Світла Пасха кличе на гостину: 5 рецептів смачних страв до Великоднього столу
До величного свята Христового Воскресіння залишаються лічені дні. Більшість господинь уже завершує передпразникові приготування. Якщо ж ви ще в роздумах про те, що приготувати новенького, особливого — спробуйте один із запропонованих нами рецептів. Сподіваємося, вам сподобається
Салат «Великодній»
Швидкий у приготуванні, ситний і свіжий, він стане окрасою святкового столу
Інгредієнти: 300 г вареної яловичини, 1 синя цибулина, 2 ст. л. оцту (9%), 2–3 мариновані огірки, 6–8 помідорів чері, листя салату, 4–5 гілочок петрушки, 2 ст. л. олії, сіль, перець.
Приготування. Відварене м’ясо та огірки нарізати соломкою. Цибулю почистити, покраяти півкільцями, скласти в миску, на 10–15 хвилин залити оцтом, потому маринад зцідити. Змішати в мисці м’ясо, цибулю й огірки, посолити, поперчити за смаком, заправити олією. Листя салату вимити, обсушити і встелити ним пласку тарілку. На нього гіркою викласти салат, прикрасити помідорами чері та петрушкою.
Салат «Везувій»
Страви з печінки смачні та поживні. А коли ще й гарно оформлені — варті почесного місця на святковому столі
Інгредієнти: 300 г печінки, 2–3 мариновані огірки, по 1 великій цибулині та морквині, 3 варені яйця, 2–3 зубчики часнику, 150 г твердого сиру, сіль, перець, майонез — до смаку.
Приготування. Печінку помити, зварити до готовності, охолодити, натерти її та огірки на грубій тертці, варені яйця — на середній. Підсмажити на олії цибулю, порізану невеликими кубиками, і моркву, потерту на великій тертці. Підготовлені продукти викладати пластами у такій послідовності: терта печінка (посолити, змастити майонезом); терті мариновані огірки; смажені морква й цибуля; часник, вичавлений через прес; майонез; терті яйця (посолити, змастити майонезом); твердий сир, потертий на великій тертці. Готовий салат поставити в холодильник на 2–3 години, при подачі посипати зеленню.
Наполеон «Закусочний»
Як і торт з аналогічною назвою, готують цю страву на основі коржів із листкового тіста
Інгредієнти: 6 коржів, по 0,5 кг печериць і курячого філе, 5 яєць, 150 г твердого сиру, цибулина, майонез, зелень.
Приготування. Гриби та цибулю дрібно покраяти й обсмажити до готовності. Курятину відварити, нарізати дрібними шматочками. Яйця зварити накруто і потерти. Корж змастити майонезом і викласти на нього м’ясо, накрити другим коржем, промазати і викласти гриби з цибулею, на наступний — майонез і потерті яйца. Повторювати, поки не закінчаться коржі. Зверху змастити майонезом і посипати тертим сиром. Готовий «торт» хвилин на 10 поставити в розігріту духовку або в мікрохвильовку на 5 хвилин, щоб розплавився сир.
Крученики із сиром та грибами
Ці тушковані м’ясні рулетики вважаються однією із найбільш смачних і ситних страв традиційної української кухні
Інгредієнти: 400 г свинячої вирізки, 200 г шампіньйонів, 2 цибулини, 100 г твердого сиру, 1 скл. вершків, чорний мелений перець, сіль.
Приготування. М’ясо порізати, як на відбивні, відбити, посолити і поперчити. Покраяти цибулю півкільцями, підсмажити в невеликій кількості олії, всипати порізані шампіньйони, сіль, перець і готувати до випаровування рідини. Сир потерти на середній тертці. На кожну відбивну покласти по ложці цибулевогрибної начинки, посипати сиром, згорнути рулетиком і зафіксувати ниткою або зубочисткою. Обсмажити крученики до золотистого кольору, зняти нитки (шпажки), викласти в каструлю, залити вершками, додати перець, сіль, поставити на маленький вогонь і тушкувати близько 40 хвилин.
Шинка «Медова»
За цим рецептом виходить ароматне м’ясо з пікантним смаком. Спеції, мед, апельсин надають йому пряного відтінку
Інгредієнти: 2 кг свинини зі шкіркою, 3 зубочки часнику, сіль, мелений чорний перець, по 1 ч. л. меленого коріандру і тим’яну, 2 ст. л. оливкової олії, 5 ст. л. апельсинового соку, 1 ч. л. тертої цедри апельсина, 4 ст. л. рідкого меду, 1 ст. л. гірчиці, гвоздика.
Приготування. М’ясо вимити, обсушити. Часник розтерти із сіллю, змішати з перцем, коріандром, тим’яном і оливковою олією, вимішати до пастоподібного стану. Натерти м’ясо цією пряною пастою і залишити на кілька годин. Духовку нагріти до 160°. М’ясо шкіркою догори покласти на решітку, під нього поставити деко з водою. Запікати близько 2 годин. Апельсиновий сік змішати з цедрою, медом, гірчицею. Через 90 хвилин від початку запікання вийняти м’ясо з духовки, зняти шкірку, але залишити шар сала і понадрізати його так, щоб утворилася сітка з ромбів. Змастити медовою сумішшю і нашпигувати бутончиками гвоздики. Повернути в духовку і кожні 10–15 хвилин змащувати медовою сумішшю.
Читати також: Епіфаній розповів, як українці зможуть освятити паску на Великдень в умовах карантину