренеплодів. І найголовніше — у жодному разі не слід їсти ранні овочі дітям до трьох років, вагітним, жінкам, які годують грудьми. Якщо в них є токсичні речовини, імунітет не зможе з ними впоратися.