Курси НБУ $ 41.32 € 42.99
Чудо-ягода, яка лікує сто хвороб

Поки триває сезон чорниці, можна забути про аптечні вітаміни та пігулки від багатьох недуг.

Фото із сайту liktravy.ua.

Чудо-ягода, яка лікує сто хвороб

Чорниця надзвичайно корисна для здоров’я людини. Вона містить до 6% цукрів, до 7% дубильних речовин, лимонну та яблучну кислоти, вітамін С, каротин, мікроелементи, а також органічний барвник — ​антоцин

У сезон, коли достигає чорниця, треба якомога більше їсти її свіжою. Вона смакує з молоком, можна зробити і пюре з цукром.

Також дуже добре заготовити ягоди на зиму. Із них виходять чудові сиропи, соки, джеми, пастила, повидло, наливки, лікери, варення тощо.

Лікувальні властивості чорниці

Покращує зір. Дієтологи стверджують: немає ліпшого засобу для відновлення гостроти зору, ніж регулярне споживання чорниці. Ягоди прекрасно зміцнюють сітківку ока завдяки наявним у них біофлавоноїдам. Влітку радять їсти їх свіжими. А в осінньо-зимовий період потрібно 1 столову ложку сухої чорниці залити з вечора холодною водою на 2 см вище рівня ягід, а вранці з’їсти їх натще за 30 хвилин до сніданку.

Допомагає при цукровому діабеті. Вона знижує рівень цукру в крові та дуже благотворно впливає на роботу всієї ендокринної системи. Застосовувати можна й відвар із листя чорниці.

Допомагає при цукровому діабеті. Вона знижує рівень цукру в крові та дуже благотворно впливає на роботу всієї ендокринної системи. Застосовувати можна й відвар із листя чорниці.

Корисна для клітин мозку. Чорницю треба споживати для покращення пам’яті. Дуже важливо давати її дітям, щоб шкільна програма не виснажувала їх ні фізично, ні морально.

Очищує нирки не гірше, ніж журавлина. А пектини, що містяться в цих ягодах, сприяють роботі кишківника. Щоб відновити його моторику, треба приймати по 50–100 г свіжих чорниць на день або пити настій із подрібнених сухих ягід: 4 чайні ложки на 1 склянку холодної води, настояти 8 годин; добова доза — ​2–3 чайні ложки.

Окрім того, чорниця допомагає при запаленні горла, геморойних кровотечах, нирково-кам’яній хворобі, подагрі, ревматизмі. Онкологи ж наголошують, що регулярне споживання цієї ягоди — ​прекрасна профілактика раку.

Джерело: dzerkalo.media.

Реклама Google

Читайте також: Пасажирка не заплатила за проїзд і побила водія автобуса (Відео).


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel