Коли і як обрізувати лаванду
Це обов’язкова процедура вирощування цієї квітки, вона змушує її рясно цвісти і зберігати правильну форму. Інакше кущі швидко втрачають привабливий вигляд, укладаючись на землю
Перший раз обрізка проводиться ранньою весною (з третьої декади березня до початку квітня, бажано в теплий і сонячний день). Цей зріз дуже важливий для підтримки кулеподібної форми та уникнення утворення так званого лисого гнізда всередині куща. Також видаляються всі пошкоджені взимку пагони.
Другий — влітку (зокрема, з липня по вересень, коли лаванда цвіте). Передбачає обрізання відцвілих суцвіть разом із безлистими стеблами. Це стимулює лаванду знову квітувати в цьому ж сезоні.
Третій — на початку осені (середина вересня, треба обрати теплий похмурий день). Цей зріз лаванди сприяє її загартуванню та допомагає перезимувати. Не слід затягувати із процедурою, оскільки молоді пагони можуть бути пошкоджені морозами.
Весною та восени обрізають молоді нездерев’янілі пагони на половину довжини. Будьте обережні, щоб не відтяти дерев’яні частини гілок, які дуже повільно і слабко розгалужуються.
Увага! Під час обрізки навесні є ризик зачепити квіткові бруньки, які тільки закладаються. В результаті цвітіння буде набагато слабшим.
Весною та восени обрізають молоді нездерев’янілі пагони на половину довжини. Будьте обережні, щоб не відтяти дерев’яні частини гілок, які дуже повільно і слабко розгалужуються. Якщо кущики підстригти трохи, то вони знизу почнуть оголятися, а зверху буде стирчати всього кілька квіток. Занадто низьке зрізання може призвести до втрати цілого куща. Варто надавати форму кулі. Це дає змогу повітрю надходити в чагарник з усіх боків, що запобігає нагріванню внутрішніх гілочок та забезпечує достатнє освітлення всіх пагонів.
Обрізка старих оголених кущів лаванди проходить у такий спосіб: сильно обрізають кущ, залишаючи 5–10 см над землею, лише з одного боку. Другу половину не чіпають. Коли в обрізаної частини зміцніють нові пагони, можна сміливо обрізати другу половину. У цей період рослина матиме трохи химерний вигляд, але вже наступного року порадує своїм квітуванням.
Починати формувати лаванду слід після посадки. Молоді рослини, що не розгалужуються, потрібно вкоротити вдвічі. Це приведе до того, що з’явиться багато нових пагонів біля основи. Другу обрізку проводять навесні наступного року.
Читайте також: Як зберегти помідори до зими