Олія чорного кмину для шкіри та волосся: секрети використання
Чимало олій, які раніше використовувалися переважно в кулінарії та народній медицині, сьогодні широко застосовуються у косметології. Так олія чорного кмину – це корисна заправка для салатів і гарнірів, біологічно-активна добавка у вигляді капсул, а також засіб для догляду за шкірою та волоссям. У цій статті ми детально проаналізуємо її можливості у косметології
Цей продукт виробляють шляхом холодного віджиму насіння однорічних трав'янистих рослин чорнушки посівної або чорнушки дамаської. Ці рослини культивуються на території Азії, а також у США, Ефіопії, Саудівської Аравії, Єгипті, більшості регіонів Кавказу. Виготовлення здійснюється методом холодного пресування, при якому температура вихідної сировини не перевищує 19-20 градусів. Спочатку насіння очищується від лушпиння, а потім подається в екструдер, який за формою схожий на гігантську м'ясорубку. Такий спосіб виготовлення дозволяє зберегти у максимально можливій кількості вітаміни А, B, C, E, F, а також мінеральні речовини – цинк, кальцій, фосфор, залізо, сірку, насичені й ненасичені жирні кислоти. У готовому продукті містяться й інші корисні складові:
-
Глутатіон (трипептид). Уповільнює процеси передчасного старіння, відновлює структуру шкіри, захищає клітини від руйнування.
-
Тімохінон. Має протизапальну дію.
-
Лимонен. Усуває жирний блиск, володіє антибактеріальними й протимікробними можливостями.
-
Карвакрол. Загоює дрібні пошкодження, виконує легке очищення.
Олія чорного кмину використовується самостійно тільки для локального оброблення невеликих запалених ділянок. В інших випадках 1-2 краплі цього продукту додаються до масок для обличчя або волосся, у шампуні, креми та інші засоби. Він має комплексну дію й покращує стан дерми:
-
підвищує місцевий імунітет;
-
розгладжує рельєф;
-
покращує підшкірний кровообіг;
-
знімає набряки, підтягує контури;
-
відновлює структуру покривів;
-
зменшує глибину зморшок;
-
нормалізує секрецію сальних залоз;
-
освітлює пігментацію.
Також він підходить для антицелюлітних обгортань і виконання масажу, але не у чистому вигляді, а як добавка до косметичних засобів.
Цей засіб демонструє високу ефективність при догляді за волоссям:
-
стимулює відновлення пасм у початковій стадії облисіння;
-
усуває лущення й запалення шкіри голови;
-
підвищує пружність, згладжують поверхню волосяних стрижнів;
-
використовується для профілактики появи лупи;
-
забезпечує базовий догляд втомленим, ламким, пошкодженим пасмам.
Купити косметичну олію чорного кмину можна в мультирегіональному інтернет-магазині MAKEUP https://makeup.com.ua/categorys/565993/.
Особливості застосування
На різних сайтах є чимало рекомендацій по одночасному вживанню цього засобу зовнішньо та всередину. Але слід пам'ятати, що застосовувати олію чорного кмину в лікувальних цілях слід досить обережно. Незалежно від форми (капсули чи рідина) приймання всередину, на противагу зовнішньому нанесенню, має чимало протипоказань:
-
вагітність;
-
загострення гастриту, холециститу, жовчнокам'яної хвороби;
-
підвищена кислотність;
-
перенесені інфаркти та інсульти, важкі захворювання серця;
-
наявність імплантованих органів.
Отже, якщо ви плануєте приймати такий продукт у терапевтичних цілях, краще попередньо проконсультуватися з лікарем. Основні можливості:
-
активізація захисних сил організму й підвищення імунітету;
-
висока результативність у комплексному лікуванні інфекційних захворювань;
-
помітна омолоджувальна дія;
-
зняття спазмів і больового синдрому.
Застосування невеликої кількості у гастрономічних цілях не має протипоказань, але з обережністю цей продукт слід вживати під час вагітності, а також при підвищеній кислотності шлунка. Але при підготовці або після проведення імплантації від вживання такого засобу в будь-якому вигляді слід відмовитися.
У косметичних цілях, за умови використання для збагачення різних текстур, призначених для очищення та базового догляду, така олія досить добре переноситься, тому алергічні реакції зустрічаються вкрай рідко. Засіб, отриманий в результаті холодного віджиму, зберігається при кімнатній температурі й захищеному від світла місці у закритому пакуванні не більше 2-х років.