Пора подавати десерт: як правильно різати торти
Звісно, це найочікуваніша мить будь-якого свята як для дорослих, так і для дітей, але не кожна господиня знає, як правильно нарізати торт
Головне правило — це гострий ніж. Ніжні десерти, такі як чизкейки або торти з бісквітною основою, ріжуть ножем, який попередньо обдають окропом. А повітряні солодощі, наприклад мусові торти, які за кімнатної температури починають танути, — охолодженим.
Ще одна корисна порада: залишки крему і топінгу, які змішуються з начинкою, відразу псують загальне враження про десерт, тому рекомендується після кожного використання протирати ніж серветкою.
На банкетах прийнято прямокутні торти розрізати на ромбики, оскільки вони виглядають апетитніше й естетичніше.
Найпопулярніша форма тортів — кругла. Найпростіший спосіб нарізки такого десерту: розрізати навпіл, а потім кожну половинку ще на дві частини, а якщо необхідно, то і їх поділити.
Наступний спосіб — розрізання ромашкою. У центрі торта треба зробити коло (за допомогою блюдця). Частину, що залишилася за колом, потрібно розділити на рівні частини. Серединку розрізати навхрест.
Подача десерту прямокутної і квадратної форм має свої технології: уявно проведіть через середину квадратного торта дві перпендикулярні лінії і розріжте. В результаті вийде чотири рівні частини, які можна поділити ще навпіл або за такою ж схемою на чотири шматочки. Також можна, їх розрізати по діагоналі чи на трикутні частини.
На банкетах прийнято прямокутні торти розрізати на ромбики, оскільки вони виглядають апетитніше й естетичніше. Для такої подачі необхідно зробити кілька поздовжніх розрізів, а потім розділити шматки навскоси.
Часто для нарізки торта використовують спеціальний кутовий ніж-лопатку, який дає змогу швидко поділити десерт на рівні частини.
Подавати порції гостям варто загостреною частиною шматочка торта у напрямку до людини. Якщо на банкеті він знаходиться на загальній тарілці, то брати його треба за допомогою кондитерської лопатки або спеціальних щипців.
За етикетом, ніжні десерти, наприклад, бісквіти і чизкейки, потрібно їсти десертною ложечкою, а ласощі з щільнішого тіста — за допомогою ножа і виделки. Починати необхідно з гострого кінчика, саме цим боком і подають торт гостю. Печиво можна брати руками.
Джерело: granaio.com.ua.
Читайте також: «Збуджуємо апетит».