Кондитерські смаколики волинянки йдуть на «ура» навіть у Польщі
У Мар’яни Євтошук із П’ятиднів Володимир-Волинського району немає двох однакових виробів, адже кожен прикрашений по-особливому, неповторно
Надихнув майстриню на солодке хобі, яке згодом переросло у заробіток, кум Валентин, котрий, куштуючи її ласощі на сімейних святах, казав: «Смакота! Куди тим магазинним тортам із твоїми рівнятися! Виходь уже в люди…». І Мар’яна, заручившись підтримкою рідних, таки наважилась виготовляти кондитерські вироби на замовлення.
Окрім тортів, майстриня пече різне домашнє печиво. Її вироби прикрашають кенді-бари для брейк-кави, на дитячі свята, на весілля та інші урочистості.
— Цукерки чи печиво з магазинів уже приїлися, люди хочуть чогось оригінального й особливого, то і стараюся здивувати, — каже жінка. — Кенді-бар — це гарно прикрашений стіл із солодощами. Така мода прийшла до нас із європейських країн недавно і швидко полюбилася. Головна його особливість — багато невеликих за розмірами декоративних елементів та різноманітних кондитерських виробів. Нині жодна вечірка не обходиться без цієї кулінарної новинки. Аби створити оригінальний дизайн, треба добре постаратися і наперед продумати тематику. Приміром, якщо це дитяче свято, солодощі та випічка повинні бути з улюбленими героями, якщо це весільний банкет, оформляють у весільних кольорах, якщо це захід з нагоди якоїсь урочистості чи події, то і тут є своя особливість. Поставити на стіл цукерки і тістечка може кожен, а ось оздобити так, щоб люди захоплювалися, — це творчість.
Поставити на стіл цукерки і тістечка може кожен, а ось оздобити так, щоб люди захоплювалися, — це творчість.
Виконуючи перше замовлення, Мар’яна дуже хвилювалася: чи вдасться? І коли задоволена клієнтка зателефонувала, аби подякувати, вирішила зайнятися кондитерською справою серйозно. Та й часу для цього мала вдосталь, бо якраз перебувала у декретній відпустці, доглядаючи доньку Яринку.
— Моя мама колись працювала в Устилузі у швейному ательє, тож і я обрала швейну справу. У Володимир-Волинському ВПУ вивчилася на технолога швейного виробництва. Вищу освіту здобула як фінансовий аналітик, — згадує жінка. — Але не вабили мене ні перша, ні друга професія. За чотири роки пошила собі лише одну сукню. А ось пекти і куховарити люблю ще з дитинства. Радше увесь день буду стояти біля плити чи духовки, аніж полоти грядки чи виконувати якісь інші домашні справи.
На виготовлення торта витрачає у середньому 14 годин, хоч бували й замовлення, коли виріб був готовий і через чотири години. Не раз доводилося працювати всю ніч без сну. У її роботі не завжди легко. Траплялись випадки, коли по кілька разів переробляла крем, бо жирність масла не відповідала стандарту. Утім, Мар’яна не опускає рук і ще з більшим завзяттям береться за роботу, бо, каже, отримує справжню насолоду.
Коли ж втомлена, але щаслива, присідає трохи відпочити, на її сторінці у фейсбуці з’являються нові знімки кондитерських виробів (їх ми нарахували до півтисячі!). До слова, окрім дво- чи триповерхових тортів, уміє вона робити й об’ємні у форматі 3-Д. Вони повторюють форму предметів, як-от: валізи, бочечки з купюрами чи монетами, чашки з кавою і блюдцем, мангали.
Тетяна АДАМОВИЧ
Читайте також: Досить уже кабачкам вилежувати боки на грядках!