Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Патологоанатоми розповіли про поховання в пакетах і справжні тарифи за послуги моргу

в одному з київських моргів нібито вимагали до 30 тисяч гривень за підготовку до поховання померлого з діагнозом COVID-19.

Фото Громадського.

Патологоанатоми розповіли про поховання в пакетах і справжні тарифи за послуги моргу

У серпні 2020 року рекомендації МОЗ змінились і стали значно лояльнішими

«Ніхто на похорон не прийшов. Тільки голова сільської ради, який сказав, щоб нікого не було, ніхто не підходив до хати», — такі моторошні історії розповідали близькі померлих із діагнозом COVID-19 протягом перших місяців протистояння України з епідемією, передає видання «Буг» з посиланням на «Громадське».

 

 

Реклама Google

Тіла в пакетах, закриті труни, заборона збиратися на цвинтарі великою родиною — такими були правила поховань, встановлені МОЗ за рекомендаціями ВООЗ. Нині це здається певним дикунством, а через рік адаптації до нового вірусу прощання відбуваються навіть із відкритою домовиною, – пише Громадське.

У серпні 2020 року рекомендації МОЗ змінились і стали значно лояльнішими. У пакетах дозволили не ховати, адже офіційно визнали, що потенційний ризик передачі вірусу через контакт із тілами «є низьким». Про нові рекомендації МОЗ знають не всі. Тому досі трапляються випадки, коли в моргах за «тіньову» плату нібито «йдуть назустріч» клієнту.

Про нові рекомендації МОЗ знають не всі. Тому досі трапляються випадки, коли в моргах за «тіньову» плату нібито «йдуть назустріч» клієнту.

 

 Так, один із працівників сфери поховань восени 2020 року розповідав авторці про таксу в 4 тисячі гривень за дозвіл «приховано» організувати прощання в ритуальній залі на території моргу з тілом не в пакеті.

 

 

 

А в одному з київських моргів нібито вимагали до 30 тисяч гривень за підготовку до поховання померлого з діагнозом COVID-19. Після заяви родичів у поліцію керівника закладу й лікаря затримали.

Ще кілька прикладів цієї весни: киянка анонімно розповіла, як була вимушена заплатити 6 тисяч гривень за індивідуальне транспортування тіла. Бо хоча за перевезення «ковідників» з моргу до крематорію і платить місто, але лякають кількаденним очікуванням машини.

Читайте також: Що кажуть комунальники про «повернення» гарячої води лучанам

А мешканка Львівщини розповіла авторці, що в березні у районному морзі довелося викласти 3500 гривень за розтин, видачу свідоцтва про смерть та одягання померлого. Проте насправді платною є тільки послуга вбирання та макіяжу тіла. І вона набагато дешевша — так, у Львівському міському патологоанатомічному центрі офіційно це коштує 800 гривень. Розтин і довідка є безкоштовними.

Більше читайте тут.

Telegram Channel