Унікальну гуцульську бринзу визнали у Європі
Сир виготовляється на полонинах Українських Карпат на висоті понад 700 метрів над рівнем моря з середини травня до жовтня за традиційною гуцульською технологією
Петро Порошенко на Прикарпатті відвідав родину майстрів-сироварів — ватагів, які виробляють за старовинною технологією гуцульську бринзу, або як її тут називають, — бриндзю. Після підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом вона стала першим українським продуктом, який отримав офіційне географічне зазначення і була визнана в Європі! Як відомо, 27 червня минуло 7 років з часу підписання Порошенком та представниками Євросоюзу Угоди про Асоціацію.
– У нас на Гуцульщині створена громадська спілка — Асоціація карпатських ватагів. Завдяки тому, що ми підписали Угоду про асоціацію, у 2017 році в Україну зайшов проєкт «Підтримка географічних зазначень в Україні». Євросоюз його фінансував. Національні та міжнародні експерти приїжджали до нас і допомагали у реєстрації географічного зазначення «гуцульська коров’яча бринза». Продукт ми зареєстрували», — розповідає заступниця голови Верховинської ОТГ, керівниця районного осередку «Європейської Солідарності» Марія Маківничук.
Уже п’яте покоління їхньої сім’ї живе у цій хаті, побудованій майже століття тому — у 1925 році. Виготовлення сирів — родинна справа.
Вона наголосила, що розвиток сільського господарства і популярного нині гастротуризму дає змогу тутешній молоді не шукати кращої долі в інших країнах, бо створюються робочі місця і зберігаються традиції.
Майстриня Любов Марусяк показала майже сторічну старовинну дерев’яну хату. Розказала, що до магазину, як і до школи — три кілометри пішки, а хліб, молочні та м’ясні продукти — тут власного виробництва. Говорить — не тільки українці приїжджають за смачною бринзою, а й поціновувачі із Франції, Швейцарії, Німеччини, Польщі.
«День почався чудово: Олеся, Людмила, Оксана і їхня мама Люба почастували нас справжньою гуцульською бринзою на карпатській полонині. Уже п’яте покоління їхньої сім’ї живе у цій хаті, побудованій майже століття тому — у 1925 році. Виготовлення сирів — родинна справа. А цьому секретному рецепту гуцульської коров’ячої бринзи 100 років», — поділився враженнями Петро Порошенко.
«Тепер гуцульська коров’яча та овеча бринза офіційно зареєстровані як міжнародний бренд. І саме за цією українською стравою з різних країн приїжджають в Карпати. І фестиваль «Via Carpatia», і бринза — це наш гуцульський безвіз. Моє переконання: у Карпати можна приїздити безкінечну кількість разів. І щоразу знаходиш щось нове. Щиро раджу!», — зазначив Порошенко.
Дарія КЛИЧ
Читайте також: Ціни на продукти: що здорожчає в липні, а що буде дешевшим