Експертка розповіла, як обрати якісний кавун
Кавуни і дині, що продаються в Україні на сьогодні, можуть містити велику кількість нітратів, оскільки є імпортованими. Їх можна спробувати, але не вживати у великій кількості
Якісний кавун повинен мати дозріле насіння, солодкий смак і чіткі смуги.
Про це Обозревателю розповіла експертка з якості харчових продуктів Олена Сидоренко.
«Я б порекомендувала почекати хоча б до початку серпня, а краще до середини серпня, коли виробники українських органічних кавунів будуть готові відправляти нам свою продукцію. Тоді ви можете спокійно ласувати досхочу. А зараз можна пробувати», – сказала вона.
Як пояснила експертка, це пов’язано із тим, що в імпортованих кавунах, які наразі можна придбати в Україні, вміст нітратів, пестицидів та інших хімічних речовин може перевищувати норму.
Під час стискання кавун має давати характерний резонансний звук.
Сидоренко озвучила основні правила під час купівлі та вживання кавуна:
- Не купляти кавун біля доріг, оскільки цей продукт швидко вбирає в себе небезпечні речовини
- Стебло не повинно бути зовсім засохлим і в’ялим. Це ознака того, що кавун довго зберігався
- Під час стискання кавун має давати характерний резонансний звук. Це ознака того, що він спілий
- Смугасті кавуни повинні мати чіткі рівні смуги
- Насіння повинно бути дозріле. Якщо це не так, кавун міг пройти «інтенсифікацію»
Кавун повинен мати солодкий смак
Не доїдати 0,5-1 сантиметри до шкірки, оскільки вона містить більшу кількість хімічних сполук.
Водночас експертка зауважила, що всі ці рекомендації є відносними і діють не завжди. «Нещодавно я дивилася кавун, який був солодкий і прекрасний, але мав перевищення норми хімічних речовин в 1,5-2 рази. Зовні може бути все добре, але треба зрозуміти, що зараз період дегустації кавунів», – наголосила вона.
Читайте також: Чому українці в рази переплачують за черешні, а фермери масово її знищують