Крокодилів розводять на… Вінниччині (Фото)
Щоправда, на єдиній в Україні фермі такого роду рептилій вирощують не для продажу
Чим тільки не займаються вінницькі фермери! Один із них — Олександр Джига — в рідному селі Васильківка, що у Тиврівському районі, крім традиційних овочів і фруктів, вирощує ще й трюфелі. Смак цих цінних грибів, за які б’ються елітні ресторани, він знає змалечку. Правда, у роки Олександрового дитинства їх називали волове серце. З ними зазвичай готували вареники. Тепер Джига вирощує трюфелі на продаж. За кіло просить 200 євро.
А ось Світлана і Дмитро Бичковські з Вінниці мають справжню крокодилячу ферму. Наразі вольєри для них орендують у приміщенні торгового центру. Продавці та відвідувачі до такого сусідства звикли, а діти, звісно ж, у захопленні від хижаків. Вони охоче спостерігають за годівлею та поведінкою тварин. Для них похід у торговий центр — велика радість.
На фермі, окрім 30 зубастиків 10 видів, мешкають ще й кайманові черепахи і змії. Годують крокодилів їхньою улюбленою їжею — рибою, бичачим серцем, печінкою. Рептиліями подружжя зайнялося випадково. Якось один із пересувних цирків, у якому працював клоуном Дмитро, попросив їх прихистити маленького каймана. Певне, тоді й виникла думка зайнятись екзотичним бізнесом.
Читайте також: Під час тренування на футбольне поле вибіг крокодил.
Подружжя хоче створити крокодилячий заповідник і випускати тварин у водойму. Місце для нього вже набачили на Одещині.
Рептилії, а деякі з них можуть сягти 4 метрів завдовжки, на фермі з’являються різними шляхами. Найчастіше їх викуповують у мандрівних цирків, зоопарків, де тваринам не можуть забезпечити належний догляд. Кожен із мешканців ферми має власне ім’я. Продавати тварин ресторанам для приготування страв подружжя не планує. Світлана та Дмитро купують зубастиків, аби зберегти їм життя.
— У нас ферма не для того, аби вирощувати крокодилів на м’ясо, а для розмноження і збереження всіх їх видів, — каже Дмитро. — Це ніби маленький інтернат або будинок малятка.
Подружжя хоче створити крокодилячий заповідник і випускати тварин у водойму. Місце для нього вже набачили на Одещині. До речі, Бичковські навчилися вирощувати молодняк із яєць, які відкладають їхні вихованці. Тож ферма постійно поповнюється.
За матеріалами «Сегодня», «Agro News», «Сільські вісті».
Євгенія ЖУРАВСЬКА.