«Вбрався цей заморський пан в синій лаковий жупан...»
Баклажани використовують для найрізноманітніших страв: від супів та закусок до заготовок на зиму, при цьому вважається, що в їжу можна вживати тільки молоді плоди. Ці овочі дуже корисні, особливо людям старшого віку, адже позитивно впливають на роботу серця. Проте у свіжому вигляді зірвані синенькі можуть зберігатися всього кілька днів – тож не гаймо часу!
В аджиці
Таку страву можна споживати зараз, а також запастися на зиму
Інгредієнти: 3 кг баклажанів, 2,5 кг помідорів, 6–7 болгарських перчин, 2 великі головки часнику, 1 гіркий перець (або 2 ч. л. меленого червоного перцю), 1 скл. олії, 150 г цукру, 3 ст. л. солі.
Приготування. Синенькі помити, зрізати плодоніжки, покраяти чималими кубиками, посолити 1 ст. л. солі і залишити на 4–6 годин (можна й на ніч), щоб вийшла гіркота. Підготовлені помідори, солодкий і гіркий перець та часник пропустити через м’ясорубку, додати олію, цукор і 2 ст. л. солі. Кип’ятити, періодично помішуючи, впродовж 30 хвилин. Баклажани відцідити, всипати у соус і варити ще пів години. Гарячими розкласти у стерильні банки і закатати стерильними кришками.
Плавлений сир також поріжте невеликими брусочками.
Рулетики «Закусочні»
Незмінно смачна, популярна й улюблена закуска, яка ніколи не приїсться. Сир облагородить смак баклажанів своєю м’якістю, а часник додасть гостроти й пікантного аромату
Інгредієнти: 3 баклажани, 1 помідор, 3–4 зубки часнику, зелень (кріп, петрушка), 100 г плавленого сиру, 2 ст. л. олії, чорний мелений перець за смаком, сіль.
Приготування. Баклажани помийте, обсушіть, зріжте хвостики і покрайте уздовж довгими тонкими смужками. Пересипте баклажани сіллю і залиште на 30 хвилин, щоб вийшла гіркота, а потім промийте. Помідор наріжте невеликими скибочками. Подрібніть зелень, розітріть часник. Плавлений сир також поріжте невеликими брусочками. У розігрітій сковороді на олії обсмажте баклажани з обох боків до золотистого кольору. Кожну обсмажену смужку змастіть часником, на край викладіть шматочок помідора, сир, дрібку зелені, посоліть, поперчіть і згорніть рулетиком. Таким чином приготуйте всі рулетики. Щоб вони не розгорнулися, їх можна скріпити дерев’яними шпажками. Помістіть баклажани з часником і плавленим сиром на змащену маслом сковороду й обсмажте на невеликому вогні, поки сир розплавиться. Потім викладіть готові рулетики на блюдо, прикрасьте зеленню і подавайте гарячими.
Фаршировані
Готуються вони зовсім не складно, а виходять дуже апетитними й ароматними.
Для наповнення начинкою чудово підходять не тільки синенькі, а й кабачки та перець. Щільна шкірка овоча не дасть вмісту стекти на деко, а м’якоть можна додати у фарш, щоб зробити його ніжнішим і соковитішим
Інгредієнти: 4–5 баклажанів, 300 г м’ясного фаршу, 200 г печериць, 1–2 болгарські перчини, 1 цибулина, 1 зубок часнику, сіль, перець, олія.
Приготування. Баклажани помити, обтерти насухо. Розрізати вздовж навпіл і за допомогою маленького гострого ножа вийняти серединку, стінки мають бути завтовшки в 1 сантиметр. Натерти зсередини сіллю і залишити на 30 хвилин, після чого промити і просушити. Змастити серединку олією, викласти на деко і запекти синенькі при 1800протягом 10 хвилин. М’якоть баклажанів дрібно нарізати й обсмажити, помішуючи. Додати фарш та покраяну кубиками цибулю, а за хвилину до готовності – нарізаний часник. Вибрати начинку в миску. Окремо протушкувати печериці з болгарським перцем, додавши спеції за смаком. Наповнити підпечені «човники» баклажанів спочатку сумішшю з м’ясним фаршем, а потім грибною начинкою. За бажанням можна ще зверху посипати тертим сиром. Готувати в духовці 15 хвилин при 1800.
Смажені із сиром і часником
Чудова закуска для прихильників гостренького!
Інгредієнти: 1 середній баклажан, 2 помідори, 70–80 г твердого сиру, 5 зубчиків часнику, майонез, 5–6 гілочок кропу та петрушки, олія, сіль.
Приготування. Баклажани помити і порозрізати на кружальця, викласти їх у глибоку ємність, посипати сіллю і залишити на 30 хвилин, щоб вийшла гіркота. Після цього промити скибочки, просушити паперовою серветкою та обсмажити кожну з обох сторін. Готуємо соус: сир натерти на дрібній тертці, додати розтертий із сіллю часник і заправити майонезом. Зелень дрібно посікти, помідори нарізати кружальцями. Баклажани викласти почергово з помідорами та кожен шар змастити соусом та посипати зеленню.
У медово-томатній заливці
Гостро-солодкі баклажани в оригінальному і дуже смачному соусі – мед і томат надають овочам дивовижного смаку
Інгредієнти: 1 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 400 г моркви, 300 г цибулі, 2 головки часнику, 1 ст. л. меду, 2 ст. л. соняшникової олії, 2 ст. л. оцту (9%), пучок кропу, сіль до смаку.
Приготування. Баклажани вимити, порізати кружальцями, посолити, залити соняшниковою олією і добре вимішати, щоб скибочки просочилися. Помідори за допомогою м’ясорубки або блендера перетворити на пюре. Баклажани викласти на деко, застелене пергаментом, і пекти 20 хвилин. Цибулю дрібно порізати, моркву потерти на грубій тертці й обсмажити овочі до готовності. Томатне пюре довести до кипіння, посолити до смаку, проварити 2 хвилини і зняти з плити. Додати до томату мед, оцет і перемішати. Налити трохи соусу в попередньо простерилізовані банки, далі пластами викладати цибулю з морквою, баклажани, дрібно посічений кріп і часник. Повторюємо пласти ще раз, останнім повинен бути томатний соус. Стерилізувати на слабкому вогні слоїки місткістю 0,5 л – 15 хвилин, 1 л – 25. Закатати і залишити до охолодження, зберігати в підвалі або в коморі.
З печерицями і часником
Страва виходить по-королівськи смачною
Інгредієнти: 150 г печериць, 2 баклажани, 6 зубчиків часнику, 2–3 помідори, 1 середня цибулина, гострий перець, зелень, сіль та перець – до смаку.
Приготування. Баклажани помити, нарізати кубиками і присолити. Через 15–20 хвилин промити, зцідити й обсмажити на олії з порізаною кубиками цибулею до напівм’якості, потому додати покраяні шматочками гриби. Смажити разом 5 хвилин, всипати подрібнений часник, поперчити, посолити, за бажанням можна додати дрібно нарізаного свіжого гострого перцю і готувати на невеликому вогні ще 10 хвилин. Помідори покраяти кубиками, висипати на пательню до решти інгредієнтів і тушкувати близько 5 хвилин. За кілька хвилин до готовності притрусити дрібно посіченою зеленню, перемішати й подавати до столу.
А ви знали, що...
- Батьківщина баклажана – Індія. Зазвичай вони бувають фіолетового кольору, за що й отримали назву «синенькі», хоча трапляються сорти різних відтінків: білі, жовті, смугасті, фіолетові і майже чорні. Форма баклажана також різна: від маленького, схожого на куряче яйце, до довгого, грушоподібної форми.
- Насправді синенькі з точки зору ботаніки відносяться до ягід. Але нам все-таки звичніше називати їх саме овочами.
- Баклажанова клітковина покращує травлення і запобігає розвитку гнильної мікрофлори в кишківнику.
- Для прихильників здорового способу життя і для тих, хто мріє позбутися зайвих кілограмів, синенькі є ідеальною їжею. Це низькокалорійний продукт, він забезпечує швидке насичення і водночас дає змогу не набирати вагу.
- Стародавні греки вважали баклажани небезпечним овочем і вірили: якщо з’їсти їх багато – можна втратити розум.
- Дикі різновиди цього овоча досі ростуть в Індії і М’янмі.
- lБаклажани відмінно поєднуються з такими прянощами, як базилік, часник, цибуля, чебрець, розмарин, кумін, коріандр, естрагон.
- У Європі синенькі стали вживати в їжу в XV столітті, але їх промислове вирощування почалося набагато пізніше – лише в XIX.
- Найближчими родичами баклажанів з точки зору ботаніки є томати й картопля.
- Це один із продуктів, які підвищують рівень гемоглобіну в крові.
- Найкориснішим вважається баклажан з фіолетово-чорною шкіркою, довгастої форми з малою кількістю насіння. На Сході його називають «овочем довголіття», оскільки він здатний підтримувати кислотно-лужний баланс в організмі людини.
- Порівняно недавно вчені відкрили, що баклажан має на організм і протиракову дію.