Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Суп із галушками: смачно, ситно, апетитно

Фото із сайту lady.tochka.net.

Суп із галушками: смачно, ситно, апетитно

Цю наваристу й ароматну першу страву з традиційними для української кухні галушками вам неодмінно захочеться приготувати ще не раз, адже коли осінь усе більше нагадує про себе, хочеться чогось теплого й поживного. А після такого супчику вже не потрібно думати про другу страву. Він дуже ситний — ​однієї порції вистачає, щоб пообідати:)

Затируха по-­селянськи

Її можна варити на м’ясному, овочевому чи грибному бульйоні. Родзинка страви — ​в незвичній борошняній крихті, яку іноді називають «лінивою локшиною»

Інгредієнти: 400 г курятини, 6–7 картоплин, 1 цибулина, 2 морквини, 1 маленький корінь селери, сіль та перець, куркума, зелень петрушки, лавровий листок; для тіста — ​1 яйце, 150 г борошна.

Приготування. Курятину порізати, помити й поставити варитися на маленький вогонь. Після закипання бульйону зняти піну й посолити. Борошно та яйце добре перемішати руками, потираючи долоні одна об одну, щоб утворилася крихта середньої фракції. Через пів години від початку кипіння бульйону вийняти м’ясо, відділити його від кісток. Дрібно нарізати цибулю, одну морквину натерти на тертці. Спасерувати овочі на олії. Другу морквину покраяти невеличкими кубиками. Так само подрібнити й корінь селери. Картоплю почистити, нарізати брусочками та додати в бульйон. Коли все закипить, всипати селеру й кубики моркви. Поварити ще хвилин 10–15, тоді додати засмажку, спеції, лавровий листок, за потреби досолити. Покласти у бульйон порізану варену курятину. Приготовану борошняно­яєчну крихту просіяти крізь сито, щоб позбутися зайвого борошна. Всипати вміст сита у киплячий суп. Варити на слабкому вогні ще 10 хвилин. Наприкінці вкинути подрібнену зелень і вимкнути вогонь.

Суп із  сирними галушками

Кльоцки виходять ніжними, повітряними й дуже смачними

Інгредієнти: 300 г свинячих реберець, 5–6 картоплин, 2 морквини, 1 цибулина, зелень, спеції, перець, сіль; для галушок — ​1 яйце, 100 г борошна, 50 г твердого сиру.

Приготування. Зварити м’ясний бульйон із реберець, додати нарізану кубиками картоплю. Цибулю покраяти кубиками, моркву натерти на тертці, зелень дрібно посікти. Спасерувати овочі на олії й додати у суп. У мисці змішати натертий на дрібній тертці сир, яйце і борошно, посолити й замісити тісто (не рідке, але й не дуже густе, щоб галушки не були «гумовими»; воно має «важко» падати з ложки). У киплячий суп викладати тісто, набираючи по пів чайної ложки (при варінні галушки збільшуються у розмірі). Щоб тісто добре зісковзувало, перш ніж його набирати, щоразу занурюйте ложку в бульйон. Наприкінці додати зелень, посолити й поперчити до смаку. Коли всі галушки спливуть на поверхню, поварити їх ще 3–5 хвилин і зняти каструлю з вогню. Подавати суп, притрусивши зеленню.

Перед подачею прикрасити суп свіжою зеленню.

Юшка із картопляними кльоцками

Бульбу замініть на галушки — ​відчуєте зовсім інакший смак

Інгредієнти: 2 л води, 600 г картоплі, 300 г яловичини, 1 скл. свіжого або замороженого зеленого горошку, 2–3 жмені борошна пшеничного, 3 морквини, 1–2 яйця, 1 корінь селери, 1 лавровий лист, вершкове масло, перець чорний горошком, сіль.

Приготування. В каструлю з водою покласти м’ясо, посолити, довести до кипіння, зняти піну, додати лавровий лист, 2–3 горошини перцю, варити на помірному вогні 1,5–2 години, потім вийняти м’ясо, бульйон процідити, м’ясо нарізати кубиками. Моркву і корінь селери почистити, помити і нарізати дрібними кубиками. Картоплю почистити, відварити, остудити, натерти на тертці. Додати до неї пшеничне борошно, яйця, посолити. Вершкове масло розтопити на пательні. Стіл присипати борошном, розкачати картопляне тісто в тонкий пласт, змастити маслом, присипати мукою, скачати в рулет і нарізати скибочками завширшки 1 см. У готовий бульйон покласти овочі, довести до кипіння, варити 20 хвилин. Потім вкинути галушки, знову довести до кипіння, варити до готовності. Перед подачею прикрасити суп свіжою зеленню.

Суп із «лінивими» пельменями

Страва проста у приготуванні, а пельмені виходять нічим не гірші за класичні

Інгредієнти: 3–4 л м’ясного бульйону, 300–400 г фаршу, 2 морквини, 2 цибулини, 5–6 картоплин, 2 помідори (можна заморожені), 1 болгарський перчик (також можна використати заморожений), лавровий листок, чорний перець, хмелі­сунелі, карі, сіль, зелень; для тіста — ​0,5 скл. газованої води, 1 маленьке яйце, по дрібці солі та цукру, 2 ст. л. олії, 2 скл. борошна.

Приготування. Замісити тісто й залишити його на 20–30 хвилин. Фарш змішати з натертою цибулею, посолити, поперчити й ретельно вимісити. На сковорідці обсмажити другу цибулину, додати терту моркву, злегка спасерувати. Всипати нарізані кубиками помідори та смужки болгарського перцю. Тушкувати 2 хвилини, поперчити та посолити, посипати спеціями. Залити бульйоном, за необхідності додати воду й довести до кипіння. Покласти лавровий листок. Картоплю дрібно нарізати і всипати в суп. Варити до напівготовності картоплі. Розкачати тісто в тонкий прямокутник, викласти зверху фарш і розрівняти його по всій поверхні. Скрутити щільний рулет, нарізати скибочками і скласти на обробну дошку, притрушену борошном. Вкинути їх у киплячий суп і варити до спливання. Наприкінці всипати дрібно посічену зелень. Дати настоятися 10 хвилин і подавати на стіл. Смакуватиме такий супчик зі сметаною, сухариками, часником.

Реклама Google

Telegram Channel