Локачинські сировари пропонують французький шевр (Фото)
Катерина та Валерій Макаруки вже кілька років вироблять продукцію з козиного та коров’ячого молока
Варити сири вони почали майже не випадково: вперше Валерій зробив смаколики самостійно, аби потішити дружину. Наступними дегустаторами стали друзі та знайомі, а далі пішло-поїхало.
Відтак виготовлення сирів стало для молодого подружжя основною справою. Їхні сулугуні, моцарелу, адигейський, бринзу та халумі знають і в Луцьку, і навіть у Маріуполі. Макаруки проживають у Локачах, тож в обласному центрі продукцію розвозили за індивідуальними замовленнями. Ця схема стала дуже придатною торік під час запровадження карантину. Та й нині Валерія можна помітити на вулицях Луцька: велосипедом він поспішає до клієнтів. Варить сири також він, а Катерина бавить сина Ярика.
— Ми вважаємо, що найкращі — це молоді сири. От на них і зупинилися, — розповідає Валерій Макарук про творчі пошуки. — Минулого року пробували робити з козиного молока сири по 1–2 місяці витримки. Але діло не пішло. Для цього потрібна спеціальна камера, де є відповідна температура та вологість. Ми ж задіяли звичайний холодильник, у якому 4–6 градусів, а потрібно до 10. Та й вологість не та — продукт зсихається і втрачає смак і масу. Тому відійшли від витриманих сирів і вирішили виготовляти те, що у нас виходить найкраще. Зробили акцент на молодих, на яких уже набили руку.
Макаруки готують сири з коров’ячого та козиного молока. Окрім уже згаданих сортів, тепер у їхньому асортименті є козиний шевр. З французької це слова перекладається як «коза». Він кисломолочний на смак, а за структурою нагадує фету.
Нині локачинські сировари активно пропонують халумі — сир, який можна смажити і на грилі, і на звичайній сковорідці.
Нині локачинські сировари активно пропонують халумі — сир, який можна смажити і на грилі, і на звичайній сковорідці. Адже наближається час пікніків і така продукція стає затребуваною.
— Відкрили для себе фермерський ярмарок на вулиці Глушець у Луцьку, який працює щочетверга та щосуботи. Восени спробували там торгувати, і нам сподобалося. Краще продаються сири з коров’ячого молока, — розповідає про смаки споживачів Валерій. — Є невелике коло поціновувачів продукції з козиного молока. Та заважає стереотип, що в козиних сирах є сторонній запах. Хоча мені вони, навпаки, більше подобаються, бо мають вираженіший і розкритіший смак, цікавіший.
Господарі самі полюбляють молоді сири. Вважають, що це їжа на щодень. Роблять їх з душею, тому й виходить смачно.