А як ви готуєте кабачки?
Із цього літнього овоча, що вже з’явився на городах, а відтак і на полицях супермаркетів та базарних ятках, виходить безліч страв, які можна подавати на стіл як холодними, так і просто з духовки: апетитні закуски, соковиті рагу, рум’яні оладки й запіканки, мариновані, тушковані, запечені й смажені кабачки — і все готується легко, не містить зайвих калорій. Тож не упускайте можливості забути хоч на деякий час про жирні та шкідливі продукти і налягайте на смачні й корисні дари літа. Зараз для цього саме сезон!
Суп–пюре із цукіні
Смачний зелений супчик із кабачків пахне свіжістю та літом. Особливо смакуватиме із домашніми білими сухариками
Інгредієнти: 2 цукіні, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 морквина, зелень (кріп, петрушка), 2 зубчики часнику, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. вершкового масла, 1 лавровий лист, 2 горошини духмяного перцю, перець і сіль — до смаку, 1 л води чи бульйону.
Приготування. Кабачки покраяти дрібними кубиками і невелику частину відкласти. Картоплю порізати більшими кубиками, цибулю — півкільцями. Часник пропустити через прес. Посікти зелень. У сотейнику в розігрітій олії спасерувати цибулю і часник 5 хвилин, всипати кабачки і, помішуючи, смажити 5 хвилин. Додати картоплю, перемішати і обсмажити ще 2–3 хвилини. Залити овочі гарячою водою чи бульйоном, додати спеції, помішати, зменшити вогонь і тушкувати під кришкою приблизно чверть години. Наприкінці всипати зелень. Відкладені кабачки присолити й обсмажити 10–12 хвилин на вершковому маслі. Блендером збити суп до стану пюре. При подачі в кожну тарілку покласти трохи обсмажених кабачків і притрусити зеленню. Подавати з грінками, сухариками, зі сметаною чи вершками.
Запечені кабачки зі сметанно–часниковим соусом смакують навіть гурманам!
Закуска «Апетитна»
Запечені кабачки зі сметанно–часниковим соусом смакують навіть гурманам!
Інгредієнти: 800 г кабачків, 3 ст. л. соняшникової олії, 200 мл сметани, 1 яйце, 2 ст. л. борошна, 100 мл води, 2 зубчики часнику, сіль, кріп і сухі пряні трави — за смаком.
Приготування. У глибоку миску влийте олію, додайте до неї сіль і сухі прянощі. Тонкий смак кабачків добре підкреслюють орегано і базилік. Кабачки вимийте і наріжте кружальцями. Чистити молоді овочі не потрібно. Помістіть кружечки кабачків у масло зі спеціями і ретельно перемішайте. Викладіть кабачки одним шаром на деко і на 15 хвилин відправте в духовку, нагріту до 200 градусів. Поки овочі печуться, приготуйте соус. Промийте кріп у холодній підсоленій воді і дрібно наріжте. Часник натріть на тертці або пропустіть через прес і перемішайте зі сметаною і кропом. Додайте до цієї суміші яйце, борошно, воду і знову ретельно вимішайте. Дістаньте запечені кружальця кабачків із духовки. Перекладіть їх у глибоку сковороду, залийте підготовленою заправкою, поставте на малий вогонь і доведіть до кипіння при постійному помішуванні.
Торт «Літній»
Нині дуже популярні закусочні торти. Кабачковий — один із них
Інгредієнти: 600 г кабачків, 5 сирих яєць і 1 варене, 3 ст. л. (з гіркою) борошна, 2–3 морквини, 2 великі цибулини, 0,5 кг помідорів, 3–4 зубчики часнику, зелень петрушки, 4 ст. л. майонезу, сіль, чорний мелений перець — за смаком, олія для смаження.
Приготування. Кабачки натерти на тертці з великими отворами, посолити, перемішати і залишити на 10–15 хвилин, щоб пустили сік, згодом трошки відтиснути і злити його. Додати збиті яйця, зелень петрушки і вичавити три зубчики часнику. Просіяти борошно, перемішати, досолити й поперчити. На розігріту сковорідку діаметром близько 20 см влити трохи олії, прогріти її і викласти приблизно 4 ст. л. кабачкового тіста, розрівняти ложкою і на невеликому вогні обсмажити з обох боків до рум’яної скоринки. Таким чином спекти 5 коржів товщиною 3–5 мм. Цибулю, порізану дрібними кубиками, обсмажити на невеликій кількості олії до прозорості, додати потерту на дрібній тертці моркву і, помішуючи, тушкувати на малому вогні 15–20 хвилин. Помідори опустити в окріп на 20 секунд, потім облити холодною водою, зняти шкірку і нарізати їх кружальцями завтовшки 2–3 мм. Майонез приправити розтертим часником і перемішати.
На тарілку покласти корж, змастити його майонезом. Чверть моркви з цибулею рівномірно розподілити тоненьким шаром на корж із майонезом. Зверху викласти кружальця помідорів, помазати їх майонезом і положити наступний корж. Таким чином перекласти всі коржі, останній змастити майонезом і притрусити тертим вареним яйцем, прикрасити помідорами та листочками петрушки. Кабачковий торт поставити в холодильник на 2 години, після чого можна подавати на стіл.
Читайте також: Прості страви з молодої бульби
Кабачково–печінкова лазанья
Страва на італійський манер із доступних місцевих продуктів
Інгредієнти: 4 молоді кабачки, 400 г печінки, 1 скл. молока, 1 цибулина, 3 яйця, 200 г твердого сиру, 400 г помідорів.
Приготування. Кабачки порізати вздовж на пластинки завтовшки 1,5 см, обсмажити. Печінку розрізати на кілька шматків і вимочити в молоці, подрібнити блендером разом із цибулиною, посолити, поперчити, додати 1 яйце. На дно змащеної маслом форми викласти пласт кабачків, далі — шар печінки, посипати тертим сиром, зверху — кружальця помідорів. Повторити пласти ще раз. Залити все сумішшю з 2 яєць і півсклянки молока, щедро посипати сиром і запікати в духовці 35 хвилин при 180ºС.
Рулетики з моцарелою
Чудова закуска і на будень, і до святкового столу
Інгредієнти: 4 молоді кабачки, 120 г моцарели, 3 ст. л. густого майонезного соусу (з часником), 2 ст. л. кунжуту, сіль (дрібна) за смаком, оливкова олія, шпажки (зубочистки).
Приготування. Кабачки наріжте вздовж довгими пластинами завтовшки 3 мм, викладіть їх на злегка змащене оливковою олією деко, помажте нею кожну пластину зверху, присоліть і запечіть у духовці (в режимі гриль) при температурі 200–220°C протягом 10 хвилин. Стежте, щоб кабачки не підгоріли і не засохли, вони мають зостатися світлими. Акуратно, підважуючи великим ножем, викладайте смужки на дошку присоленою стороною доверху. Розріжте сир на брусочки відповідно до ширини кабачкових пластин і викладіть по шматку на кожну пластину, згорніть рулетиками і закріпіть шпажками. Полийте готові рулетики соусом, посипте зверху просмаженим на сухій пательні кунжутом.
Мафіни з молодих кабачків
Така випічка — прекрасна закуска, непоганий перекус в обідню перерву чи в дорозі
Інгредієнти: 2 ст. л. вівсяних висівок, 1 яйце, 300 г м’якоті кабачка, 2 ст. л. молока, 1 г розпушувача для тіста або соди, сіль до смаку.
Приготування. Кабачки помити, зрізати шкірку і натерти на дрібній тертці. Окремо збити міксером до пишної піни яйце, додати сіль, висівки, молоко, кабачки і розпушувач. Усе перемішати і викласти у формочки для мафінів. Випікати в попередньо розігрітій духовці 25–30 хвилин за температури 180 градусів.
Запіканка з фаршем і помідорами
Ситна й ароматна літня страва сподобається всій родині
Інгредієнти: 1,5 кг кабачків, 0,5 кг фаршу, 2–3 цибулини, 2 ст. л. томатної пасти, 4 яйця, 200 мл сметани, 100 г твердого сиру, 3–4 помідори, сіль, перець, олія.
Приготування. Цибулю почистити й порізати кубиками, обсмажити на олії до прозорості. Потому додати фарш і смажити все разом хвилин 10–15, тоді вкинути томатну пасту. Посолити, поперчити, потушкувати ще 2–3 хвилини. Кабачки помити, почистити, натерти на крупній тертці, посолити і відтиснути сік. Помідори нарізати кружальцями. Яйця збити зі сметаною, посолити, поперчити до смаку. На дно форми, змащеної олією, викласти половину кабачків, на них — смажений фарш із цибулею, далі — другу половину кабачків, зверху — кружальця помідорів. Залити збитими яйцями та сметаною, посипати тертим сиром і поставити в прогріту до 180 градусів духовку. Запікати 30–35 хвилин. Подавати до столу, розрізавши на порційні шматки.