Що робити, якщо кров стала занадто густою
За період з 2019 року і донині кількість тромбозів в Україні зросла втричі. Медики пов’язують такий стрибок з пандемією коронавірусної інфекції і радять пацієнтам, які перенесли підступну недугу, не забувати приймати препарати для розрідження крові. В Європі ж заговорили про цю проблему як про побічний наслідок вакцинації від COVID 19. Тому багатьох сьогодні цікавить, як можна запобігти утворенню тромбів
Катастрофа для серця, легень чи мозку
До 30% пацієнтів, які перенесли коронавірус, мають ознаки небезпечного тромбозу, — такого висновку дійшли британські експерти. Серед інших неприємних відкриттів — сотні мікрозгустків у легенях деяких хворих на COVID 19. Якщо і раніше кожна четверта людина у світі помирала від станів, спричинених тромбозом, то нині ситуація серйозно загострилася.
Відомо, що згустки крові найчастіше формуються у судинах гомілки, стегна або тазу, але інколи і в інших частинах тіла, наприклад у кишківнику або навіть в оці. Вони частково або повністю блокують кровопостачання, що спричиняє відмирання (некроз) тканин. Якщо тромб відривається і потрапляє в серце, то це призводить до інфаркту міокарда; якщо в легені — розвивається тромбоемболія легеневої артерії, а коли атакує головний мозок, то в такому випадку в людини стається інсульт.
Загрозу підвищують зайва вага; обмеження рідини; куріння; вживання деяких медичних препаратів; поважний вік; перенесені операції; надмірні фізичні навантаження. Також у групі ризику жінки, що приймають гормональні контрацептиви; вагітні; пацієнти, які страждають на варикозне розширення вен.
Артеріальний і венозний тромбози мають різні симптоми.У першому випадку йдеться про порушення кровопостачання кінцівки або іншого органу, людина може відчувати сильний біль у м’язах, помічає блідість шкіри. Необхідно оперативно звернутися до спеціаліста, який підтвердить діагноз і почне лікування. Якщо зволікати, то можна втратити руку або ногу.
Кажуть, що регулярне споживання часнику й цибулі удвічі зменшує імовірність тромбів. Такими ж властивостями володіє й імбир.Покращує стан стінок судин і плинність крові солодкий болгарський перець, багатий на вітамін С.
Венозні тромбози мають тривалий період розвитку, але початок захворювання також супроводжується болем, посинінням шкіри, набряком, який призводить до збільшення кінцівки у кілька разів.
У «ковідних шпиталях» хірургам часто доводиться оперувати постковідні тромбоутворення. Причому навіть у молодих людей, які до цього не перебували у групі ризику. Коронавірус змінює кров хворих. Вона стає густішою і це спричиняє формування згустків.
До усіх цих проблем додається ще й те, що ліки, які сьогодні використовують для розрідження крові, не завжди спрацьовують. А значне збільшення їхньої дози може призвести до кровотечі, що нерідко стає смертельною. І поки медики намагаються знайти найбільш безпечний та ефективний метод лікування, мусимо й самі шукати порятунку.
Їжте горіхи й часник, а не банани
Як допомогти крові вільніше циркулювати? Цьому сприяють дієта і особливий питний режим. Окрім чистої води, фахівці радять включати в раціон зелений або трав’яний чаї, вітамінні напої. Корисним є свіжий сік із червоного винограду. Завдяки особливим сполукам (біофлавоноїдам) його вважають бальзамом для серцево-судинної системи.
Щоб забезпечити організм матеріалом для відновлення мембран клітин крові і судинних стінок, важливо отримувати повноцінні білки з повним набором необхідних амінокислот. Хоча важливим джерелом білків є м’ясо, все ж варто пам’ятати, що воно містить насичені жири, споживання яких слід обмежити, аби не перешкоджати процесу зниження в’язкості крові. Основним джерелом білка повинна бути морська риба, молочні продукти і яйця.
Додатковим постачальником Омега 3-ненасичених жирних кислот є лляне насіння або олія. Додавайте її до салатів — вистачить однієї столової ложки на день.
Знешкоджує «поганий» холестерин і, як наслідок, посилює антисклеротичний ефект морська капуста. Також варто з’їдати щодня хоча б кілька горіхів. У них велика кількість амінокислоти аргініну, з якої в організмі утворюється оксид азоту. Саме він знижує згортання крові.
Кажуть, що регулярне споживання часнику й цибулі удвічі зменшує імовірність появи тромбів. Такими ж властивостями володіє й імбир.Покращує стан стінок судин і плинність крові солодкий болгарський перець, багатий на вітамін С. Особливої уваги варті помідори: вони містять біологічно активні речовини, що запобігають «злипанню» тромбоцитів, знижуючи ризик тромбоутворення. При порушеннях біохімічного складу крові й активації процесу згортання корисні й інші овочі: кабачки, патисони, гарбуз, баклажани, ріпа, корінь селери, стручкова зелена квасоля, огірки.
А от банани при високому ризику тромбоутворення з харчування необхідно виключити. Не рекомендується також часто і у великих кількостях вживати листові овочі, чорноплідну горобину, соєву олію, риб’ячий жир в капсулах. Усі ці продукти є джерелами натурального вітаміну К, який у великих дозах може посилити згортання крові.
Також краще уникати м’ясних бульйонів, ковбас, копченостей, холодцю, білого хліба, вершків. Значно підвищують в’язкість крові куріння, алкоголь, велика кількість солі; сечогінні, гормональні й протизаплідні препарати, а також «віагра».
Для профілактики тромбозу багато хто використовує аспірин, але закріплені на стінках шлунка частинки препарату можуть спровокувати виразки. Тому фітотерапевти і народна медицина рекомендують як джерело саліцилової кислоти відвари листя малини і чорної смородини. Сприяють розрідженню крові трава буркуну, гінкго білоба, черешня і вишня, а також червоне сухе вино.
Оксана КРАВЧЕНКО
Читайте також: Чоловіка вкусив павук, отрута якого в 15 разів сильніша, ніж у гримучої змії