«Нині Спас іде до нас з щедрими дарами»: найсмачніші рецепти страв з яблуками
Сьогодні, 19 серпня, православні християни відзначають свято Преображення Господнього. У народі його називають Яблучним Спасом. За словами священників, цей день був обраний для благословення плодів, оскільки в Єрусалимі це період дозрівання винограду. А в українців празник асоціюється насамперед із яблуками. Саме вони є головним атрибутом святкової корзини, яку віряни несуть на освячення до храму. А загалом яблука – найпоширеніші плоди вітчизняних садів, а відтак і в нашому меню різноманітних страв із ними чимало
Яблучні слойки нашвидкуруч
Смачна випічка до чаю із серії «Коли гості на порозі…»
Інгредієнти: 500 г кисло-солодких яблук, 500 г листкового тіста, 1 яйце, 20 г цедри апельсина, 10 г меленої кориці, 10 г цукру.
Приготування. Розкачайте тісто, виріжте кружечки, щоб діаметр шматочків тіста був більшим за діаметр яблук. Змішайте цукор, цедру та корицю, посипте цією сумішшю шматочки тіста. Викладіть на них половинки яблук (попередньо вирізавши серцевину) і трішки втисніть їх у тісто. На яблуках зробіть надрізи. Викладіть усе на деко, застелене пергаментом, поставте у розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте 20 хвилин. Потім дістаньте, змастіть яйцем та поставте ще на 10 хвилин.
Печені з вівсяними пластівцями
Такі яблучка можуть бути варіантом сніданку чи вечері
Інгредієнти: 2 великі яблука, 2 ст. л. вівсяних пластівців, 5 ст. л. меду, по 1 ст. л. мигдалю і фундука, 1 ст. л. родзинок, сік одного лимона, кориця, мигдалеві пластівці для оздоблення.
Приготування. Яблука розрізати навпіл, видалити серцевини і скропити соком лимона. Вівсяні пластівці змішати з подрібненими горіхами, родзинками, медом і корицею. Нафарширувати половинки яблук готовою начинкою і поставити в духовку, розігріту до 180oС, на 20 хвилин. Запечені яблука полити медом (кленовим сиропом або розтопленим шоколадом) і посипати мигдалевими пластівцями.
Свинина з яблуками
Рецепт дуже простий, а м’ясо виходить смачним і красивим, завдяки паприці воно рум’яне, має гарну скоринку
Інгредієнти: 800 г свинини, 1 яблуко, 50 г чорносливу, сіль, перець, солодка паприка.
Приготування. Шматок м’яса промийте, обсушіть і зробіть у ньому глибокі надрізи на відстані близько 2–3 см один від одного, натріть сіллю, перцем, щедро притрусіть паприкою. Яблуко очистіть від шкірочки та серцевини і наріжте тонкими скибочками. Чорнослив добре промийте й обсушіть. Надрізи у свинині нафаршируйте чорносливом і шматочками яблука, щільно обв’яжіть шпагатом. Викладіть м’ясо на деко, застелене фольгою, навколо насипте скибочки яблука, що залишилися, загорніть. Запікайте у заздалегідь розігрітій до 180–200 градусів духовці близько 1,5 години. За 20 хвилин до готовності розкрийте, щоб отримати рум’яну скоринку. Смакуватиме така страва з картопляним пюре, тушкованими овочами.
Рецепт дуже простий, а м’ясо виходить смачним і красивим, завдяки паприці воно рум’яне, має гарну скоринку
Салат «Цікавинка»
Ситна і незвичайна на смак вітамінна закуска
Інгредієнти: 1 морквина, 1 яблуко, 2 ст. л. лимонного соку, 2 варені яйця, 50 г твердого сиру, 50 г подрібнених волоських горіхів, зелень (цибуля, петрушка тощо) і майонез — за смаком.
Приготування. Морквину і яблуко почистити і натерти на грубій тертці. Яйця та сир покраяти маленькими кубиками або так само потерти. Змішати подрібнені інгредієнти, додати нарізані горіхи, зелень, заправити соком лимона і майонезом (його за бажанням можна замінити натуральним йогуртом, сметаною — на ваш смак). Салат виходить свіжим і легким, відмінно поєднується з іншими стравами.
Варення «Прозоре»
Ніжне, ароматне і неймовірно просте в приготуванні
Інгредієнти: на 1 кг очищених яблук — 700 г цукру (можна регулювати залежно від смаку яблук), 0,5 ч. л. меленої кориці або 1 пачка ванільного цукру.
Приготування. Яблука помити, почистити, нарізати тонкими скибочками. Для того, щоб шматочки у варенні були пружними, як цукати, і не розварилися, потрібно засипати покраяні фрукти цукром на ніч, щоб пустили сік. Вранці проварити 5 хвилин, зняти з вогню і залишити до повного охолодження (бажано не менше 10 годин). Так повторити тричі. Якщо яблука дуже соковиті, можливо, доведеться збільшити кількість прийомів варіння.
Читайте також: У літню спеку прагнем прохолоди: кілька варіантів, які допоможуть.