Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Хочуть, але бояться: як вакцинують волинян з хронічними захворюваннями

Чи варто вакцинуватися людям з цукровим діабетом?

Фото Суспільного.

Хочуть, але бояться: як вакцинують волинян з хронічними захворюваннями

Як бути людям з цукровим діабетом? Що кажуть лікарі?

Вакцинація людей, які мають хронічні захворювання, пріоритетна у боротьбі з коронавірусною інфекцією.

Про це розповів Суспільному тимчасово виконувач обов’язків директора обласного центру громадського здоров’я Сергій Новосад.

Журналісти поспілкувалося з лучанами, які мають цукровий діабет та з медиками, які роз'яснили, як щеплюють від COVID-19 людей з хронічними хворобами.

Олександр Ведринський та Михайло Поліщук хворіють на цукровий діабет. Михайло Поліщук каже, що вакцинуватися хоче, але боїться, а Олександр Ведринський розповідає, що неодноразово консультувався з лікарями.

«Половина лікарів мені сказали – вакцинуйтеся, бо ви в групі ризику, мало що може бути, а другі говорять — не спішіть», – каже Олександр Ведринський.

Сімейна лікарка Анастасія Летошко рекомендує усім хворим на цукровий діабет вакцинуватися від COVID-19. З її слів, люди з онкологією, цукровим діабетом, хворобами легень та серця є в пріоритеті у процесі вакцинації.

На обліку у лікарки – п'ятеро пацієнтів з цукровим діабетом. Двоє із них уже отримали щеплення від коронавірусу. Побічних реакцій не було.

Реклама Google

«Коронавірусна інфекція вражає судини маленького калібру, то при цукровому діабеті вони також вражаються. Тобто, пацієнт з таким діагнозом маючи коронавірусну хворобу, вона у нього буде протікати важче», – каже медичка.

На обліку у лікарки – п'ятеро пацієнтів з цукровим діабетом. Двоє із них уже отримали щеплення від коронавірусу. Побічних реакцій, каже Анастасія Летошко, не було. Вакцинуватися від коронавірусу хворим на цукровий діабет можна у стаціонарному пункті щеплення, їх в області – 58.

Зі слів Сергія Новосада, наразі в Україні не ведуть статистики, щодо кількості вакцинованих, які мають хронічні захворювання. Станом на 27 квітня щеплення від COVID-19 загалом отримали 15 299 волинян. За останню добу вакцинували 322 людини.

Читати також:  Коронавірус в десятки разів збільшує ризик смерті під час вагітності, – учені

Джерело: Суспільне Волині
Telegram Channel