![Локачинські сировари пропонують французький шевр (Фото)](https://volyn.com.ua/content/thumbs/750x500/r/5f/u75hnd-vuklgyldqhwmpkydd2cztdzhly6oq5fr.jpg)
Найчастіше варить сири саме Валерій. Продукцію подружжя Макаруків знають далеко за межами Локачів.
Локачинські сировари пропонують французький шевр (Фото)
Катерина та Валерій Макаруки вже кілька років вироблять продукцію з козиного та коров’ячого молока
Варити сири вони почали майже не випадково: вперше Валерій зробив смаколики самостійно, аби потішити дружину. Наступними дегустаторами стали друзі та знайомі, а далі пішло-поїхало.
Відтак виготовлення сирів стало для молодого подружжя основною справою. Їхні сулугуні, моцарелу, адигейський, бринзу та халумі знають і в Луцьку, і навіть у Маріуполі. Макаруки проживають у Локачах, тож в обласному центрі продукцію розвозили за індивідуальними замовленнями. Ця схема стала дуже придатною торік під час запровадження карантину. Та й нині Валерія можна помітити на вулицях Луцька: велосипедом він поспішає до клієнтів. Варить сири також він, а Катерина бавить сина Ярика.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/p/kn/uein7m-0x0-750x500-f6ifyxsxffkcxoo2tlqrlgeqmpigoknp.jpg)
— Ми вважаємо, що найкращі — це молоді сири. От на них і зупинилися, — розповідає Валерій Макарук про творчі пошуки. — Минулого року пробували робити з козиного молока сири по 1–2 місяці витримки. Але діло не пішло. Для цього потрібна спеціальна камера, де є відповідна температура та вологість. Ми ж задіяли звичайний холодильник, у якому 4–6 градусів, а потрібно до 10. Та й вологість не та — продукт зсихається і втрачає смак і масу. Тому відійшли від витриманих сирів і вирішили виготовляти те, що у нас виходить найкраще. Зробили акцент на молодих, на яких уже набили руку.
Макаруки готують сири з коров’ячого та козиного молока. Окрім уже згаданих сортів, тепер у їхньому асортименті є козиний шевр. З французької це слова перекладається як «коза». Він кисломолочний на смак, а за структурою нагадує фету.
Нині локачинські сировари активно пропонують халумі — сир, який можна смажити і на грилі, і на звичайній сковорідці.
Нині локачинські сировари активно пропонують халумі — сир, який можна смажити і на грилі, і на звичайній сковорідці. Адже наближається час пікніків і така продукція стає затребуваною.
— Відкрили для себе фермерський ярмарок на вулиці Глушець у Луцьку, який працює щочетверга та щосуботи. Восени спробували там торгувати, і нам сподобалося. Краще продаються сири з коров’ячого молока, — розповідає про смаки споживачів Валерій. — Є невелике коло поціновувачів продукції з козиного молока. Та заважає стереотип, що в козиних сирах є сторонній запах. Хоча мені вони, навпаки, більше подобаються, бо мають вираженіший і розкритіший смак, цікавіший.
Господарі самі полюбляють молоді сири. Вважають, що це їжа на щодень. Роблять їх з душею, тому й виходить смачно.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/k/vu/ffe66v-0x-1-900x600-zhxl5w2nlvekwnn7wqz72xs523vpevuk.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/4/4p/pdrl4h-0x-1-900x600-2kpdhwxl44ogod6ghxx2773db4z3r4p4.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/b/br/2a7pfr-0x0-899x600-tc5snrwg2wnph5r6ot5nw6apejcrabrb.jpg)
Сировари перш за все контролюють якість молока.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/t/2j/rl3r2d-0x-1-900x600-sb7rxpmtk5hctl24qwph6jemqcium2jt.jpg)
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/p/37/an2nx3-0x-1-900x600-uszq7fzpcekh3wbqtokiiarvwmg6l37p.jpg)
А от і сирне тіло.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/a/oj/ssl2d6-0x0-900x506-u4twhhg3lql3vf4q7tpqam6h4fjgdoja.jpg)
Готовий продукт.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/x/pv/a6jg43-0x-1-900x600-wixlr72ms2nnset3q2jmki6weoanupvx.jpg)
Халумі перед приготуванням.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/o/xn/sp6zyt-0x0-902x600-dwxwepfzr65kg3jwiibwg55er74ygxno.jpg)
Халумі. Смачно, правда?
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/5/5z/wa4dme-0x0-900x506-uyfu4vmjuytckgdgycznb6irww36o5z5.jpg)
Десертний сир з ягодами.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/e/73/d4euth-0x-1-900x600-637n56rfrkmf4m42f3plxujdgfxyz73e.jpg)
Макаруки роблять і масло.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/g/fs/pemwyb-0x0-900x506-elu6gxax3vcvppeo7bu3caldayb45fsg.jpg)
Виглядає чудово.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/v/3r/rurlpw-0x0-899x600-2lxid4ilqn2tbguvbhponmxil66rl3rv.jpg)
Зголоднілим офісним працівникам не варто розглядати такі фотокартки.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/6/oa/5rrzv4-0x-1-900x600-rumxmdqd64owrc4fdet2zlkfmgrfhoa6.jpg)
Так народжується моцарелла.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/a/4s/n26yxp-0x0-904x600-i2mpgcvvyexlxsve7jp2prbpwuihh4sa.jpg)
Готова моцарелла від Макаруків неймовірно ніжна і смачна.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/u/jt/t2z7gp-0x0-903x600-ma44wujx73ckdamcztbvvro42igtqjtu.jpg)
До кольору, до вибору.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/f/vs/2pooce-0x0-902x600-zjje4mueok4d4s4r66xzll5wtv233vsf.jpg)
Хто чубиться...
![Telegram Channel](https://volyn.com.ua/src/img/channel.jpg)