Українські пасічники дедалі активніше добувають бортьовий мед
Це дуже складно, проте й доволі вигідно...
Останнім часом бортьовий мед набуває все більшої популярності в Україні. Про це Kurkul.com розповів бджоляр-бортник Валерій Курейко.
За його словами, сьогодні в Україні бортництвом займаються в основному у регіоні українського Полісся (Житомирська, Рівненська, північ Київської та Чернігівської областей), де працює близько 250 пасічників, що займаються розведенням бджіл у бортях та колодах. Загальна кількість бортей та колод в Україні складає близько 4000 шт. — приблизно 30% від світової кількості (13000 шт.), розміщених у Білорусі, Польщі, Литві, Росії, а також у Грузії (джара-колоди).
Сьогодні в Україні бортництвом займаються в основному у регіоні українського Полісся (Житомирська, Рівненська, північ Київської та Чернігівської областей), де працює близько 250 пасічників, що займаються розведенням бджіл у бортях та колодах.
«З однієї колоди добувають, в середньому, 10 кг меду та 1 кг воску за сезон. Специфіка цього виду бджільництва така, що за підсумками сезону результативними є, як правило, 40% бортей. Загальний обсяг бортьового меду в Україні можна оцінити у 16-17 т на рік», — вважає Валерій Курейко.
Бджоляр зазначає, що бортьовий мед, який також часто називають «медом диких бджіл», належить до преміальних продуктів, адже це найбільш природний та натуральний продукт у галузі, а сам процес його виробництва та добування досить трудомісткий і малопрогнозований. Бортьовий мед добувають 1 раз за сезон, зазвичай у вересні-жовтні. При цьому різниця між бортями і колодами полягає лише в тому, що перші розміщуються на висоті (не менше 2 м над землею), а другі — на землі.
Крім бортьового меду, до преміального сегмента в Україні належать мед в сотах, в тому числі з альпійських та японських вуликів, а також мед із джара-колод. Вартість таких медів в Україні становить від 300 до 1000 грн/кг. Зокрема, мед у сотах представлений до продажу у невеликої кількості бджолярів через складність зберігання. За попередніми оцінками, ринок меду в сотах в Україні може складати 55-60 т продукту на рік (переважно різнотрав'я та липа).
«Споживачі виявляють великий інтерес до преміальних видів меду — бортьового та меду в сотах. Так, бортьовий мед виробляється бджолами у максимально природніх умовах, без використання рамок та вощини і майже без втручання людини у цей процес. Унікальна циліндрична форма колоди сприяє оптимальному балансу вологи, тепла та вуглекислого газу всередині. Бджоли максимально контролюють клімат і розвиваються найбільш природнім способом», — пояснив Валерій Курейко.
Також важливо, що бортьовий мед не відкачується у центрифужній медогонці, а добувається методом пресування або стікання із сотів, що збільшує його корисні властивості. Вважається, що бортьовий мед містить у 2 рази більше цінних речовин, ніж мед зі звичайного вулика.
Читайте також: Європейські ЗМІ пишуть про утиски свободи слова в Україні – BBC Україна.