Юрій Веремчук із Володимира знає про французьких баранчиків й не тільки
Жартує, що мусить працювати, бо це хобі, де треба більше вкладати, ніж згодом заробиш
У три поверхи в господарських спорудах розміщені клітки, де окремо живуть кролиці зі своїми виводками, поважні титуловані кролі, обладнані місця для народження потомства, набирають вагу тваринки м’ясної породи, що їх вирощують на продаж.
На невеличкій території у Юрія — ідеальний порядок, а кролики дуже чисті та доглянуті. Порається коло них щодня після роботи. Жартує, що мусить працювати, бо це хобі, де треба більше вкладати, ніж згодом заробиш. Любов до цих тваринок у нього з дитинства. Тепер господар дає корисні поради тим, хто приїздить до нього купувати кролів. Він радить годувати їх лише збалансованими кормами, сам таку фасовану продукцію разом з іншими кролівниками замовляє із заводу в Кременчузі.
— Краще заплатити за корм, ніж потім втратити все поголів’я через неправильне харчування. Нині кролі не мають міцного імунітету, крім того, у них дуже вразлива травна система. Тому у великих кількостях овочі та фрукти їм протипоказані, як і різне зілля. Можна лише іноді кілька маленьких шматочків моркви чи яблука. Слід давати тваринам сухе сіно та зерно вівса, воду обов’язково підкислювати, наприклад, яблучним оцтом у розрахунку ложка на літр води. У жодному разі не можна перегодовувати, — ділиться секретами господар та показує представників різних порід.
Жартує, що мусить працювати, бо це хобі, де треба більше вкладати, ніж згодом заробиш.
У нього є і англійські строкачі, і німецькі строкаті велетні, і білі м’ясні, і французькі баранчики, і європейське срібло, і каліфорнійці. До речі, більшість із цих порід характеризується тим, що лише за кілька місяців життя тваринка виростає до «дорослих» розмірів і стає придатною для забою на м’ясо чи для реалізації.
Щоб зібрати таку колекцію та довести поголів’я до звичних для господарства Юрія Веремчука пів тисячі, потрібні чималі вкладення. Один кролик для розплоду може коштувати від 1,5 до 5 тисяч гривень. Якщо додати харчування, облаштування місць, інші затрати, набігає стільки, що й рахувати страшно.
У нашій державі є п’ять клубів кролівників, до трьох із них Юрій вступив. Спочатку увійшов до найвідомішого ужгородського, а згодом — до чернівецького та молодого львівського. Основною діяльністю цих об’єднань є організація виставок, які всі власники розплідників розцінюють і як рекламу, і як майданчик для зустрічей та спілкування. І хоч поїздки на такі заходи обходяться недешево, вони є надзвичайно важливими для власників розплідників. Увесь минулий рік виставок не було, бо завадив карантин. Цього року така зустріч уже відбулась 14 лютого в Тернополі. Але добралися на неї лише близько третини постійних учасників. Юрій їздив попри заметені дороги і складні погодні умови — такий подарунок зробив собі на день народження.
Зате у 2019му це були масові заходи. Пан Веремчук відвідав багато виставок і за кордоном, звідки привозив нових кролів. Своїх тварин демонстрував в Україні. Одного разу він із товаришем із Сокаля представив на виставці стільки вуханів, що вони становили шосту частину всієї експозиції. Окрім призів за найбільшу колекцію, вони отримали чемпіонів з трьох порід. А Юрій почерпнув дуже багато знань про оцінювання виставкових екземплярів, адже уважно спостерігав за роботою суддів міжнародного класу.
Тепер він ще ретельніше готує своїх вихованців — стежить за коливанням ваги і за потреби садить їх на строгу дієту, вичесує і доглядає хутро, підстригає кігтики та чистить вушка, а також вчить їх приймати необхідну стійку.
Після успіху на всеукраїнському рівні інакше до захоплення чоловіка почала ставитись і його дружина Катерина (до речі, вона знана у ВолодимиріВолинському майстриня з випікання пряників). І хоч його хобі кардинально відрізняється від її, Катя розуміє, наскільки важливо для Юрія реалізовувати власні мрії.
Читайте також: Волинський лісівник доглядає ліс, який у 1934 році садила його матір
Кролівник пригадує, що спочатку мав багато однодумців, які з плином років відмовились від розведення кроликів: ця справа затратна і відповідальна. Але, запевняє, варта зусиль, бо кращого дієтичного, корисного та водночас смачного м’ясного продукту годі й шукати.
Юлія ПАШКОВА