Така різна і така смачна скумбрія
Ця морська риба – чи не найпопулярніша серед господинь. І думається, не тільки через її ціну. Не можна недооцінювати високого вмісту в ній надзвичайно корисних мікро- і макроелементів, вітамінів A, C, E, D, K і групи B. Крім цього, скумбрія багата білками і жирами, містить кальцій, магній, фосфор... А способів її приготування, мабуть, не злічити, і кожен – по-своєму неперевершений
…малосольна в олії
Звичайно, готову солону скумбрію можна купити в магазині. Але на смак вона не зрівняється з тією, яка приготовлена власноруч. Апетитні, ароматні шматочки риби зі скибкою чорного хліба або картопляним гарніром — від насолоди забудеш про все на світі
Інгредієнти: 3 морожені скумбрії, 1л води, 2 лаврові листки, 8–10 горошин чорного перцю, 90 мл оцту (9%), 80 г солі, 80 г цукру, 200 мл олії.
Приготування. Для маринаду в каструлю налити літр води, всипати цукор, сіль, перець, додати лаврове листя, оцет, довести до кипіння, відставити й охолодити. Тим часом обробити рибу: відрізати голову, плавники і хвіст, викинути нутрощі, промити. Нарізати скумбрію на шматочки шириною 2–2,5 см, перекласти їх у холодний маринад і залишити під кришкою на 5–6 годин. Далі вибрати шматочки риби в невелику ємність, але помістити їх щільно один біля одного. Залити олією і поставити в холодильник щонайменше на 2 години.
…в гірчичному соусі
Риба виходить соковитою, просто тане в роті
Інгредієнти: 2 морожені скумбрії, 1 цибулина, 2 ст. л. майонезу, 3 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. гірчиці, зелень для подачі.
Приготування. Рибу очистити від нутрощів, добре вимити, нарізати порційними шматочками. Цибулю почистити і покраяти півкільцями. Олію, соєвий соус, гірчицю і майонез змішати до однорідної консистенції (солі додавати не потрібно). Форму для запікання злегка змастити олією, викласти шматочки скумбрії, додати цибулю, залити соусом і залишити, щоб маринувалися хвилин 30–40. Духовку розігріти до 170 градусів і запікати рибу впродовж 25–30 хвилин до легкого зарум’янення. Подавати, прикрасивши зеленню, з улюбленим гарніром.
…а-ля копчена
Без «рідкого диму» та іншої «хімії»!
Інгредієнти: 2 тушки мороженої скумбрії, 1 л води (кип’яченої або дистильованої), 3 ст. л. солі, 2 скл. цибулиння, 1 скл. процідженої міцної чайної заварки, 1,5 ст. л. цукру, перець чорний духмяний (горошком) — за смаком, 2 ч. л. меленого коріандру, 2 лаврові листки.
Приготування. Для маринаду візьміть емальований посуд, який не шкода зіпсувати, бо лушпиння забарвить каструлю. Влийте воду, доведіть до кипіння, вкиньте лушпиння цибулі, трохи зменшіть вогонь і проваріть 10 хвилин. Потім відвар накрийте кришкою і дайте настоятися 15 хвилин. Отриману рідину зцідіть, додайте в неї приправи і спеції, влийте чай і знову щільно закрийте до охолодження. Тим часом підготуйте скумбрію: розморозьте, відріжте голову, видаліть нутрощі, зябра, чорну плівку всередині, ретельно промийте черевце. У невисоку ємність покладіть підготовлені тушки і залийте їх маринадом так, щоб він покривав рибу. Накрийте кришкою і помістіть у прохолодне місце на 2–3 дні. По 2–3 рази на добу перевертайте скумбрію, щоб вона просолилась максимально рівномірно. Готову рибу дістаньте, викладіть на сухі серветки і залиште на столі на декілька годин, постійно повертаючи її, щоб папір увібрав у себе надлишок рідини (можна також підвісити за хвіст над мийкою, щоб стік маринад). Змастіть скумбрію олією, поріжте на порційні шматки і подавайте до столу!
...запечена у фользі
Швидко і смачно!
Інгредієнти: 1 рибина, пучок петрушки, 2–3 зубочки часнику, сіль, спеції для риби, сік половини лимона.
Приготування. Почистити скумбрію від нутрощів, відрізати голову й плавники, промити. Начинити рибину дрібно посіченою петрушкою із пропущеним через прес або тонко нашаткованим часником, посолити й посипати улюбленою приправою для риби, збризнути лимонним соком. Загорнути у фольгу і запекти в попередньо розігрітій духовці 20–25 хвилин.
…нашвидкуруч
Якщо з хвилини на хвилину до вас прийдуть гості і ви хочете їх здивувати чимось оригінальним та смачним, скористайтеся цим рецептом запікання скумбрії із сиром. Вона виходить дуже ароматною, соковитою, із красивою скоринкою
Інгредієнти: 4 свіжоморожені скумбрії, 200 г ковбасного сиру, 4 цибулини, 150 г майонезу, 1 ст. л. солі, 1 ч. л. чорного перцю, олія.
Приготування. Рибу очистити від нутрощів, вирізати зябра, промити, натерти сумішшю солі і чорного перцю. Деко змастити олією, викласти тушки, помазати їх майонезом. Цибулю нашаткувати півкільцями і висипати на скумбрію, зверху притрусити ковбасним сиром, натертим на крупній тертці. Запекти в попередньо розігрітій до 170 градусів духовці протягом 20–25 хвилин.
До речі. Якщо ви не любите майонезу, рибу ним можна і не змащувати – просто посипте її різноманітними спеціями, сіллю, сиром і запечіть. У цьому випадку її викладають на деко і щедро збризкують олією.
…із сиром та волоськими горіхами
Сирно-горіхова начинка надає скумбрії дивовижного смаку і чудового аромату, а діжонська гірчиця — легкої приємної гостроти
Інгредієнти: 1 свіжоморожена скумбрія, 35 г діжонської гірчиці, 1 ч. л. солі, 3 жмені очищених волоських горіхів, 50 г майонезу, 1 ст. л. рафінованої олії, 50 г твердого сиру, 1 лимон, невеличкий пучок свіжого кропу.
Приготування. Рибу розморозити, зрізати голову, плавники, хвіст, видалити нутрощі, хребет і дрібні кісточки. Добре промити під проточною водою, просушити паперовим рушником. Філе скумбрії змастити гірчицею. Горіхи перебрати від сміття, подрібнити блендером і змішати з натертим сиром. Викласти сирно-горіхову начинку на рибу, скласти її (закрити, як книжку), загорнути у фольгу, помістити на деко і пекти в розігрітій до 170 С духовці 20 хвилин. Потому відчинити духовку, акуратно розгорнути краї фольги, змастити скумбрію майонезом і допекти ще 10 хвилин. Подавати, прикрасивши скибочками лимона і гілочками кропу.
…з морквою та цибулею
Скумбрію за таким рецептом можна приготувати і в період посту
Інгредієнти: 2 скумбрії, 2 морквини, 1 велика цибулина, 3 ст. л. олії, пів лимона, 1 ч. л. меленого перцю, 1 ч. л. солі.
Приготування. Випатрати рибу, видалити зябра, зняти плівку з черевця. Промити й просушити рибу. Моркву почистити, натерти на крупній тертці. Цибулю дрібно нарізати. Обсмажити овочі на добре розігрітій сковорідці з олією до красивого рум’яного кольору і зняти з вогню. Вичавити з лимона сік і натерти скумбрію зовні і всередині. Посипати сіллю і перцем. Всередину тушок викласти овочеву засмажку і щільно загорнути кожну у фольгу. Розігріти духовку до 190–200 градусів і запікати скумбрію протягом пів години. Готову рибу вийняти з фольги, перекласти на блюдо, прикрасити гілочками зелені і скибочками лимона. Така страва смакуватиме і гарячою, і холодною.