У літню спеку прагнем прохолоди: кілька варіантів, які допоможуть
Нехай смакує! А чим освіжитися? Все просто – виручать улюблені ласощі: морозиво, сорбет, різноманітні желе і напої. Бо хіба є щось приємніше у жарку погоду, аніж поласувати зимним ароматним десертом? І зовсім не обов’язково для цього вирушати в кафе чи крамницю. Живодайні смаколики без проблем можна приготувати вдома. А якщо долучити до цього процесу малечу – буде цікаво, пізнавально і весело. Сподіваємося, наша добірка рецептів стане вам у пригоді
А ви правильно їсте зимний смаколик?
Британський бренд морозива Oppo Brothers у партнерстві з докторкою Сарою Кемп розповіли, як найліпше ласувати морозивом
Якщо ви також усе життя їли цей десерт не так, як слід, тепер завдяки новим дослідженням можна виправитися, пише Daily Star. Доктор Сара Кемп навіть представила формулу правильного споживання морозива:
(I @ -14 ° C + ½S + UDS + 12s) x 2 = MF*.
Насправді це не жах гуманітарія, а послідовність дій, при якій задіяні всі смакові рецептори для отримання максимального задоволення. Отже:
1. Дістаньте десерт із морозилки і потримайте його хвилин 15 у будь-якій ємності, поки він матиме температуру 14 градусів Цельсія.
2. Набирайте морозива по пів чайної ложечки.
3. Повертаючи ложку догори дном, покладіть смаколик прямо на кінчик язика – так вдасться відчути перші нотки смаку.
4. Покрутіть ложечку – ви відчуєте не тільки смак, а й текстуру морозива.
5. Вдихніть ротом, щоб задіяти всі рецептори.
6. Аби максимально відчути смак, тримайте десерт у роті 12 секунд.
7. Повторюйте попередні кроки, поки не з’їсте всю порцію.
Анекдоти до теми
Малий Андрійко просить купити йому морозиво.
– Воно холодне, може заболіти горло, – каже мама.
– А я одягну шарфик, коли їстиму!
:) :) :)
– Офіціанте, чому ви подаєте всі страви холодними?!
– Ви замовили горілку, вінегрет, холодець і морозиво. Що саме вам підігріти?
:) :) :)
– Мамо, ти обіцяла мені за гарну поведінку купити морозиво!
– Але ж ти поводився погано!
– А ти купи мені морозиво в кредит!
Вершкове морозиво
Інгредієнти: 420 мл молока, 120 г цукру, 2 яйця, 120 мл вершків (33%).
Приготування. У мисці злегка збийте цукор із яйцями (не потрібно добиватися стану піни). Молоко нагрійте до 60 °C (якщо немає кулінарного термометра, то нагрівайте до появи першої пари). Тепле молоко змішайте з яєчною масою. Перелийте все у сотейник і варіть на маленькому вогні за температури 82 °C (або ж — за відсутності термометра — доки суміш не почне злегка густіти). При цьому обов’язково постійно помішуйте масу лопаткою до самого дна сотейника. Зніміть із плити і дайте їй охолонути. Потому влийте вершки, перемішайте і перекладіть у морозивницю або перелийте у пластиковий контейнер із кришкою і поставте в морозилку. Через 30 хвилин дістаньте контейнер і злегка перемішайте морозиво. Повторюйте процедуру ще 4 рази через кожні пів години. Це потрібно для того, щоб у морозиві не утворювалися кристали льоду. Після останнього перемішування залишіть його в морозилці на 6–8 годин.
Пломбір «Легкий»
Інгредієнти: 0,5 л вершків 30% жирності, 3 ст. л. цукрової пудри, 200 мл згущеного молока, 1 ч. л. ванільного цукру, 1 ч. л. желатину, начинка (шоколад, горіхи, родзинки тощо) — до смаку.
Приготування. У високій склянці блендером збийте вершки з цукровою пудрою, згущеним молоком і ванільним цукром. Маса повинна збільшитися в об’ємі і стати пишною. Тоді, не припиняючи збивання, тонкою цівкою влийте желатин у вершкову масу, вона приблизно за хвилину збільшиться ще, і це сигнал, що збивати вже досить. Перелийте морозиво у контейнер, в якому будете заморожувати, і поставте в морозильну камеру. Приблизно через годину дістаньте і перемішайте. Повторюйте перемішування через кожну годину — це допоможе запобігти утворенню кристаликів. Подавайте домашній пломбір із сиропами, горіхами, сухофруктами, шоколадом чи варенням до смаку.
Ягідний мус
Інгредієнти: 100 г манної крупи, 1,5 склянки чорниць (можна замінити будь-якими ягодами), склянка цукру, 400 мл води.
Приготування. Ягоди розминаємо, додаємо пів склянки води і відтискаємо сік. У віджаті ягоди вливаємо склянку води, додаємо цукор і доводимо до кипіння. Проціджуємо, вичавки викидаємо. У відвар сипемо манку і варимо на невеликому вогні до консистенції густої каші, охолоджуємо. У кашу доливаємо сік і добре збиваємо, щоб маса збільшилася і стала пінною. Розкладаємо мус у креманки і ставимо в холодильник на 4 години.
Мохіто
Інгредієнти: 3 гілочки свіжої м’яти, невеликий лимон або лайм, лід, вода газована, яблучний сік — за бажанням.
Приготування. У склянку подрібнити м’яту, вичавити лимон або лайм, долити доверху води. Як варіант — можна розбавити воду яблучним соком у співвідношенні 50:50. Прикрасити гілочкою м’яти.
М’ятний лимонад
Інгредієнти: 2 л води, 1 лимон, 2 лайми, пучок м’яти, 150 г цукру, лід.
Приготування. З лимона і лаймів відтиснути сік. Закип’ятити воду, трохи остудити, влити в неї цитрусовий сік, додати половину цукру і перемішати до повного його розчинення. Кілька листочків м’яти залишити для оздоблення напою, решту подрібнити, розтерти з цукром і додати в лимонад. Перемішати і залишити на 15–20 хвилин настоятися. Потім процідити й охолодити. Подавати домашній м’ятний лимонад у склянках, додавши лід і прикрасивши цілими листочками м’яти.
«Бананово-вишнева насолода»
Інгредієнти: 1 невеликий банан, 100 г вишень (замість них можна взяти полуниці, чорниці чи малину), 150 г натурального йогурту, 1–2 ст. л. меду.
Приготування. У цьому рецепті немає навіть цукру — його замінено медом, тож морозиво цілком натуральне. Очистити й нарізати банан, покласти його в чашу блендера, всипати ягоди і збити до однорідної маси. Додати йогурт та мед і ще раз добре збити, повинна вийти однорідна повітряна консистенція. Розкладіть масу у формочки і поставте в морозилку мінімум на 3 години.
Десерт «П’яна вишня»
Інгредієнти: 200 г вишні, 350 г жирної сметани, 0,5 скл. цукру, 4 ст. л. коньяку, 1 ст. л. желатину.
Приготування. Желатин залити половиною склянки води і залишити набухати на 30–40 хвилин, потому поставити суміш на вогонь або в мікрохвильовку до повного розчинення желатину, але до кипіння доводити не потрібно. Вишні подрилювати, додати коньяк і половину желатину, все перемішати. Збити сметану з цукром і влити решту желатину. У порційні формочки викласти сметану, а зверху – ягоди. Поставити в холодильник для застигання на 2–3 години.
Чорничне морозиво
Інгредієнти: 300 г чорниць, 75 г цукру, 1 скл. сметани 20–30% жирності, 50 мл жирних вершків.
Приготування. Саме у розпалі пора цих надзвичайно цілющих лісових ягід. Чому б не поєднати смачне й корисне? Усі інгредієнти за допомогою блендера змолоти в однорідну масу, перекласти в каструлю чи миску і поставити в холодильник на дві години. Дістати підмерзле ягідне пюре та знову перемішати блендером. Через годину повторити ще раз. Завдяки такій повторюваній процедурі морозиво замерзатиме рівномірно, без утворення крижинок. Потримати в холодильнику ще годину. Розкласти в креманки. За бажанням можна подавати зі збитими вершками чи сметаною.
До речі. Кількість цукру регулюйте на власний смак. Якщо хочете солодше морозиво, кладіть більше. Коли вам до вподоби кислувате, підсолоджуйте менше.
Кавуновий сорбет
Інгредієнти: м’якоть 1 кавуна, 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. води, 50 г білого сухого вина (за бажанням), 1 ст. л. соку лимона, гілочка м’яти.
Приготування. Морозиво із цієї диво-ягоди (а кавун біологи називають саме так) – це подвійна прохолода. М’якоть кавуна очистити від кісточок і подрібнити в міксері. Цукор залити водою, довести до кипіння. Зняти з вогню, додати кавунове пюре, вино та лимонний сік. Збити міксером, розлити у форми та поставити в морозилку на кілька годин. Подавайте до столу, прикрасивши листочком м’яти.
Піна колада
Інгредієнти: 200 мл молока (або вершків), 300 мл ананасового соку, шматочки ананаса для оздоблення, 50 г збитих вершків, 2 ст. л. цукру, 1 скл. льоду.
Приготування. Всі інгредієнти охолодити і збити у блендері до однорідної консистенції. Налити коктейль у склянки, прикрасити збитими вершками і шматочками ананаса.
Готуємо лід – солодкий, кавовий, фруктовий
Цікава ідея У спекотні дні найкращий спосіб освіжитися – випити чогось студеного. Ну а щоб охолодити напій, потрібен лід. А що, як зробити його оригінальним? Приготуйте яскравий лід з використанням ягід, соку та кави!
Лід для коктейлів
Ним можна прикрасити і охолодити будь-які напої – і алкогольні, й безалкогольні.
У формочки для льоду залити води на 1/3. Поставити в морозильну камеру на пів години. Коли замерзне, покласти на лід, що утворився, ягоди чи порізані фрукти, листочки м’яти і залити водою доверху. Знову помістити в морозильник на кілька годин.
По секрету: щоб лід вийшов прозорим, заморожуйте кип’ячену воду.
Фруктовий лід
Цей смачний, соковитий охолоджуючий десерт – альтернатива магазинному морозиву. Адже він повністю натуральний!
Візьміть 200 г ягід чи фруктів, подрібніть у блендері до стану пюре. Розбавте апельсиновим соком (1/3 склянки). Налийте у формочки та заморозьте.
Кавовий лід
Заваріть міцну каву, за бажанням додайте до неї цукор. Налийте у формочки й заморозьте. Готовий лід покладіть у склянку холодного молока (на 1 склянку достатньо 3–4 кубики).
А ви знали, що...
Фруктове морозиво на паличці з’явилося зовсім випадково. Хоча, як мовиться, те, що «сьогодні — випадковість, завтра — звичка, а післязавтра — традиція». Frank Epperson, автор цього винаходу, був ще одинадцятилітнім хлопчаком, коли розчинив содовий порошок у воді — популярний напій дітвори 1905 року. Випити його відразу чомусь не вийшло, і Франк, не вийнявши зі склянки з напоєм паличку для розмішування, забув про нього на деякий час. Погода була морозною — суміш застигла. Підліток зі сміхом показав своїм однокласникам чудну і водночас смачну крижину на паличці, яку можна було лизати. Через 18 літ Франк згадав цей кумедний випадок і почав виробляти фруктове морозиво «Epsicles» в семи варіантах смаків. Нині тільки в США щороку продається понад три мільйони порцій цього смаколика.
Сучасне морозиво готують із найрізноманітнішими смаками та наповнювачами, найпопулярнішим вважається ванільне, яке «народилося» завдяки французькому кулінарові Тірсену в 1649 році. Однак трапляються і доволі незвичні й дивні поєднання. Приміром, у США продають морозиво зі смаком хот-дога. Італійські шеф-кухарі теж твердять, що воно не повинно бути солодким, солоне набагато смачніше, і пропонують своїм відвідувачам морозиво зі смаками пармезану, омарів, креветок, риби, грибів і селери.
Та чи не найбільший асортимент цих ласощів, який навіть важко уявити, пропонує кафе морозива у Венесуелі — тут можна скуштувати понад 700 його видів, серед них – досить неординарні й неочікувані, наприклад морозиво з тунцем або фореллю, часником чи спагеті... Як вам такий вибір?
Читайте також: «Якби чиновники хоча б на день пересіли з іномарок в інвалідні візки…».