«Стоїть палка, на палці хатка, а в хатці сто зернець…»
У суботу, 14 серпня, відзначатимемо Маковія – так в народі називають празник Першого, або Медового Спаса. І хоч до маку це православне свято не має жодного стосунку, українці традиційно цього дня несуть до церкви на освячення разом із квітами й цілющим зіллям його маленькі головочки, котрі споконвіку вважалися особливим оберегом для родини і всього обійстя. А ще страви з ним цього дня були обов’язковими обрядовими ласощами
Коржі з маком
Залиті і щедро просочені медовою ситою з розтертим маком, такі смаколики були традиційними ласощами для дітей на Маковія. Зазвичай готові коржі ламали, а не різали ножем (тому часто їх називали «ламанцями») — це не лише красиво й автентично, тут криється і кулінарна мудрість: на шматочках з нерівними краями заливка утримується значно краще, вони більше просочуються і перетворюються з прісних сухариків на справжні лаґуміни
Інгредієнти: 330 г борошна, 1 скл. води, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. соди, 1 скл. маку, 2 ст. л. цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 4 ст. л. меду (рідкого).
Приготування. Борошно пересіяти з содою та сіллю. Сформувати на стільниці гірку з ямкою посередині. Доливши води, замісити м’яке тісто, накрити його мискою і залишити за кімнатної температури на 30 хвилин. Розділити тісто на 810 частин, сформувати із кожної частини кульки.
На злегка припорошеній борошном дошці розкачати тоненькі коржі. Випікати їх на сухій гарячій пательні під кришкою з обох боків до готовності (по декілька хвилин з кожного боку). Готові коржі поламати на невеличкі шматки. Мак промити, запарити у кип’ятку, відцідити і розтерти в макітрі до посвітління і виділення макового молочка, досипаючи час від часу цукор та доливаючи кип’яченої води чи узвару. Кількість рідини — на свій смак, але маса має бути достатньо рідкою, щоб щедро просочити пісні коржі. Додати мед, ванільний цукор (за бажанням), ретельно вимішати, залити підготовлені коржі, перемішати і залишити для просочування на 30–45 хвилин.
Зазвичай готові коржі ламали, а не різали ножем (тому часто їх називали «ламанцями»).
Корзинки «Спасівські»
Забажалося до свята чогось цікавенького? Спробуйте пісочні тістечка з маком, яблуком і сметанним кремом
Інгредієнти: для тістечок – 150 г маргарину або масла, 2 яйця, 2 ст. л. цукрової пудри, 3 ст. л. цукру, 200 г борошна, 100 г маку, 2 ст. л. манної крупи, 1 яблуко; для крему – 300 мл сметани, загущувач, цукрова пудра та ваніль – до смаку.
Приготування. Розм’якшене масло чи маргарин, жовтки, 2 столові ложки цукрової пудри розтерти, додати борошно і замісити тісто. Покласти його на 30–50 хвилин у холодильник. Мак запарити кип’ятком, злити воду. Додати цукор і розтерти в ступці чи в блендері. Додати білки і збити. Якщо суміш виходить рідкувата, всипати манку. Яблуко почистити і порізати пластинками завтовшки 5–7 мм. Тісто поділити на 10 частин. У змащені маслом форми для кексів вимостити тісто у формі кошичка. Викласти макову начинку, а зверху – по шматочку яблука. Випікати 20–25 хвилин за температури 180оС. Обережно вийняти й остудити. Тістечка вже готові до вживання, але ще смачніше, якщо перед подачею прикрасити білковим або сметанним кремом. Для цього сметану, цукрову пудру, ваніль та загущувач збити і змастити кошички.
Сирна запіканка з маком і яблуками
Хочете урізноманітнити запіканку? Приготуйте її з маком, медом та яблуками – і у вас вийде вже зовсім інша страва. Саме на часі до Маковея
Інгредієнти: 250 г сиру, 3 яйця, 3 ст. л. меду, 1 велике яблуко, 2 ст. л. маку, 1 ч. л. олії.
Приготування. Сир викладіть у чашу блендера і збийте з яйцями, додайте мед і мак, добре перемішуємо. Всипте яблука, очищені від шкірки та серцевини і нарізані тонкими слайсами, вимішайте. Змастіть форму олією або смальцем, викладіть у неї сирну масу. Печіть у попередньо прогрітій до 180°С духовці протягом 25–35 хвилин.
Читайте також: Світові ціни на цукор сягнули чотирирічного максимуму.
Налисники з маком і медом
Приготуйте цю традиційну святкову страву — порадуйте рідних смачними солодощами
Інгредієнти: для начинки — 200 г маку, 2 ст. л. меду, 100 мл молока, 100 г масла вершкового, 1 пакетик ванільного цукру; для млинців — 200 г борошна, 0,5 л молока, 2 яйця, 1 ст. л. цукру, 3 ст. л. олії, щіпка солі.
Приготування. Для начинки запарте мак окропом, залиште на 10–15 хвилин, потім злийте воду. Коли схолоне, ретельно розітріть, додайте мед і ваніль. Збийте яйця з цукром та сіллю, додайте молоко, олію, перемішайте. Всипте просіяне борошно і вимішайте, щоб не було грудочок. Добре розігріту сковороду змастіть олією, наливайте на середину тісто, рівномірно розподіливши його тонким шаром по дну. Смажте млинці з двох боків до рум’яності. Покладіть у кожен макову начинку і загорніть рулетиком. Викладіть налисники у посуд із товстими стінками, перемастивши їх вершковим маслом, поставте в духовку, розігріту до 130–150 °C на 30 хвилин. Подавайте з медом.