Як відпочивають цьогоріч на Світязі (Відео)
Після сніжної зими головне озеро регіону відвоювало свої береги і повернулося в звичні межі. Курортний сезон — у розпалі і активно набирає обертів. Туристи купаються, їдять пончики, засмагають, п’ють пиво з рибкою, і поміж відпочинком на морі і озері кажуть, що оберуть… Світязь
Ще донедавна на тамтешніх пляжах ходили лиш поодинокі рибалки. Нині ж біля водойми, приміром на центральному пляжі, досить людно навіть в будень. Серед приїжджих, крім жителів області, чимало рівнян, львів’ян, є навіть іноземці. Чому вони сюди їдуть, чого їм тут бракує, які ціни і умови на них чекають, ми спробували дізнатися на місці.
Четвер. Надворі +34. На пляжі — людно, в озері — також. Вода — як молоко. Звично для Світязя — на початку дуже мілко. Дорослому треба здолати близько 50 метрів, аби повністю зануритися, але такі умови ідеальні для відпочинку з дітьми. Вздовж берегової лінії відчувається дух відпочинку — усі приїхали за ним.
Умови: «Відчуваю себе білою людиною»
Пані Анна на Світязь потрапила вперше. Приїхала в Україну до друзів з Німеччини. Від волинської перлини у захваті.
— Чудова інфраструктура. Чисто! Роздягальні, смітники, лежаки, парасолі… усе є. Ціни тішать. Якщо порівнювати з морем, приміром Азовським, — то ми вибираємо Світязь, — ділилася враженнями німкеня.
Пані Наталія прибула з Червонограда, каже, що на озері не була 5 років. Приємно вражена.
— Чисто, цивілізовано. Відчуваєш себе білою людиною. Буду всім рекомендувати, — мовила галичанка.
Ірина з Голоб, що на Ковельщині, приїхала відпочивати з подругою Наталією. Зізнається, що не вміє плавати, тож Світязь для неї — ідеальний, ліпший, як море.
Ціни на житло і сервіс: «Якщо їдеш відпочивати,
то вже розраховуєш, що доведеться витратитись»
— Винайняти житло в курортному селі можна від 120 і до 1000 гривень на добу. Усе залежить від умов і відстані до озера, — розповів місцевий житель Олег. Чоловік здає кімнати в селі, каже, цьогоріч туристів багато, погода сприяє відпочинку. Люди замовляють житло зазвичай за тиждень або за кілька днів. Перед святами телефонують трохи заздалегідь. Порівняно з минулим роком ціни не надто зросли. У центрі села, приміром, коливаються в межах 400–800 за добу. Трохи далі можна знайти кімнату і за 150 гривень. Компанія з Рівного — Северин, Марійка та Ольга — приїхала на чотири дні і поселилася на одній із баз відпочинку за кілометр від центрального пляжу. Платять по 150 за місце.
База має приватну територію, є свій пляж, там тихо і нема стільки людей, як у центрі. Є мангал, тож можна посмажити шашлики.
— Ціни зараз всюди кусаються, але якщо їдеш відпочивати, то вже розраховуєш на те, що доведеться витратитись, — міркують приїжджі.
Сервіс на центральному пляжі, якщо брати минулі роки, поліпшився. Але й курортні товари та послуги трохи здорожчали.
Бармен Юрій наголошує, що літо дуже спекотне, порівняно із попередніми роками, відповідно є багато туристів.
— Атмосфера прекрасна, такого вже давно не було. Зараз усе модернізується, поступово переходить до європейського формату. Звісно, ціни на продукти нині трохи вищі, але в середньому різниця становить 5–10 гривень.
На місцевих базарчиках традиційно вдосталь риби. Цьогоріч ціна на неї дещо вища. Продавці пояснюють, що здорожчала закупка. Але любителі солоного грошей не шкодують і не відмовляють собі. Копчений середній судачок, до прикладу, коштуватиме гривень 50, лящі можна купити по 60–70, філе дорожче –150–200, залежно від виду. Риба в основному з місцевих водойм.
По смачну тараньку треба йти до пана Василя, що стоїть скраю на рибному ринку в центрі Світязя. У нього — недорого, але дуже смачно. Він сам пече і сушить рибу. Судаки, окуні, сомики. Те, що треба під пиво, кажуть гурмани. Туристи найбільше купують печених окунів.
— Риба-хижак — найсмачніша, — резюмує продавець.
А от вугра нині на Світязі не просто купити. Якщо торік цього делікатесу було вдосталь, то нині — треба добре пошукати. За кілограм продавці просять щонайменше
850 гривень. Хоч на прилавках їх небагато, і ті, у кого вони були, неохоче відповідали на запитання про їх походження. Не дивно, бо цих жителів водойм тепер занесли до Червоної книги України, і за їх вилов та реалізацію порушникам загрожує штраф від 1700 до 3655 гривень. До слова, покарати можуть не тільки того, хто продає, а й того, хто купує.
Пончики: якщо приїхав на Світязь і не скуштував їх, то все одно, що не відпочивав на озері
Традиційний світязький делікатес цьогоріч коштує 30 гривень. Це на 5 дорожче, аніж торік. Господині обґрунтовують тим, що подорожчала олія.
— А скільки тепер мішок цукру, а мішок маку? — міркує пані Валентина. Привозить на пляж традиційний смаколик раз на день. Частіше — не може, бо ж спека пекельна.
— Лише сильні духом і тілом жінки продають пончики. Найвитриваліші! — акцентує вона.
Тутешні господині зазвичай секрет приготування пухкого тіста тримають у секреті. А в начинку кладуть полуницю, вишні, чорниці, мак, згущенку, сосиску. Питаємо, яка найпопулярніша?
— Як кому, городські їдять з чорницями, місцеві зі згущенкою. А хто був на Світязі і не з’їв пончика, то все одно, що не відпочивав на озері, — зауважила пані Валентина.
Однак, подейкують, що поліський делікатес скоро може стати розкішшю. Адже місцева влада вирішила оподаткувати цей нехитрий бізнес. Виходить, якщо в ціну смаколика закласти ще й додаткові платежі, то ним зможуть ласувати тільки VIP-відпочивальники?
Аліна ВІТИНСЬКА
Читайте також: Пекельна спека: як волиняни купаються на озері Чорному (Фото)