Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Україна і ще 40 держав заявили про відмову від вугілля. Що буде з шахтою № 10 у Нововолинську?

Шахта у Нововолинську, яка будується.

Волинь-нова

Україна і ще 40 держав заявили про відмову від вугілля. Що буде з шахтою № 10 у Нововолинську?

У шотландському місті Ґлазґо на великій міжнародній кліматичній конференції, куди літав і наш президент Володимир Зеленський, понад 40 країн погодилися відмовитися від використання викопного вугілля

Країни-підписанти планують поетапно зменшити використання викопного палива, не будувати нові вугільні електростанції, а також не інвестувати в цю галузь. Великі економіки мають досягти цієї мети у 2030-х роках, а країни, що розвиваються – у 2040-х. Такі дії держав мають скоротити викиди вуглецю, обмеживши глобальне потепління. 

Попри високий рівень готовності, не факт, що вона взагалі запрацює. Тим паче, що в 2035 році, згідно з підписаними в Британії документами, її все одно доведеться закрити.

«Україна не просто сказала, що колись відмовиться від вугілля, а вказала точну дату. Український уряд сказав про 2035 рік, тобто українські вугільні державні потужності саме в електрогенерації будуть закриватися до 2035 року», - розповів журналістам керівник відділу енергетики громадської організації  «Екодія» Костянтин Криницький. Разом з тим, експерт наголосив, що 2035 рік стосується саме держави, а не приватної компанії ДТЕК Ахметова, якій належать близько 75 % генеруючих потужностей й 9 електростанцій. ДТЕК також доєдналася до цієї ініціативи, але вона планує відмовитися від добутку вугілля до 2040 року. «Тому фактично дата відмови від вугілля буде залежати не від українського уряду, а від бізнесу», – каже експерт.

Читайте також:  Проблеми ринку деревини змусили «Кроноспан УА» з Нововолинська долучитися до створення законів​.

Нагадаємо, що єдина нова вугільна шахта, яку Україна будує протягом усіх років незалежності, розташована біля Нововолинська. Попри високий рівень готовності, не факт, що вона взагалі запрацює. Тим паче, що в 2035 році, згідно з підписаними в Британії документами, її все одно доведеться закрити.

Реклама Google

Telegram Channel