Найкращі рецепти: Смачна, цілюща, запашна…
Усі ці епітети стосуються садової культури, яка стала настільки популярною, що, здається, немає присадибної чи дачної ділянки, де її не вирощують. Воно й не дивно, адже смородина по праву вважається своєрідною вітамінною коморою. Тож людям, котрі дбають про власне здоров’я, просто необхідно включати ці ягоди у свій раціон. А приготувати з неї можна не лише компоти й варення…
Смузі
Інгредієнти: 4 банани, 4 скл. смородини, 0,5–1 скл. молока, мед — за смаком.
Приготування. Банани почистити і довільно нарізати. Скласти банани і ягоди в чашу блендера і збити до отримання однорідної маси. Додати мед і молоко за смаком, ще раз збити. Перелити смузі у склянки і відразу подавати, за бажанням прикрасивши листочками м’яти, кружальцями банана і ягодами.
Лікер «Смородинова казка»
Інгредієнти: 1 кг смородини, 1кг цукру, 1л горілки.
Приготування. Промиті й обсушені ягоди смородини в трилітровій банці засипати цукром і залити горілкою. Щільно закрити кришкою, поставити в темне місце і забути про настоянку на 3–4 місяці. Потому процідити, розлити у пляшки і закупорити корками.
Смородиновий джем по-чеськи
Інгредієнти: 1,2 кг смородини, 0,6 кг черешні (без кісточок), 0,8 кг цукру, 0,5 скл. води.
Приготування. Черешні вимити, видалити плодоніжки й кісточки. Всипати ягоди у киплячий сироп із 300 г цукру та пів склянки води, проварити 10–15 хвилин, потому відкинути на друшляк (сироп залишити). Cмородину прогріти в каструлі під кришкою і протерти через сито. Влити до цього пюре сироп і варити 15–20 хвилин, потому додати цукор, знову закип’ятити, в гарячий джем всипати черешні, перемішати, проварити ще 1–2 хвилини, розкласти в чисті простерилізовані банки й закрутити.
Соус до м’яса
Інгредієнти: 1 скл. смородини, 50 г вершкового масла, 0,5 скл. води, 0,5 скл. сухого червоного вина, 1 ч. л. солі, 1 ст. л. цукру, чорний перець до смаку.
Приготування. На сковороді розтопити вершкове масло, додати сіль і цукор, тим часом помити смородину й обсушити її на рушничку. Коли суміш на сковороді закипить, влити вино і всипати смородину, готувати на слабкому вогні упродовж 5–7 хвилин, за бажанням додати перець. А для любителів більш пікантного смаку можна покласти сушену м’яту і гвоздику. Зняти з вогню, трохи остудити і перетерти через сито чи подрібнити блендером. Такий соус чудо\во поєднується з телятиною, яловичиною і свининою, причому і з холодною, і з гарячою. Ним можна полити нарізаний м’ясний рулет.
Читайте також: І свіжими поласувати, і на зиму засолити
Морозиво
Інгредієнти: 300 г смородини, 300 г сметани, 5 ст. л. цукру.
Приготування. Ягоди перебрати, добре вимити, обдати окропом, щоб пустили більше соку, подрібнити чорну смородину за допомогою блендера. За бажанням можна пропустити через сито, щоб вийшло чисте пюре. Додати сметану і цукор. Ретельно перемішати, скуштувати, за потреби досолодити. Перелити масу в формочки і вставити палички. Помістити в морозилку на 3–4 години до повного застигання. Готове морозиво дістати з формочок, зануривши їх попередньо в гарячу воду на кілька секунд.