Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Волинським городникам поливати 300 кущів помідорів допомагає… медична система

Розсаду ратнівських городників знає вся округа.

Фото Валентини БОРЗОВЕЦЬ

Волинським городникам поливати 300 кущів помідорів допомагає… медична система

У селищі Ратному Любов та Василя Філіпчуків знають як чудових квітникарів­городників

Лілії, гладіолуси, тюльпани, крокуси, геоцинти, нарциси, іриси, кліматіси, петунії… І не порахувати скільки їх тут. У квітах Любов Іванівна кохається все життя. А вже у 70­річному віці «потонула» у любові до вирощування розсади помідорів, перцю, баклажанів та капусти. Лише томатів щороку разом із чоловіком плекають більше 1,5 тисячі штук. І має їх понад 70 сортів! На своїй присадибній ділянці Філіпчуки садять до 300 кущів помідорів та чимало інших овочів.

Реклама Google

На обійсті встановлено три парники розміром 7 на 2 метри, які щороку переносять на свіже місце. Є й постійна теплиця, де подружжя вирощує перець та баклажани.

— Висаджуємо рослини 50 на 50 сантиметрів одну від одної. Перець та баклажани посіяла у скляночки, по 1–2 насінини в кожну. Одразу із землею й перенесу на постійне місце. Адже ця культура дуже довго приживається, тож намагаюся не пошкодити кореневої системи. А ось у парники насіння томатів висіваю просто в ґрунт, — ​розповідає Любов Іванівна.

Насінини господиня кладе за 3–4 сантиметри одна від одної. Таким чином розсада не потребує, аби її пікірували. Рядочки робить 15 см глибиною. Кладе туди розмочений кінський гній, заготовлений ще з осені, додає трохи попелу і потовчену яєчну шкаралупу. Тоді прикидає землею і висіває. Коли насіння зійшло, поливає рослини теплуватою водичкою. Якщо ж розсада поганенька, обприскує її стимулятором росту. За потреби через тижнів два повторює.

Біля кожного стебла вбиваємо кілочки і прив’язуємо горловиною вниз півторалітрові пластикові пляшки з обрізаним дном. У кришечки втикаємо голки медичної системи, прив’язуємо трубки і спрямовуємо їх під корінь.

Уся розсада у Філіпчуків загартована: на день вони відкривають парники, а на ніч закривають.

— Як тільки рослини підросли десь до 30–40 сантиметрів, біля кожного стебла вбиваємо кілочки і прив’язуємо горловиною вниз півторалітрові пластикові пляшки з обрізаним дном. У кришечки втикаємо голки медичної системи, прив’язуємо трубки і спрямовуємо їх під корінь, — ​пояснює Любов Іванівна. — ​У пляшки наливаємо воду. Систему регулюємо так, що за ніч уся вода викапає. Таким чином вона потрапляє під корінь, а стебло та листя помідорів, які не люблять вологи, залишаються сухими і не ушкодженими. Якщо засуха, так поливаємо один раз на тиждень, якщо мокре літо — ​то через два тижні.

Подвір’я Філіпчуків потопає у квітах.
Подвір’я Філіпчуків потопає у квітах.

 

Філіпчуки пасинкують томати потроху, залишаючи на стеблі 2–3 пагони. При цьому зважають на сорт: якщо плоди помідорів маленькі, залишають більше пагонів, якщо крупні — ​то лише два. Відрізають і листя, але не повністю, а за один раз по 2–3, аби рослина не отримала стресу. При стеблі залишають пеньочок сантиметрів 1–2. Тож коли починають достигати помідори, лише верх рослини у листках.

Подружжя вирощує 47 новіших сортів томатів та давніших зо 30. Тож біля кожного рядочка є кілочок із номером і целофановим вузликом, у якому запис про сорт. Окрім того, господиня веде спеціальний зошит, де нотує, під яким номером рядок і які там томати. Навіть на ринок ідуть із цим зошитом. Але не беруть розсаду відразу всіх сортів, а десь зо 20. А вже хто з покупців приходить додому, то може переглянути той зошит, аби вибрати найкращі для себе помідори.

Читайте також у нас: Особлива увага річці Стир: завтра у Луцьку – екологічна толока​.

— Останніми роками городникам надокучає ведмедка, або, як ще називають її у народі, земляний рак. І на нашому полі також багато її розвелося, — ​каже господиня. При посадці у кожну ямку, окрім того, що добавлю перегній, попіл та яєчну шкаралупу, обов’язково кладу 4–5 кульок засобу для боротьби з цим шкідником. І тоді вже можна бути спокійним, що не поїсть вона коріння.

Плекає Любов Іванівна й огірки. Висіває одну насінину від іншої сантиметрів через 20. Коли зійшли, обов’язково підживлює: бере літр розведеної гноївки на відро води і додає одну ложку нітроамофоски. Через 5–6 днів удобрює вдруге: на відро води дає 15 крапель зеленки. Огірки ніколи не пасинкує.

Пан Василь ставить щось схоже на курінь, який накриває спеціальною сіткою для огірків — ​і зеленці висять собі. Висівають тільки голландське насіння. Щороку пробують різні сорти, але найбільше до вподоби Артист. Його плоди невеличкі, довгенькі, тоненькі, підходять і на засолку, і для консервування. Хорошими сортами вважають Амур та Шопіно. n

Валентина БОРЗОВЕЦЬ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel