Курси НБУ $ 41.21 € 45.96
«Волиньгаз» хоче втричі підняти тариф на доставку

Якщо такі тарифи затвердять, ми будемо платити більше, навіть якщо газом взагалі не користуємося, але підключені до нього.

Фото із сайту dyvys.info.

«Волиньгаз» хоче втричі підняти тариф на доставку

Українські облгази мають намір рекордно підняти плату за розподіл газу (так звану доставку)

У декількох областях тариф може вирости з 1,5-1,7 грн до майже 9 гривень.

Kosatka.Media проаналізувала проекти тарифів на розподіл природного газу, які оператори ГРМ опублікували на своїх сайтах, передає Інсайдер медіа.

АТ «Волиньгаз» має намір підняти тариф на доставку газу з 1,57 грн до 4,49 грн., тобто на 186%.

Так, АТ «Волиньгаз» має намір підняти тариф на доставку газу з 1,57 грн до 4,49 грн., тобто на 186%.

Якщо такі тарифи затвердять, ми будемо платити більше, навіть якщо газом взагалі не користуємося, але підключені до нього. Це випливає з методики нарахування так званої мінімальної замовленої потужності. Вона залежать від газового обладнання, яке має вдома споживач (39 м3/рік якщо є газова плита, 126 м3/рік – плита + водонагрівальна колонка, 314 м3/рік – плита + колонка + котел). Навіть якщо впродовж року споживач не спалить жодного кубометру газу (наприклад, у будинку в селі), йому виставлять рахунок, що залежатиме від встановленого газового обладнання. 

Варто зазначити, що послуга з розподілу природного газу покривається субсидією.

Оператори ГРМ підвищення тарифів обґрунтували тим, що зросла очікувана вартість технологічного газу (який є головною складовою у тарифі за розподіл).

Також облгази закладають у тариф індексацію заробітної плати, зростання вартості інших складових собівартості (ПММ, електроенергія, металопродукція) від 30% до 200%. Деякі закладають ще й компенсацію збитків за попередні роки. Також деякі облгази як один з чинників зростання тарифу вказують плату за надане в експлуатацію державне майно, яке обліковується на балансі, та оплату оператору ГТС обсягу замовленої потужності, по яких відсутні джерела фінансування.

Це не остаточний варіант тарифів: їхню обґрунтованість перевірятиме НКРЕКП.

Як пояснила член НКРЕКП Ольга Бабій, затвердження тарифів відбувається в кілька етапів. Спочатку оператори ГРМ роблять попередні розрахунки, обговорюють їх, схвалюють та публікують. Далі ці розрахунки надходять до НКРЕКП. І тут починається найважливіший етап.

«Перший момент, який може впливати на зростання тарифу – це заниження обсягів газу, які розподіляє оператор ГРМ. Витрати на розподіл формуються за принципом «витрати+».

Тобто, беруться всі витрати, діляться на обсяг і встановлюється тариф. Тобто, перший компонент, який вони можуть свідомо занижувати, щоб ріс тариф – це обсяг. Це питання буде перевірятися. Тому що коли їм встановлюється тариф, цей плановий обсяг завжди замінюється фактичним обсягом. Так було минулого року – коли були схвалені тарифи і по 2 грн, а потім вони суттєво зменшилися. 

Друга складова – це технологічні втрати на транспортування газу (ВТВ). 

Читайте також: Українцям підвищать плату за доставку газу: суми в платіжках за комуналку злетять

Ольга Бабій додала, що НКРЕКП в ході перевірки обґрунтованості тарифів також вивчатиме договори, які уклали облгази. Тарифи на розподіл газу будуть встановлюватися наприкінці грудня, щоб вони почали діяти з 1 січня.

Нагадаємо, що подібна «тарифна криза» була минулого року. Тоді тарифи також могли підвищитися в два рази, а низка компаній просила про встановлення тарифів, що впритул наближалися до 3 грн. НКРЕКП затвердила їх у меншому розмірі, а після початку «газових бунтів» – масових протестів по всій Україні проти підвищення плати за розподіл – Кабмін встановив граничний тариф на рівні 1,79 грн, а Регулятор знизив тарифи для 14 облгазів.

Telegram Channel