Навіть взимку перша страва – вітамінна і яскрава
Саме такою вона, без сумніву, буде із заправкою для супу чи борщу, приготовленою з овочів, вирощених на власному городі чи дачі. Це одна з тих заготовок, яка не тільки суттєво спростить нам приготування обіду взимку, а й допоможе зберегти коренеплоди невеличкого розміру, які в льосі довго не полежать – швидко всохнуть і поморщаться. Тож пропонуємо різні варіанти ароматних і смачних приправ – від простих, із кількох складників, до тих, що містять фактично весь набір інгредієнтів борщу
«Ароматний супчик»
Таку заправку можна додавати не лише до першої страви, а й до м’яса, тушкованих овочів, підливи
Інгредієнти: 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 1 кг помідорів, 300 г болгарського перцю, по 300 г зелені кропу та петрушки, 800 г солі.
Приготування. Моркву потерти на середній тертці. Цибулю, томати та болгарський перець перекрутити через м’ясорубку. Кріп і петрушку дрібно посікти. Всі інгредієнти зсипати в миску і вимішати із сіллю. Розкласти в сухі простерилізовані слоїки, закрити капроновими кришками. Зберігати в холодильнику. Таку заправку можна додавати не лише до супів та борщів, а й до печені, тушкованих овочів, гуляшу, підливи тощо.
Зверніть увагу! Готуючи страви з додаванням заправки, враховуйте, що вона містить значну кількість солі.
«Пікантна»
Любите гострі страви? Запасіться заправкою з гірким перцем і часником. За бажанням можна регулювати їхню кількість, орієнтуючись на свій смак
Інгредієнти: 3 кг помідорів, 3–4 стручки перцю чилі, 2–3 головки часнику, 2 кг цибулі, 1,5 кг моркви, 170 мл олії, 35 г солі, 80 мл оцту, чорний перець до смаку.
Приготування. Очищені й нарізані цибулю, моркву і буряк по черзі з інтервалом у 5 хвилин закладати в розігріту олію, протушкувати все разом 10 хвилин. Перекрутити помідори та гострий перець, додати пюре до овочів, перемішати, проварити чверть години. Додати перець, сіль і подрібнену головку часнику, готувати ще 5–7 хвилин, потому влити оцет, прокип’ятити 2–3 хвилини, розкласти в попередньо простерилізовані банки, закрити стерильними гарячими кришками.
До речі. До борщових заготовок можна додавати будь–які спеції, сушені трави, корінь імбиру, ароматну гвоздику — на свій смак, адже все це, як мовиться, на любителя. Але слід пам’ятати, що прянощі віддають основний смак при настоюванні. Особливо обережно потрібно бути з лавром, бо його листя у великій кількості дає гіркоту.
«Борщик у банці»
Допоможе дуже швидко зварити борщ, а також може стати прекрасним салатом — перекусом або вечерею. Квасоля підійде будь–яка: темна, червона, біла, велика, дрібна — відповідно слід регулювати час варіння
Інгредієнти: 1 кг квасолі, 2,5 кг помідорів, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 700 г буряків, 0,5 кг солодкого перцю, 1 скл. олії, 8 ст. л. оцту, сіль та цукор — до смаку.
Приготування. Квасолю замочити на 5–7 годин, тоді відварити до м’якості, але не переварювати, вона повинна залишитися цілою. Зцідити на сито або друшляк. Помідори пропустити через м’ясорубку, поставити на вогонь. Зняти з них пінку, що з’являється при закипанні, і варити 10–15 хвилин. Дрібними кубиками нарізати перець, всипати до томатів, влити олію і варити ще 5 хвилин. Додати натертий буряк, перемішати, через 5–7 хвилин всипати квасолю, цукор, тушкувати разом 15 хвилин, потому влити оцет, прокип’ятити 7–8 хвилин, тоді розкласти у простерилізовані банки і герметично закрити.
Помідори пропустити через м’ясорубку, поставити на вогонь.
Розсольник по-літньому
Якщо ви полюбляєте цю першу страву, не зайвим буде подбати про заготовку для неї на зиму
Інгредієнти: 1,5 кг свіжих огірків, по 500 г цибулі і моркви, 300 г томатної пасти, 250 г перлової крупи або рису, 125 мл олії, 100 г цукру, 50 мл оцту, 2 ст. л. солі.
Приготування. Нарізати тонкою соломкою огірки, викласти в каструлю, додати терту моркву, покраяну півкільцями цибулю, перемішати. Відварити майже до готовності перлову крупу або рис. Змішати томатну пасту з олією, цукром, сіллю, залити цим соусом овочі, ретельно вимішати й тушкувати протягом 35–40 хвилин, постійно помішуючи. Додати перловку чи рис, потримати на вогні ще 7–8 хвилин, влити оцет, проварити 2–3 хвилини, розкласти у стерилізовані слоїки, закатати, укутати ковдрою і залишити до повного охолодження.
«Бурячок»
Така заготовка згодиться і для борщу або салату (приміром «Оселедця під шубою»), і як самостійна страва із котлетами, биточками, із картопляним пюре, смаженою бульбою, різноманітними кашами й макаронами
Інгредієнти: 3 кг буряків, 3–4 великі цибулини, 1 кг болгарського перцю, 200 г цукру, 200 мл олії, 200 мл оцту, сіль до смаку.
Приготування. Буряки ретельно вимити і відварити майже до готовності, остудити, почистити й натерти на крупній тертці. Цибулю та болгарський перець покраяти тонкою соломкою, всипати їх у велику каструлю чи миску, додати цукор, олію й оцет, довести до кипіння і варити 20–25 хвилин. Потому змішати з тертими буряками, посолити до смаку й кип’ятити разом ще пів години. Тим часом простерилізувати слоїки та кришки, накладати гарячі буряки і закатувати.