«Йде неділенька Зелена…»
І знов діждали свята! Якщо на Різдво й Великдень господині намагаються зготувати якнайбільше ситних м’ясних страв, то влітку, на Трійцю, хочеться чогось легкого, яскравого, апетитного. Пропонуємо цікаві рецепти салатів і закусок, що стануть окрасою святкового столу
«Загадка»
Інгредієнти: 4 яйця, 2 огірки, 150 г копченої ковбаси, пучок зеленої цибулі, 100–120 г консервованої кукурудзи, майонез і сіль — до смаку.
Приготування. Яйця розбити в тарілку, посолити, добре збити і вилити на розігріту змащену сковорідку. Підсмажити яєчню з двох боків, як млинець, вимкнути й охолодити. Огірки порізати соломкою. Так само — охолоджену яєчню та ковбасу. Дрібно посікти пучок зеленої цибулі. Всипати в ємність до всіх інгредієнтів приблизно пів банки консервованої кукурудзи. Присолити до смаку, заправити майонезом і перемішати. Готовий салат викласти гіркою на блюдо і прикрасити на свій смак.
Салат із руколи й телячого язика
Інгредієнти: 300 г вареного язика, 10 варених перепелиних яєць, 10 помідорів чері, пучок руколи, 150 г майонезу, сіль, перець — за смаком.
Приготування. Перепелині яйця та чері розрізати навпіл, додати руколу. Відварений язик покраяти тонкими брусочками. Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити, заправити майонезом.
«Гніздо глухаря»
Інгредієнти: 3 яйця курячих, 50 г кропу, 2 картоплини, 150 г майонезу, 1 плавлений сирок, 1 куряче філе, 100 г шинки, 200 г маринованих печериць, 2–3 зубочки часнику, пучок зеленого салату, сіль та перець — до смаку, 2 ст. л. олії.
Приготування. Почистити картоплю і натерти на найбільшій тертці або порізати дрібною соломкою. Посмажити невеликими порціями на розігрітій сковороді з олією до рум’яного кольору, вибрати на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Яйця зварити накруто й охолодити. Плавлений сир і яєчні жовтки потерти, посікти зелень, часник пропустити через прес. Змішати сир, жовток, часник, зелень, майонез, за потреби досолити, вимішати і, змочивши руки водою, скачати маленькі кульки у формі перепелиного яйця. Скласти на блюдо, накрити харчовою плівкою, щоб не обвітрювалися, і поставити в холодильник. Яєчні білки натерти на крупній тертці, а варене м’ясо нарізати шматочками і розібрати на окремі волокна. Шинку покраяти соломкою, а мариновані гриби — скибочками. Куряче філе, гриби, терті білки і шинку перемішати в мисці з майонезом, приправивши до смаку. Формувати страву незадовго перед подачею, щоб картопля зосталася хрусткою. На блюдо викласти листя салату, на них — приготовлений салат, зробити в ньому заглиблення, посипати смаженою картопляною стружкою, а в центрі розмістити «перепелині яйця».
Салатний торт «Чародійка»
Інгредієнти: 1 банка консервованої кукурудзи, 350 г маринованих печериць, 1,5 скл. вареного рису, 5 яєць, 3 курячі стегенця, 1 банка ананасів (порізаних кубиками), сметана, майонез — до смаку.
Приготування. Курячі стегенця і яйця відварити й охолодити. М’ясо відділити від кісток і покраяти. Гриби дрібно нарізати довільними шматочками. Кожен інгредієнт змішати зі сметаною чи майонезом (або їх сумішшю) й укласти пластами в салатницю, прикрасити натертими на дрібній тертці яйцями і шматочками ананаса. Поставити в холодильник на кілька годин.
Тарталетки з тунцем
Інгредієнти: 160 г консервованого тунця, 2 огірки, 3 варені яйця, кілька листків салату, зелена цибуля, кріп, петрушка — за смаком, 1 ст. л. майонезу.
Приготування. Дрібно наріжте яйця, огірки (зцідіть сік) і зелену цибулю. Складіть інгредієнти в глибокий посуд, додайте подрібнений консервований тунець, посічені кріп та петрушку і майонез. Ретельно перемішайте і наповніть сумішшю тарталетки. Прикрасьте страву листям салату.